Parlamentul și Guvernul au ținut astăzi o nouă ședință comună pentru a-și coordona agenda la început de sesiune parlamentară. Aceste discuții au avut loc pe fundalul unor semnale tot mai clare ale Uniunii Europene că nicio tranșă din ajutorul de 100 de milioane de euro promis Guvernului nu o să ajungă la Chișinău anul acesta. Bruxellesul vrea să se asigure mai întâi că autoritățile respectă democrația la implementarea controversatului sistem electoral mixt.
Premierul Pavel Filip s-a declarat surprins astăzi, în timp ce le vorbea colegilor săi din Guvern şi Parlament, că suportul bugetar promis de UE ar fi fost legat de reforma electorală adoptată la sfârşitul verii de Parlamentul de la Chişinău:
„Există doar o singură condiţionalitate, care este politică, legată de sistemul electoral”, a spus premierul şi a continuat:
Li s-a spus că veţi primi suportul bugetar după ce vom avea o evaluare a respectării normelor de drept şi democratice în R. Moldova.
„Instituţional nu avem întrebări, dar iată există această condiţionalitate politică. Colegii Cioclea (Sergiu Cioclea, guvernatorul BNM) şi Armaşu (Octavian Armaşu, ministrul finanţelor) care se află la Washington, în discuţiile cu cei de la UE, li s-a spus că veţi primi suportul bugetar după ce vom avea o evaluare a respectării normelor de drept şi democratice în R. Moldova. Este o noutate asta, pentru că în discuţiile pe care le-am avut la New York cu comisarul Hahn (Comisarul european pentru politica de vecinătate și negocieri în vederea extinderii, Johannes Hahn), mi-a spus că nu se face nicio legătură cu această condiţionalitate politică. Nu sunt tocmai fericit să vă spun aceste lucruri.”
În această săptămână, premierul Filip a admis deja de câteva ori că prima tranșă din ajutorul UE ar putea să nu ajungă anul acesta în Republica Moldova, deşi Guvernul său îndeplinește toate condițiile pentru a primi asistența europeană, spunând însă că acest lucru nu se va întâmpla din „motive tehnice”.
Pavel Filip a declarat totodată că veniturile la buget anul acesta au fost atât de bune încât la ultima rectificare pentru 2017 nu a fost inclusă și prima tranșă din asistența europeană.
Recent, Partidul Popular, cea mai mare fracțiune din Parlamentul European, a cerut ca asistența macrofinanciară să fie sistată dacă R. Moldova nu respectă toate standardele democratice, mai ales după trecerea la sistemul electoral mixt.
Experţii de la Chişinău înclină să creadă că acordarea acestei asistenţe ar fi, practic, un fapt împlinit, dar debursarea efectivă a tranșelor va începe mai târziu şi doar dacă UE se va convinge că noua legislație electorală nu afectează sistemul multipartinic moldovenesc.