Linkuri accesibilitate

Sondaj de opinie: moldovenii ar continua să fie atrași mai mult de Rusia, decât de UE


Un nou sondaj realizat de Fondul Opiniei Publice, la comanda Companiei Poliexpert.

Un nou sondaj de opinie prezentat astăzi la Chișinău confirmă ceea ce, recent, ambasadorul Statelor Unite considera drept paradoxal, anume că în ciuda susținerii puternice primite din Vest, inclusiv financiare, majoritatea moldovenilor vor ca țara să-și caute aliați mai degrabă la răsărit, decât în Occident, iar Federația Rusă rămâne mult mai îndrăgită decât România, Uniunea Europeană sau Statele Unite.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:02 0:00
Link direct

Datele cercetării confirmă rezultate altor sondaje recente şi anume că preferinţele moldovenilor pendulează între Vest şi Est, iar balanţa înclină uşor în favoarea Rusiei. Republica Moldova ar trebui să fie apropiată de Rusia cred 57% din respondenţi. Mai puţini, 43% optează pentru apropierea Moldovei de Occident şi Europa. Diferenţa se îngustează când trebuie să aleagă între proiecte integraţioniste. Tabăra celor pro Uniunea Eurasiatică, dominată de Rusia, numără 48% de adepţi, în raport cu 40% a celor pro-Uniunea Europeană.

Datele sondajului plasează Federaţia Rusă în topul ţărilor faţă de care moldovenii au atitudini pozitive. Rusia este urmată de UE, România, Ucraina, iar la coada clasamentului se plasează SUA. Ideea aderării Moldovei la blocul NATO e sprijinită de 21% dintre respondenţi. Pentru unirea Moldovei cu România optează 23%. Tot atâția spun că limba de stat este româna şi nu moldoveneasca aşa cum o consideră 76% dintre cei chestionaţi.

Opțiunile respondenților par să reflecte întocmai dualitatea politicii externe promovată de diferite instituţii de stat; cea pro-rusească, sprijinită de preşedintele Igor Dodon, şi cea pro-europeană promovată de guvernarea de la Chişinău, remarcă unii experţi, între ei politologul Dionis Cenuşă. El observă însă că atractivitatea opţiunii euroasiatice şi a Rusiei nu a crescut la fel de mult ca ratingul preşedintelui Dodon, la fel cum nu a descrescut nici cea a UE, în pofida declinului partidelor de la guvernare:

Dionis Cenușă
Dionis Cenușă

„Indiferent de performanțele slabe ale partidelor care se declară drept pro-europene, UE şi integrarea europeană sunt atractive în Republica Moldova. Dacă e să vorbim despre Uniunea Euroasiatică, cred că preşedintele încearcă să popularizeze ideea unei eventuale aderări a Republicii Moldova la această uniune. Urmărind dinamica cu care el a promovat iniţial memorandul de cooperare, după care solicitarea statutului de observator în Uniunea Euroasiatică, observăm că el are o agendă bine pusă la punct prin care el încearcă, gradual, să convertească moldovenii la vectorul eurasiatic. Urmează să vedem cât de profunde vor fi conflictele între guvernarea aşa-zis proeuropeană de la Chişinău şi Federaţia Rusă. Observăm, în ultimul timp, tot mai multe conflicte de ordin diplomatic. Ar fi posibil ca această contradicţie să se reflecte inclusiv asupra preferinţelor moldovenilor.”

Dionis Cenuşă crede că cei mai mulţi dintre moldoveni ar vrea ca Moldova să aibă relaţii bune atât cu Occidentul, cât şi cu Răsăritul şi nu ar alege neapărat doar unul din vectori.

Într-o recentă apariţie televizată, ambasadorul SUA în Republica Moldova, James Pettit, a afirmat că nu vede de ce Republica Moldova ar trebui să aleagă între Est și Vest. Diplomatul s-a arătat nedumerit însă că în pofida ajutorului inclusiv financiar oferit de SUA şi UE, sondajele arată că mai mult de jumătate dintre cetăţenii moldoveni se declară pro-ruşi. „Cum să explicăm asta? Ne este foarte greu să înţelegem”, a declarat James Pettit, în cadrul unei emisiuni de la RTR-Moldova.

Preşedintele pro-rus Igor Dodon a reacţionat pe Facebook la afirmaţiile ambasadorului american. „Trebuia să sprijiniți poporul, dar nu o guvernare coruptă. (…) Nu trebuia să închideți ochii la toate fărădelegile aşa numitei guvernări proeuropene”, i-a sugerat Dodon ambasadorului Pettit.

Iată încă cum explică însă politologul Dionis Cenuşă atractivitatea Rusiei printre cetăţenii moldoveni:

„Există mai multe cauze de ce moldovenii îndrăgesc Rusia. Printre acestea s-ar număra, bineînțeles, mass-media, adică ceea ce ei aud prin intermediul mass-media, în special cea retransmisă din Rusia şi, în al doilea rând, prin ceea ce ei văd şi percep atunci când ei îi ascultă pe politicienii moldoveni. Aceşti doi factori sunt cruciali în formarea opiniei moldovenilor despre vectorul extern al ţării.”

Dionis Cenuşă mai observă că UE, care era asociată cu guvernările din ultimii ani, reuşeşte în ultimul timp să se impună ca un actor separat care vine să sprijine cetăţenii, întâi de toate, şi nu politicienii moldoveni.

Previous Next

XS
SM
MD
LG