Linkuri accesibilitate

Igor Dodon față cu manifestațiile unioniste


Manifestație unionistă la Bruxelles
Manifestație unionistă la Bruxelles

Foști conducători al SIS și Procuraturii Generale despre recomandările Consiliului Suprem de Securitate.

Consiliul Suprem de Securitate convocat de președintele Igor Dodon săptămâna trecută a recomandat luarea de măsuri împotriva manifestărilor unioniste, dar guvernarea a boicotat atât ședința, cât și recomandările. În aceste condiții, mai pot fi puse în practică?

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:55 0:00
Link direct

Șeful statului cere pedepse penale pentru funcționarii care au semnat declarațiile-simbol de Unire cu România. Dumitru Postovan, procuror general în perioada 1990-1998, spune că libertatea conștiinței nu poate fi sancționată.

Dumitru Postovan: „Ne uităm la un articol din Constituție unde spune despre libertatea conștiinței. Apoi, iată, asta-i tot o libertate a conștiinței intime a fiecărui om și ceea ce depinde de conștiință nu se pedepsește penal.”

Europa Liberă: Dar el spune și mai mult, că „în multe cazuri este pusă ștampila primăriei” care, în opinia lui, „contravine prevederilor Constituției”?

Dumitru Postovan: „Sigur că ștampila acolo nu ar fi trebuit să fie, că ștampila e a satului în întregime și acei care au pus ștampila fără a consulta în întregime satul, undeva fac abuz de dreptul pe care îl au de primar ș.a.m.d. Dar în rest e vorba de o conștiință a omului, care nu poate fi schimbată nici cu Codul Penal, nici cu închisoarea.”

Valentin Dediu, fost director interimar la Serviciul de Informație și Securitate, nu găsește judicios ca instituțiile de drept să-i ancheteze pe cei care și-au depus semnătura pe aceste declarații simbolice.

Valentin Dediu: „Mi se pare o aberație și nu cred că se va găsi argumentare juridică pentru a trage la răspundere aceste persoane. Este o declarație pur simbolică. Șeful statului a spus aceasta, însă nu a fost niciun raport al unor instituții importante în stat, care ar demonstra juridic și din alt punct de vedere că acesta este un pericol asupra securității statului, că acesta duce la lichidarea statului Republica Moldova.”

Iar fostul judecător la Curtea Constituțională, Nicolae Osmochescu, crede că președintele Igor Dodon exagerează cu penalizarea aleșilor locali din cele peste 100 de localități.

Nicolae Osmochescu: „Este o declarație a președintelui Dodon și ca om de stat, și ca persoană fizică, una absolut populistă, iresponsabilă și provocatoare. Declarațiile, apelul la pedepsirea celor care au semnat Declarația de Unire, care are un caracter politico-moral, etic, care exprimă o idee, o năzuință națională, este absolut iresponsabilă și provocatoare. Doi, este clar pentru toată lumea și pentru președintele Dodon inclusiv că fiecare om atât individual, cât și în colectivul său poate și are dreptul la libera exprimare a opiniei sale libere în limitele stabilite de legislație și de normele morale ale societății.”

La solicitările președintelui, deocamdată, nu au reacționat instituțiile vizate ale statului: Procuratura, SIS-ul și Ministerul de Interne.

Previous Next

XS
SM
MD
LG