Linkuri accesibilitate

Moldovenii suspectați că au desenat la Paris sicrie cu inscripția „Soldat francez în Ucraina” au fost eliberați


Mai multe desene cu inscripția „soldat francez în Ucraina” au fost descoperite vineri pe mai multe clădiri din sectorul 7 al Parisului.
Mai multe desene cu inscripția „soldat francez în Ucraina” au fost descoperite vineri pe mai multe clădiri din sectorul 7 al Parisului.

Cei trei cetățeni moldoveni care au fost reținuți la Paris fiind suspectați că au desenat pe ziduri sicrie cu inscripția „Soldat francez în Ucraina” au fost eliberați, fiind, totodată, obligați să muncească în folosul comunității și să achite o amendă de 15.000 de euro.

Într-un răspuns oferit Europei Libere, Parchetul din Paris a precizat că, pe 10 iunie, pe marginea acestui caz a fost deschisă o anchetă judiciară. Ulterior, judecătorul i-a pus sub acuzare pe cei trei moldoveni pentru deteriorarea bunurilor publice, calificând daunele drept „minore”.

Pentru că judecătorul „nu a luat în considerare la evaluarea prejudiciului motivele politice”, inculpații au fost eliberați, explică Parchetul din Paris.

Articolul în temeiul căruia au fost evaluate acțiunile celor trei nu prevede plasarea sub control judiciar sau arestul preventiv, au mai spus Europei Libere procurorii francezi.

În noaptea de pe 7 spre 8 iunie, poliția din Paris a reținut trei tineri din Republica Moldova, născuți în 2001, 2004 și 2006, scrie „Le Parisien”. Aceștia au fost arestați lângă Ministerul Transformării și Funcției Publice din capitala Franței în noaptea de vineri spre sâmbătă, având asupra lor vopsea roșie, mănuși și șabloane.

Cu o zi înainte, opt graffiti în formă de sicriu și inscripția „Soldat francez în Ucraina” au fost descoperite pe fațadele unor clădiri din sectorul 7 al Parisului.

Autoritățile moldovene au condamnat incidentul în care au fost implicați cetățenii săi. „Acest lucru face parte dintr-o strategie hibridă. Scopul este de a prejudicia imaginea țării noastre în străinătate”, a scris ministrul moldovean de Externe, Mihai Popșoi pe rețeaua X (fostul Twitter).

Stelele lui David și „urmele” lui Șor

Toamna trecută, alți câțiva moldoveni au fost implicați în acțiuni similare în Franța. La scurt timp după atacul grupării teroriste Hamas asupra Israelului din 7 octombrie 2023, zeci de stele ale lui David de culoare albastră au apărut peste noapte pe clădiri din Paris, stârnind un val de îngrijorări în societate, unele voci asociindu-le cu simbolurile prin care erau marcate casele evreilor de naziști.

Stele ale lui David de culoarea albastră au apărut imprimate pe clădiri din Paris după începutul războiului din Israel.
Stele ale lui David de culoarea albastră au apărut imprimate pe clădiri din Paris după începutul războiului din Israel.

Pe 27 octombrie 2023, poliția locală a reținut două cupluri din Republica Moldova care le-ar fi desenat la comanda unui alt cetățean moldovean. Jurnaliștii francezi l-au identificat drept un „om de afaceri” de 48 de ani, născut la Tiraspol, pe nume Anatoli Prizenco, și au afirmat că acesta ar avea legături cu o rețea de propagandă pro-rusă.

Într-o discuție pe internet cu Europa Liberă, Prizenco a confirmat că a comandat desenarea stelelor lui David la Paris, dar a spus că nu a fost personal acolo. El a explicat că acțiunea ar fi avut scopul să transmită un mesaj de sprijin comunității evreiești „în contextul atacului și al antisemitismului în Europa” și a respins acuzațiile de vandalism și tentativă de destabilizare a situației din Franța.

Poliția moldoveană a sugerat că operațiunea respectivă a fost organizată de oligarhul fugar Ilan Șor (condamnat în absență pentru escrocherie la 15 ani de închisoare), pentru a „denigra imaginea Republicii Moldova”.

În noiembrie 2023, Poliția moldoveană a publicat fotografia unuia dintre suspecți, care părăsise Franța între timp. Europa Liberă a reușit să-l identifice. Acesta s-a dovedit a fi un locuitor al regiunii transnistrene, Alexandr Cocii, care apare în fotografii de la protestele antiguvernamentale organizate de Partidul Șor la Chișinău în 2022.

Contactat de Europa Liberă, Cocii a recunoscut că îl cunoaște pe comanditarul acțiunii din Franța, dar a evitat să confirme dacă a fost printre moldovenii recrutați de Prizenco pentru a desena simbolurile evreiești la Paris.

Alexandr Cocii a fost prezent la cel puțin o demonstrație din seria organizată la Chișinău de fostul Partid Șor și descrisă de autoritățile occidentale drept campanie sprijinită de Rusia pentru destabilizarea Republicii Moldova.
Alexandr Cocii a fost prezent la cel puțin o demonstrație din seria organizată la Chișinău de fostul Partid Șor și descrisă de autoritățile occidentale drept campanie sprijinită de Rusia pentru destabilizarea Republicii Moldova.

Incidentul cu stelele lui David aplicate pe ziduri fost numit de premierul francez, Gabriel Attal, ca un exemplu al ingerințelor ruse în țara sa. Attal a spus că acestea „pot fi noul nostru război mondial”, „sunt manipulări ce vin din exterior și care caută să ne dezbine”.

Declarațiile prim-ministrului Franței făcute pe 6 iunie curent, într-un interviu televizat acordat în marja comemorării a 80 de ani de la marea debarcare aliată din Normandia, au venit și în contextul în care deputații francezi au adoptat, cu o zi mai devreme, mai multe modificări pentru a consolida legislația împotriva ingerințelor străine.

Noua lege prevede crearea unui registru național de influență, de rând cu instituirea procedurii de înghețare a activelor financiare.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Aliona Ciurcă

    Din toamna lui 2015 și până în 2022 am lucrat la Ziarul de Gardă, unde am scris pe teme legate de drepturile omului. Din 2023, am devenit bursieră Vaclav Havel, după care am rămas să lucrez în biroul Europei Libere la Chișinău, unde scriu pe teme politice și sociale.  

  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

XS
SM
MD
LG