Linkuri accesibilitate

Moldovagaz cere un tarif de aproape 30 de lei pentru gazele naturale


Moldovagaz a transmis Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) o solicitare prin care cere majorarea tarifului la gazele naturale cu 31,5%, până la 26.675 de lei pentru mia de metri cubi de gaze. Pentru consumatori, prețul final, cu TVA inclus, va fi de aproape 30 de lei pentru un metru cub.

Dacă va fi acceptat de ANRE, noul tarif va intra în vigoare la 1 octombrie 2022.

Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, a explicat pe canalul său de Telegram că tariful trebuie majorat din cauza creșterii semnificative a prețurilor de achiziție. În caz contrar, spune el, Moldovagaz nu-și va mai putea onora obligațiile față de concernul rus Gazprom.

În lunile iunie-septembrie, prețul la care Moldovagaz cumpără gaze naturale de la Gazprom a crescut de la 851 până la 1.883 de dolari pentru mia de metri cubi.

Anterior, Moldovagaz a cerut un tarif de 29 de lei pentru un metru cub de gaze, însă metodologia de calcul nu permitea o asemenea majorare. În urma unor consultări cu Moldovagaz, ANRE a schimbat metodologia, acceptând să includă în tarif o serie de „devieri financiare”, costuri suplimentare invocate de mult timp de către furnizor.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG