Autoritățile moldovene au declarat cod galben de alertă în legătură cu infecția cu coronavirusul de tip nou, spunând că se așteaptă la întoarcerea în masă a moldovenilor din Italia, unde s-au înregistrat cele mai multe infectări din afara focarelor asiatice ale epidemiei.
În Italia au fost înregistrate 219 infectări, iar cinci oameni au murit. Cele mai afectate sunt regiunile nordice Lombardia și Veneto. Controale speciale ale călătorilor veniți din Italia au instituit mai multe țări europene, inclusiv Franța, România, Albania sau Croația.
Eugenia Crețu a stat de vorbă cu Rita Volînschi, moldoveancă stabilită la Modena, regiunea Emilia-Romagna din nord-estul Italiei.
Europa Liberă: Autoritățile italiene au confirmat moartea a patru persoane, 11 orașe sunt în carantină în Italia. Care este situația la Modena, orașul unde sunteți Dvs. acum?
Rita Volînschi: „Eu am impresia că e mai multă panică decât e adevăr, decât este situația reală, pentru că orașul e viu, la fel lumea se mișcă. Da, au fost chiar toate supermarketurile golite ieri, spuneai că vine foametea, în schimb, azi s-au întors la viața de toate zilele. Nora mea a fost la Anagrafe, a trecut pe lângă piață, forfotește lumea, parcă nimic nici nu se întâmplă. La momentul actual, ea e ieșită cu nepoțica în parc. Deci, eu văd o situație destul de normală. Săptămâna trecută și mai cealaltă săptămână, de exemplu, la grădiniță, unde merge nepoțica, era gripă, ne-a adus-o și nouă, ne-am îmbolnăvit toți, din 28 de copii, în grupa ei erau numai opt la grădiniță.”
Europa Liberă: Dar este o gripă obișnuită, să înțeleg?
Rita Volînschi: „Este o gripă obișnuită. Se spune că în fiecare an în Italia sunt decese de persoane care au imunitatea mai scăzută sau au o vârstă înaintată anume din cauza gripei. Virusul acesta, fiind un virus nou, ni s-a spus că nu se tratează cu antibiotice și au anunțat peste tot: nu avem voie să mergem la „Salvare”, nu avem voie să mergem la medicul nostru de familie, doar să telefonăm și prin telefon o să ni se dea indicații ce să facem, cum să facem. Se prezintă acasă o echipă care testează dacă, într-adevăr, merge vorba de virusul respectiv sau este o gripă obișnuită.”
Europa Liberă: Ce alte măsuri de prevenție au luat autoritățile, cum vă informează, cum vă țin la curent?
Au crescut prețurile de azi pe mâine la toate produsele astea de dezinfectare, toate farmaciile scriu: „Nu avem măști”
Rita Volînschi: „Da, ni s-a spus că trebuie să folosim dezinfectante, să ne spălăm mai des mâinile cu săpun anume lichid, pentru că săpunul solid la fel poate să transmită, adică virusurile rămân și cealaltă persoană care se spală după noi poate să-i ia pe mâini, au crescut prețurile de azi pe mâine la toate produsele astea de dezinfectare, toate farmaciile scriu: „Nu avem măști”, pentru că se spune că trebuie să folosim măști dacă mergem în locurile aglomerate, în farmacii…”
Europa Liberă: Și vedeți pe stradă, într-adevăr, oameni cu măști?
Rita Volînschi: „Știți, pe stradă nu prea se văd oameni cu măști. La noi în oraș nu a fost depistat niciun caz și lumea văd că îi mai calmă. De azi sunt închise toate școlile, acum o săptămână, spuneam că a fost nora la Anagrafe, acolo sunt 14 ghișee și intra lumea înăuntru, își lua fiecare numărul și-și aștepta rândul. Acum au fost ținuți toți afară și intrau câte unul la ghișeu. Anagrafe înseamnă biroul de înregistrări.”
Europa Liberă: Sunt și alte restricții?
Rita Volînschi: „S-au închis muzeele, este perioada Carnavalului, se aude la televizor că și la Veneția probabil n-o să fie OK cu Carnavalul. Dar vreau să vă spun o chestie: dacă este o parte de persoane care au năvălit la supermarket și au cumpărat tot ce se putea de cumpărat, sunt alte persoane care trăiesc viața la fel cum au trăit-o, sunt împărțite în două tabere, probabil depinde și de firea omului. Ca atare, italienii de felul lor intră în panică repede, îs fricoși de toate chestiile astea...”
Dacă este o parte de persoane care au năvălit la supermarket și au cumpărat tot ce se putea de cumpărat, sunt alte persoane care trăiesc viața la fel cum au trăit-o...
Europa Liberă: Dar ce se întâmplă în rândul moldovenilor, ce vorbesc între ei moldovenii?
Rita Volînschi: „Chiar am încercat, așa, să public pe un grup și să vorbim, să discutăm pe chestia asta. Lumea-i optimistă, adică nu-i panicată, nu-i ca italienii. Chiar dacă unii italieni le spun multor femei migrante: „Dacă aveți posibilitate , plecați acasă”, eu încă nu văd niciun risc.”
Europa Liberă: Dar nu se tem, de exemplu, moldovenii că nu vor putea să mai vină acasă din cauză că vin din Italia?
Rita Volînschi: „Probabil ar fi corect ca moldovenii, chiar anume din orașele acestea unde s-a depistat virusul, ar fi corect când ajung în Moldova să treacă un test, să treacă un control, pentru că noi putem inconștient să aducem virusul și să molipsim alți oameni. Totodată, eu totuși sunt optimistă și sper că nu-i atât de grav.”
Europa Liberă: Da, asta urma să vă întreb: Dvs. ce simțiți în privința asta, aveți vreo frică?
Rita Volînschi: „Știți cum e, când ești mamă, ți-e frică mai mult pentru copiii tăi. Eu nu mă tem, nu știu, ori că am trecut prin multe, ori că am avut de suferit multe în privința sănătății și le-am depășit pe toate... Eu, de exemplu, nu știu, nu mă tem.”