Linkuri accesibilitate

„Cu mintea nu poți înțelege Rusia” (Nicolae Negru/Ziarul Național)


Scenarii tenebroase legate de alegerea primarului capitalei (Dumitru Spătaru/Tribuna).

Succesul electoral al lui Vladimir Putin îi oferă prilej lui Nicolae Negru să declare citându-l pe Tiutcev într-un editorial din ziarulnational.md - „Cu mintea nu poți înțelege Rusia”. Negru crede că e un success ce se ține pe război și asasinate, pe mizerie și intoxicație propagandistică. Numărul morților în războiul ruso-ucrainean a depășit demult cifra de zece mii, dar societatea rusă nu dă semnale de neliniște, explică el. Despre cei morți în Siria nici nu se pomenește în presa rusă, după cum s-a uitat și despre cei 298 de pasageri ai avionului doborât deasupra Ucrainei, o crimă pusă pe seama ucrainenilor, continua Negru. Ca să-i mențină pe ruși într-o stare permanentă de exaltare „patriotică”, Putin nu uită să sacrifice periodic pe altarul imperial noi victime, printre ultimii fiind fostul spion rus Serghei Skripal și fiica acestuia. „Ca și Stalin, Putin ucide fără remușcări”, declară autorul de la ziaruzlnational.md.

Recordul electoral al lui Putin ar fi un fel de „ultima strigare pentru moldoveni”, îşi încheie editorialul Negru. „Aici drumurile noastre cu Rusia ar trebui să se despartă definitiv, dacă mai există un pic de rațiune în capetele noastre, dacă nu ni s-a atrofiat simțul pericolului, dacă nu dorim să sacrificăm viitorul copiilor noștri unor idei paranoice, străine nouă”, scrie el.

Victoria Iftodi, pe placul lui Dodon, comentează aceeaşi publicaţie semnarea, de către şeful statului, de data aceasta fără a se împotrivi, a decretului de numire a acesteia în funcția de ministru al Justiției. „Președintele Igor Dodon, care zilele trecute s-a lăudat că în mandatul său a demis mai mulți miniștri și vicepremieri, a semnat astăzi decretul de numire a Victoriei Iftodi în calitate de ministru al Justiției”, se arată în ştire. Publicaţia înserează şi explicaţia şefului statului de pe o reţea de socializare: „O cunosc personal de foarte mult timp pe doamna Iftodi. Cred că este una dintre puținele persoane, recomandate de majoritatea parlamentară pentru funcția de ministru, care ar corespunde criteriilor de integritate, persoană care sper că se va impune și va promova reformele necesare în justiție”, a scris președintele Dodon.

Scenarii tenebroase legate de alegerea primarului capitalei enumeră pe tribuna.md Dumitru Spătaru. Deşi multă lume consideră că pe 20 mai sau, maximum, pe 3 iunie vom avea un nou Primar general al capitalei, există totuşi minimum trei scenarii probabilitatea cărora se discută în cercurile politice şi care arată că lucrurile nu sunt atât de simple cum par la prima vedere, scrie autorul. Întâi de toate, el alegerile anticipate ale Primarului capitalei ar putea fi anulate după precedentul referendum republican consultativ pe data de 24 septembrie 2017, anulat înainte de desfăşurare prin decizia Curţii Constituţionale. Apoi, acestea ar putea să nu fie validate din cauza prezenţei slabe a alegătorilor la votare. Autoul invocă şi de această data nişte precedente, cele ale anului 2005, când locuitorii capitalei pur şi simplu au boicotat scrutinul anticipat. Apoi, alegerile ar putea fi anulate prin nevalidarea rezultatelor. Dacă alegerile vor avea loc, iar rezultatele lor nu vor conveni puterii. În asemenea situaţii, cu siguranţă se va găsi un pretext juridic pentru a nu le valida, se declară convins autorul de la tribuna.

Editorialul lui Iulian Chifu de pe deschide.md este dedicat implicaţiilor atacului cu substanță neurotoxică de la Londra împotriva fostului ofițer rus Serghei Skripal. Atacul a servit ca declanșator al unui nou război rece între Occidentul Unit și Rusia, crede Chifu. Spionul refugiat în Marea Britanie și fata sa se află încă în comă pe patul de spital, dar atacul este deja de magnitudinea asasinatului Arhiducelui Franz Ferdinand la Sarajevo, la 28 iunie 1914, care a declanșat Primul Război Mondial. Declarația de condamnare comună a celor patru mari puteri occidentale echivalează, continuă Chifu, cu celebrul discurs al lui Winston Churchill de la Fulton, la 5 martie 1946, când premierul care a trecut Marea Britanie prin al Doilea Război Mondial ne anunța că „o Cortină de Fier s-a lăsat asupra Europei” iar Războiul Rece a început. La părerea lui Chifu, o dovadă că Moscova nu a înțeles nimic din reacțiile masive de condamnare transparente împotriva sa și de solidaritate și coeziunea Occidentului sunt declarațiile anterioare realegerii lui Putin de duminică– „să nu amenințe Marea Britanie un stat nuclear”, „Rusia nu acceptă ultimatumuri” etc. Lumile s-au rupt, punțile au ars și genul de gesturi care ar putea relansa pacea nu sunt în panoplia celor pe care Rusia lui Putin știu să le facă, scrie Chifu. „Putin începe al patrulea mandat de pe poziții de conflict cu Occidentul Unit”, este concluzia autorului.

XS
SM
MD
LG