Linkuri accesibilitate

Moldovenii şi coronavirusul


N-aş fi crezut niciodată că moldovenii sunt atât de precauţi! Îngrijorat de ofensiva Coronavirusului, m-am gîndit să-mi cumpăr măşti de protecţie.
În prima farmacie, vînzătoarea a ridicat din sprîncene: "Ehehe, mata ai cam întîrziat! S-o finisat măştile. Luni poate o sî avem..."
În a doua farmacie, doamna de după tejghea mi-a spus că "tăti măştile s-o vîndut deamu..." În a treia farmacie, am fost sfătuit să le caut în prima farmacie.
Am dat a lehamite din mînă şi m-am întors acasă chinuit de gîndul că nu am fost pe fază.

Vreau să spun iată ce. În primul rînd, farmaciile ar trebui să aibă măşti. Absenţa lor nu e normală. În al doilea rînd, chiar dacă se spune că măşti trebuie să poarte numai cei bolnavi, să nu uităm că virusul nu devine vizibil deodată şi normal ar fi ca toată lumea venită de pe aiurea să poarte măşti. Or, în ciuda faptului că moldovenii au golit farmaciile de măşti, pe stradă şi în transportul public mai nimeni nu le poartă.

Mai departe. Vedem ce se întîmplă acum în Italia. Acolo sunt mii de români şi moldoveni. E de presupus că, pe măsură ce coronavirusul se va extinde, mulţi moldoveni vor urca în maşini şi vor veni în Moldova. Suntem siguri că toţi cei veniţi, care nu tuşesc şi nu au febră la frontieră, sunt sănătoşi? Nu putem fi. Dar cum îi monitorizăm? Ce fel de carantină am pus aici la punct? La domiciliu? Dacă e aşa, ne aşteaptă zile grele. Mă uit în jur şi am impresia că RM-ul nu e pregătit să înfrunte coronavirusul.

XS
SM
MD
LG