Iulian Chifu se acupă într-un editorial de pe deschide.md de ipoteticul referendum pentru integrare europeană pe care democraţii ar vrea să-l organizeze într-o zi cu alegerile parlamentare (după eşecul de a trece prin Parlament amendamentul pentru introducerea vectorului integrării europene în Constituția R. Moldova). Nu i se pare o idee prea reuşită. Votul ratat din Parlament era un eșec anunțat, scrie el. În prag de alegeri, nimeni nu mai face cadouri. Și dacă poporul votează împotrivă?, se întreabă în continuare Chifu. Apelând la exemplul britanic cu Brexit, precum şi la cel recent din România, unde a eşuat referendumul pentru familia tradițională, Chifu lansează mai multe întrebări retorice: „De ce să joci la risc maxim, în sensul unor consecința majore pentru statul tău, pentru viitorul concetățenilor tăi, pentru securitatea și prosperitatea lor? De ce să distrugi instituții fundamentale și necesare ale statului? De ce să le demonetizezi, de ce să le subminezi prin asemenea acțiuni? Pentru a-ți salva propria carieră politică? Merită? Care e responsabilitatea pentru managementul consecințelor în acest caz? Și cât costă o asemenea aventură cu consecințe majore în cazul în care nu se realizează?”
Tot pe deschide.md, Petru Bogatu abordează tema dintr-o perspectivă acuzatoare la adresa celor ce nu au votat „integrarea europeană” în Parlament - o iniţiativă văzută de autor ca o tentativa de a securiza cauza democrației în Republica Moldova. Comentariul lui e despre „cum s-au împăcat Dodon și Ghimpu”. Ziua de joi, scrie Bogatu, i-a împăcat pe Igor Dodon și Mihai Ghimpu. Liderul PL i-a făcut pe placul președintelui socialist, refuzând să voteze introducerea în Constituție a clauzei privind integrarea europeană, prin aceasta făcându-şi „harakiri politic” și îngropându-şi de viu propriul partid. Un act suicidal au comis și liberal-democrații lui Tudor Deliu, continuă Bogatu: şi PL, și PLDM vor intra în istorie ca două grupări renegate, pretins pro-europene, care au trădat cauza europeană și au netezit calea revanșei imperiale ruse. „Joi, în Parlament a pierdut nu Candu, nu Plahotniuc, nu PDM, și nu PPE. A fost risipită o posibilitate rarisimă de a bate în cuie vectorul pro-occidental și democratic al celui de-al doilea stat românesc”, este de părere Petru Bogatu.
PDM - la un pas de a face greşeala ce-i poate deveni fatală, este titlul unui comentariu de pe tribuna.md. Dacă acest referendum va avea loc în ziua alegerilor, el va influenţa decisiv scrutinul, cred autorii de la tribuna.md, deoarece acesta va fi unul dominat sută la sută de factorul geopolitic. Alegătorii din Moldova vor merge la urne pentru a face o alegere geopolitică – Vest sau Est. Astfel, vom obţine o nouă polarizare, la un pol fiind opoziţia pro-europeană, care e mult mai credibilă decât PDM în ochii electoratului pro-european, iar la celălalt – socialiştii. Electoratul ambelor tabere se va mobiliza la maxim, iar în prim plan va ieşi aşa-numitul principiu al votului util.
Cel mai probabil, PD nu se va regăsi în noua polarizare politică, iar şansele sale se vor reduce dramatic. „După ce a făcut o mare greşeală cu trecerea pe platforma pro Moldova, PDM este la un pas de a face o nouă greşeală. Şi aceasta se poate dovedi fatală actualei guvernări.”, este concluzia comentariului.
Plata PD pentru resentimentele pe care le-a provocat foștilor săi aliați PLDM și PL. Astfel comentează refuzul celor două formaţiuni de a vota includerea sintagmei „integarea europeană” în Constituție Nicolae Negru în ziarulnational.md. Mirarea lui Candu că liberalii și liberal-democrații au boicotat inițiativa PD, ba chiar au ieșit din sală (ceea ce, într-adevăr, a fost un exces), e mirarea soțului care nu înțelege de ce soția maltratată de el reacționează supărată la niște propuneri raționale. E ca mirarea lui Putin că „poporul frățesc” ucrainean are o atitudine ostilă față de el, după ocuparea Crimeii. Resentimentele sunt un factor politic care nu poate fi neglijat. „Iraționalitatea” de azi a PLDM și PL este consecința unor acțiuni „iraționale” de ieri ale liderului PD. De exemplu, se întreabă Negru, de ce a fost nevoie de arestarea și suspendarea lui Chirtoacă din funcția de primar, dacă nici până azi, la un an și jumătate, justiția nu a acumulat probele necesare pentru a-l judeca? Credea Plahotniuc că Ghimpu nu îi va putea răspunde?
Adevarul.md scrie despre „Cum poate aduce Moldova un prejudiciu de 1.7 trilioane de dolari Marii Britanii prin refuzul de a permite accesul la Acordul OMC privind Achiziţiile Publice”. Ştirea arată că Moldova se enumeră printre ţările care a decis să blocheze accesul Marii Britanii la acordul OMC privind Achiziţiile Publice, alături de SUA, Israel, Noua Zelandă, Japonia, Coreea de Sud şi Ucraina. În cazul SUA, reticenţa faţă de accesul Marii Britanii la Acord este cauzată de faptul că Londra nu a furnizat ultimele informaţii şi actualizări solicitate de SUA. Doar că în cazul Republicii Moldova, se precizează în ştirea de pe adevarul.md, motivele deciziei sunt mai puţin obişnuite.
În 2017, consilierului economic al Republicii Moldova la OMC, Corina Cojocaru, i-a fost refuzată viza pentru Marea Britanie, când Chişinăul intenţiona să discute cu Londra despre relaţiile bilaterale post-Brexit. Refuzul autorităţilor britanice de a-i deschide viză Corinei Cojocaru este motivul invocat de Guvernul de la Chişinău pentru a nu permite accesul Marii Britanii la Acord, prin intermediul căruia Marea Britanie ar urma să aibă acces la proiecte publice în valoare de 1.7 trilioane de dolari, în perioada de după Brexit. „Eu nu am putut obţine viza cu paşaport diplomatic pentru a merge la Londra să negociem cu privire la achiziţiile publice”, a spus Cojocau pentru Bloomberg. Ea a precizat mai târziu că vizita sa la Londra nu urma să fie în contextul negocierilor accesului Marii Britanii la Acordul OMG privind Achiţiile Publice.