Linkuri accesibilitate

Moldova s-a alăturat sancțiunilor europene împotriva Iranului privind sprijinul militar acordat Rusiei


Clădirea Guvernului de la Chișinău, mai 2023.
Clădirea Guvernului de la Chișinău, mai 2023.

Republica Moldova, Ucraina și alte șase țări s-au alăturat noului cadru de sancțiuni impuse de UE împotriva Iranului, țară care oferă suport militar Federației Ruse. 

Pachetul de sancțiuni, la care s-a alăturat R. Moldova, interzice exportul (din UE către Iran) componentelor utilizate în dezvoltarea și producerea aeronavelor fără pilot, potrivit Consiliului Uniunii Europene.

De asemenea, sancțiunile prevăd „interdicții de călătorie și măsuri de înghețare a activelor persoanelor care sprijină sau sunt implicate în programul de producere a aeronavelor fără pilot al Iranului”.

Uniunea Europeană a comunicat că a luat act de acest angajament și „îl salută”.

În martie 2023, R. Moldova a început să se alinieze treptat sancțiunilor impuse de UE Federației Ruse pentru declanșarea războiului la scară largă împotriva Ucrainei, a anunțat ministrul de Externe, Nicu Popescu, într-un interviu la Europa Liberă.

Ulterior, R. Moldova a mai impus sancțiuni împotriva a 13 cetățeni ruși: dintre care membri ai grupării militare Wagner, militari acuzați de violuri în Ucraina dar și polițiști care au torturat protestatari la Moscova.

XS
SM
MD
LG