Linkuri accesibilitate

MoldovaGaz ne cere…


MoldovaGaz ne cere…
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:25 0:00
Link direct

Pe 15 octombrie, întreprinderea MoldovaGaz a cerut, a treia oară (!) și consumatorilor casnici și firmelor să-și „reducă temporar” consumul zilnic de gaze naturale, din cauza micșorării livrărilor de către concernul rus de stat, Gazprom. Consumatorilor casnici li se cere să-și deconecteze sistemele individuale de încălzire când lipsesc de acasă, inclusiv pe parcursul zilei, să-și seteze utilajele la capacitate minimă pe timp de noapte și să se folosească mai puțin da aragaz la gătit.

Mă îngrijorează şi mă nedumeresc niţel aceste cereri repetate ale întreprinderii MoldovaGaz. Se vede că nu stăm bine dacă am ajuns în situaţia în care cel care vinde îl roagă pe cel care cumpără să cumpere mai puţin. Lucrurile nu sunt prea clare şi analiştii politici care îi reproşează guvernării o proastă comunicare cu populaţia au întrucâtva dreptate. Într-adevăr, vine iarna şi oamenii trebuie să ştie ce urmează măcar în linii mari. Autorităţile ne spun doar să sunt în negocieri, că discuţiile cu Gazprom sunt dificile în condiţiile în care preţurile s-au mărit foarte tare şi că în fond totul va fi bine.

Eu am o centrală termică şi noaptea n-o pornesc, profitând de căldura plapumei, şi ziua, când nu-s acasă, aşa cum mă sfătuieşte MoldovaGaz, deconectez sistemul de încălzire, dar nu pot, totuşi, să renunţ definitv la gaze. E deja destul de frig în apartamente, stimabililor, iar iarna e tot mai aproape. Da, econosim cât putem, dar multă vreme povestea asta nu poate continua. Câte zile trebuie să mai folosim gazele cu ţârâita?

Şi mai e ceva. Să admitem că X va respecta cererea întreprinderii. Dar dacă Y şi Z nu o vor face, unde ajungem? Iar problema cea mai mare va fi acum preţul. Rusia ne va da gaze, ea e bună la suflet, dar preţul acestor gaze nu ne va strivi?

XS
SM
MD
LG