Linkuri accesibilitate

Moldova se împrumută de la BERD ca să construiască linia electrică Bălți-Suceava


Potrivit ministrului Energiei, Victor Parlicov, rețeaua Republicii Moldova ar trebui să fie integrată în piața energetică a Uniunii Europene din anul 2029. Imagine de la semnarea acordului de împrumut între BERD și R. Moldova.
Potrivit ministrului Energiei, Victor Parlicov, rețeaua Republicii Moldova ar trebui să fie integrată în piața energetică a Uniunii Europene din anul 2029. Imagine de la semnarea acordului de împrumut între BERD și R. Moldova.

R. Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) au semnat, miercuri, un acord de împrumut în valoare de 30,8 milioane de euro pentru construcția liniei de înaltă tensiune Bălți-Suceava, care va interconecta energetic R. Moldova și România.

Pe lângă noua linie electrică aeriană Bălți-Suceava, va fi construită o stație electrică cu o capacitate de 400 kV la Bălți. O parte din bani va fi folosită pentru reabilitarea unor segmente ale rețelelor electrice de transport de pe teritoriul R. Moldova. De exemplu, vor fi înlocuite transformatoarele din stațiile electrice.

„Construcția acestei interconexiuni între hotarele R. Moldova și România va fortifica securitatea energetică de pe ambele maluri”, a spus directoarea BERD în R. Moldova, Catarina Bjorlin Hansen.

Acest împrumut va acoperi 40% din suma totală a proiectului în valoare de 77 de milioane de euro. Un credit de 30,8 milioane de euro va acorda Banca Europeană de Investiții, iar 15,4 milioane de euro – Uniunea Europeană, ca grant.

O altă linie electrică aeriană pentru interconectarea energetică dintre România și R. Moldova, Vulcănești-Chișinău, care va ocoli regiunea transnistreană, urmează să fie construită până în 2025. Deși proiectul a demarat în 2017, iar autoritățile anunțau că primii piloni ai liniei vor fi instalați în primăvara anului 2023, deocamdată, a fost construită și testată doar fundația.

„Mai este o linie pe care abia o trasăm pe hartă, în parteneriat cu România, care să facă o a treia conexiune dintre R. Moldova și România. Planificăm ca aceste trei linii să fie finalizate până la sfârșitul anului 2028”, a spus ministrul Energiei, Victor Parlicov, după semnarea acordului cu BERD.

Potrivit lui, obiectivul autorităților este ca, din anul 2029, rețeaua Republicii Moldova să fie integrată în piața energetică a Uniunii Europene.

  • 16x9 Image

    Eugenia Apostu

    Visul meu a fost să ajung la radio și am ajuns în 2008. Pe parcursul a 15 ani am combinat munca de la radio cu cea de la televiziune, iar în luna mai 2023 am venit la Europa Liberă, unde sunt reporteră pe domeniul drepturilor omului.

XS
SM
MD
LG