Linkuri accesibilitate

Monologurile vaccinului: UE și birocrația medicală


Comisia Europeană, acuzată de haosul achiziției distribuirii vaccinurilor, se apără dând vina pe proceduri și protocoale.

Comisia Europeană e acuzată a fi cel puțin parțial vinovată de haosul actual la nivelul UE, în legătură cu distribuirea vaccinelor, într-așa măsură încât respectabilul cotidian german Die Welt a cerut o anchetă asupra șefei Comisiei, germana Ursula von der Leyen.

Monologurile vaccinului: UE și birocrația medicală
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:26 0:00
Link direct

Când se face statistica vaccinărilor, UE se află mult în urma Israelului, a SUA sau chiar a Marii Britanii. La Bruxelles, Comisia se apără spunând că a comandat și plătit anticipat până acum două miliarde (!) de doze de la șapte companii, din mai multe țări, și că toate trebuie filtrate și aprobate, fiind vorba de medicamente diferite, pentru care trebuie aplicat de fiecare dată un alt protocol.

Cu toate astea, directorul executiv al firmei BioNTech, fabricantă împreună cu Pfizer a primului vaccin, Uğur Şahin, a criticat Comisia pentru că nu cumpără suficient de multe doze. Purtătorul de cuvânt al Comisiei, Eric Mamer, și-a apărat instituția spunând că în contractele semnate de UE cu firmele producătoare figurează suficient de multe doze pentru a vaccina întreaga populație a UE, chiar de mai multe ori, dar că problema ține de producători, este vorba de o carență a capacității de producție, nu una care ține de birocrația europeană.

Adevărul este că cifrele variază enorm de la o țară la alta. Până și Germania, campioană în Europa, care a vaccinat 265.000 de oameni, se află departe de a fi folosit cele 1,3 milioane de doze de care dispune deocamdată.

În afara UE, Marea Britanie a vaccinat deja un milion de oameni, cât Israelul, iar SUA patru milioane.

Problemele cu care se confruntă Comisia din iunie încoace sunt multiple. În primul rând, nu a fost deloc limpede din start, nici pentru specialiști, care din vaccinurile oferite ar fi mai eficace și de folosință mai practică: BioNTech/Pfizer, Moderna, Oxford/AstraZeneca sau Johnson & Johnson. Fiecare dintre acestea pune anumite probleme practice și fiecare a trebuit să fie verificat și să primească aprobarea Agenției Europene a Medicamentelor.

Vaccinul BioNTech/Pfizer, de pildă, trebuie păstrat la –70 grade C și costă 12 euro o doză, față de 2 euro pentru vaccinul AstraZeneca de la Oxford, care poate fi păstrat câteva zile într-un frigider obișnuit.

Dar chiar dacă UE ar dispune acum efectiv, la nivelul centralizării de către Comisie, de toate dozele comandate și promise, problema ar fi deplasată la nivelul legislațiilor naționale.

Surpriza cea mare este aici Franța. Luni, doar 400 (patru sute) de persoane fuseseră vaccinate. Sigur, guvernul premierului Castex afirmă că are nevoie de timp pentru a se pregăti mai bine si temeinic, dar realitatea este că în acest caz centralismul rigid al Franței se dovedește o piedică în calea eficacității.

E vorba de același centralism criticat și la nivel european, unde se argumentează că ar fi fost mai bine ca guvernele naționale ale celor 27 de țări să fie lăsate să comande și să cumpere singure, pentru o mai mare eficacitate și rapiditate.

La care se adaugă și specificitatea culturală: Doar 40% din francezi declară că ar fi de acord să se lase vaccinați, ceea ce face din Franța, una din țările cele mai anti-vaccin din lume, dacă nu chiar cea mai refractară în topul mondial.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG