Analistul militar american Edward Luttwak, unul din cei mai respectați, dar si controversați experți, crede că în acest moment, Rusia și Ucraina „sunt blocate într-un coridor, din care nu există decât o ieșire: un plebiscit”.
Din 25 februarie, mai spune Luttwak într-un interviu cu Europa Liberă (RFE/RL) „cea mai bună opțiune pentru Putin ar fi fost să se oprească, pur și simplu, să se retragă din Ucraina și să trateze totul drept un incident”.
Dar cum se știe, armata rusă și-a continuat ofensiva în Ucraina, iar acum – crede Luttwak – nu ar exista decât șansa unui plebiscit, organizat însă după toate regulile democratice, nu ca referendumul din 2014, din Crimeea.
Iar dintre țările regiunii, Moldova – în opinia lui Luttwak – nu a fost și nici nu este amenințată.
Edward Luttwak se numără printre cei mai căutați strategi militari ai timpurilor moderne, a consiliat Pentagonul, președinți și primi miniștri din lumea întreagă. Născut în România celui de Al Doilea Război Mondial din părinți evrei, Luttwak a crescut în Italia și Anglia, înainte de a ajunge în Statele Unite.
Este cunoscut pentru stilul său direct, câteodată brutal de a argumenta. Concluziile sale pot fi de multe ori contraintuitive, cinice dar argumentate solid. Luttwak este autorul unor studii care au devenit lucrări de referință în orice academie militară.
„Moldova este o țară cu multe probleme, dar lăsându-le la o parte, nu am crezut vreun moment că Moldova este amenințată”, spune expertul american, care precizează că nu a crezut și nici un crede în așa-numitul scenariu „moldovenesc” (și anume că trupele ruse ar invada Moldova), dar nici în scenariul „transnistrean” (că Rusia ar folosi regiunea separatistă ca un cap de pod în vreo operațiune militară îndreptată împotriva Moldovei sau a Ucrainei).
În regiunea transnistreană, argumentează Luttwak, Moscova are circa 1.500 de militari „neantrenați și în vârstă”. „Populația din Transnistria este în vârstă, pentru că tinerii pleacă”, așa că cele două scenarii erau de la bun început „fanteziste”.
„Moldova nu a fost , în opinia mea, niciodată amenințată, și nu este amenințată nici astăzi”, conchide Luttwak, care crede că adevărata întrebare despre viitorul Moldovei este alta: „Când va atinge România acel nivel de dezvoltare socială și economică care să-i facă pe moldoveni să voteze sau un guvern să ceară unirea cu România. Aceasta este singura întrebare serioasă.”
În opinia analistului american, acel moment nu este departe, România nu numai că este membră a Uniunii Europene, dar nivelul de trai crește semnificativ, are „o economie funcțională, o guvernare funcțională, tot ce trebuie”.
Revenind la invazia Rusiei în Ucraina, Edward Luttwak argumentează că Vladimir Putin a făcut un calcul greșit de la bun început, nu pentru că „ar fi înnebunit”, ci pentru că a crezut ceea ce credea toată comunitatea militară rusă (dar și cea americană): războiul din Ucraina se va termina „înainte să înceapă”, pentru că va fi un „război de generația a patra”, „high-tech”, folosind „inteligență artificială”. Ar fi explicația petru care Rusia a înaintat în Ucraina cu o forță „mult prea mică, pentru a controla militar o țară de dimensiunile Ucrainei”. Surpriza a fost că ofensiva rusă s-a lovit de ceea ce Luttwak numește „patrioți europeni cu arme convenționale”, adică luptătorii ucraineni.
Pe 25 februarie, crede Edward Luttwak, la o zi după lansarea invaziei, Putin trebuia să renunțe, să se retragă – evitând și toată avalanșa de sancțiuni care a urmat.
A ales altă cale, suntem în a patra lună de război în Ucraina și întrebarea este când și cum se va încheia războiul?
Singura soluție ar fi un plebiscit, nu un referendum ca în Crimeea, în 2014, ci un plebiscit în Luhansk și Donețk, organizat cu minuțiozitate, controlat și garantat de comunitatea internațională, care să fie acceptat, de la bun început de Ucraina și Rusia.
„Un plebiscit real”, explică Edward Luttwak, organizat „după toate regulile din 1919...stabilite în urma Tratatului de la Versailles”. De ce ar fi o ieșire din război? „Pentru că Zelenski, ca un președinte ales democratic, nu are mandatul de a ceda teritorii, dar trebuie să accepte voința liber-exprimată a locuitorilor” din cele două regiuni. Iar pentru Putin ar fi singura cale de a încheia războiul cu o soluție acceptată internațională, care ar duce la ridicarea sancțiunilor.
Ar fi, în opinia lui Luttwak, și soluția optimă pentru aliații occidentali, care – în opinia lui – „nu vor o victorie totală a Ucrainei, chiar dacă Ucraina ar fi dispusă să facă toate sacrificiile pentru a o obține”. Multe lucruri s-au schimbat din 24 februarie, continuă analistul american, dar unul a rămas neschimbat „Federația rusă este o mare putere care poate trece și peste 20 de înfrângeri ca în Ucraina și tot rămâne o mare putere”.