Linkuri accesibilitate

Moldovagaz nu a primit niciun avertisment de la Gazprom privind sistarea livrărilor de gaz


Detaliu din emblema Moldovagaz

Șeful Moldovagaz Vadim Ceban spune că întreprinderea nu a primit niciun avertisment din partea concernului rus de stat Gazprom despre sistarea livrărilor de gaze, chiar dacă achită consumul în euro.

Vadim Ceban a făcut declarația Europei Libere pe 28 aprilie, la o zi după ce Gazprom a sistat livrările de gaze în Polonia și Bulgaria deoarece acestea nu au plătit în ruble pentru consum. „La noi, totul este normal, sistemele lucrează la modul obișnuit”, a spus Ceban, adăugând că Rusia nu a cerut R. Moldova să achite consumul exclusiv în ruble.

Șeful Moldovagaz a spus că actualul contract cu Gazprom, semnat pe 29 octombrie 2021, prevede posibilitatea achitărilor în ruble, dolari sau euro, dar achitările în dolari ar trebui să înceteze de la 1 mai.

„Conform contractului trebuie să trecem la achitări în euro și ruble, fără dolari”, a spus Ceban. El mai spune că achitările se vor face „probabil” în euro, de la 1 mai, pentru că accesul la ruble „este limitat”, în condițiile sancțiunilor occidentale contra Rusiei.

Președintele rus Vladimir Putin a cerut luna trecută cumpărătorilor străini descriși de el drept „neprieteni” că plătească pentru gaze doar în ruble, nu în dolari sau euro. Polonia și Bulgaria sunt primele țări europene cărora li s-au suspendat livrările.

Autoritățile moldovene mai sunt îngrijorate de o posibilă sistare a livrărilor de către Gazprom în R. Moldova de la 1 mai, dar nu din cauza faptului în ce monedă se fac achitările. Posibilitatea sistărilor există pentru că autoritățile de la Chișinău și concernul rus nu au reușit să facă un audit independent al datoriilor, după cum s-au înțeles în octombrie 2021.

XS
SM
MD
LG