Să nu ne bucurăm prea repede, atenţionează în ediţia de Chişinău a ziarului bucureştean Adevărul (adevarul.md) comentatorul Răzvan Voncu, avertisment legat de Legea antipropagandă promovată de Guvernul Filip. E, fără discuţie, un câştig pe calea eliberării spaţiului dintre Prut şi Nistru de tentaculele unui experiment identitar care, până acum, a dat rezultate, dar nu e cazul să sărim în sus de bucurie, crede autorul. Asta pentru că, explică el, la Chişinău ar exista o uniune deplină între oligarhia politică, indiferent de culoarea drapelului sub care se camuflează. Atât „proeuropenii”, cât şi „proruşii” deopotrivă sunt uniţi de „idealul” aşa-zisei statalităţi a Republicii Moldova, în pofida faptului că această statalitate nu are, pe termen lung, nici un sens şi nici o finalitate. Unde mai pui, adăugă Răzvan Voncu, că în condiţiile în care CCA-ul de la Chişinău şi-ar fi făcut treaba bine, nici nu era nevoie de o lege specială pentru combaterea propagandei audio-vizuale ruse. CCA nu avea decât să constate că, după semnarea Acordului de asociere la UE, Republica Moldova a devenit parte a tuturor convenţiilor europene privind audio-vizualul, ca şi a celor cu privire la drepturile minorităţilor. În conformitate cu ele, CCA putea dispune în câteva minute încetarea emisiilor tuturor posturilor de radio şi televiziune din afara spaţiului UE şi al ţărilor asociate UE, iar în plan intern, reducerea emisiunilor în limbile minorităţilor la procentele demografice aferente, conform ultimului recensământ. „De ce nu s-a întâmplat aşa, ci a fost nevoie de o nouă lege, pentru a cărei adoptare a trebuit suspendat Dodon? Pentru că, în realitate, cu excepţia celor care se simt români, nimeni nu e deranjat, peste Prut, de tezele propagandei ruse. E o realitate pe care trebuie să o privim în faţă, dacă dorim să o înlăturăm cândva. Din păcate, dacă noua lege va fi aplicată tot în stilul celor vechi, nu se va schimba nimic”, comentează Voncu.
O ştire de pe acelaşi site (Adevarul.md) anunţă, cu referire la datele Băncii Naţionale, că Rusia pierde prima poziţie din topul investitorilor în Republica Moldova. Investitorii ruşi ar fi fost devansaţi de cei din Olanda şi Spania, state care au ocupat prima şi a doua poziţie în clasamentul investiţiilor directe în economie. Locul al treilea a fost acordat Franţei, urmat de Cipru şi România. Federaţia Rusă a fost liderul investitorilor străini în Moldova până în 2016, căzând brusc anul trecut pe poziţia a şasea în clasament. Legăturile economice dintre Rusia şi Moldova s-au redus dramatic după ce Rusia a pus embargo asupra bunurilor moldoveneşti în 2013 şi 2014, pentru a convinge Chişinăul să renunţe la calea europeană pe care guvernul a ales-o.
Cel mai proaspăt editorial de pe siteul tribuna.md face, sub semnătura lui Dumitru Spătaru, un top al lucrurilor care au surprins cel mai mult în politica moldovenească în 2017. Pe primul loc e faptul că Preşedintele Igor Dodon, fiind izolat politic şi lipsit chiar şi de prerogativele pe care le avea anterior un preşedinte ales de Parlament, a reuşit să-şi păstreze postura de cel mai popular politician din Moldova, fiind şi politicianul în care lumea are cea mai mare încredere. Alte patru lucruri surprinzătoare din politica moldoveană ar fi că Maia Sandu şi Andrei Năstase, totuşi, au reuşit să ajungă la un consens privind participarea în comun la următoarele alegeri parlamentare; faptul că, indiferent de presiunile ce s-au făcut asupra „Partidului Nostru”, rândurile respectivei formaţiuni au rămas practic intacte (cu unele mici excepţii); abilitatea cu care PD a ştiut să-şi atingă scopurile în 2017, de multe ori mergând pe muchie de cuţit; poziţia destul de bună pe care a ajuns Partidul Shor pe final de an şi personal liderul acestei formaţiuni, Ilan Shor, primar de Orhei. Care, o arată BOP, s-a plasat mult mai bine ca, spre exemplu, liderul PPEM, ex-Premierul Iurie Leancă sau alţi lideri de partide. „Interesant, cu ce ne va surprinde politica moldovenească în 2018?”, se întreabă, în sfârşit, Dumitru Spătaru.
„Unde-i lege nu-i tocmeală. Orice abatere de la lege trebuie pedepsită”, scrie Nicolae Negru în ziarulnational.md. Autorul dezaprobă atât ceea ce numește „încălcarea demonstrativă a Constituţiei” din partea preşedintelui Igor Dodon, cât şi ezitarea manifestată de majoritatea parlamentară din rațiuni conjuncturale faţă de aplicarea principiului enunţat în introducerea articolului în raport cu preşedintele Igor Dodon. După părerea lui Negru, președintele Republicii Moldova este transformat, cu concursul său, într-o „jucărie”, pe care o mânuiești după bunul plac, ceea ce e destul de periculos pentru că poate compromite definitiv preşedinţia, iar împreună cu ea şi statul Republica Moldova. Ca să nu se întâmple, soluția trebuie să fie una definitivă şi urgentă, avertizează autorul de la Ziarul Naţional.