Linkuri accesibilitate

Morți și răniți în noile atacuri cu rachete și drone rusești din Ucraina


Soldat ucrainean în fața unei clădiri grav avariate de un atac aerian rusesc în Herson, pe 15 iunie.
Soldat ucrainean în fața unei clădiri grav avariate de un atac aerian rusesc în Herson, pe 15 iunie.

Moscova și-a intensificat atacurile aeriene asupra Ucrainei, în timp ce Kievul și-a lansat contraofensiva mult așteptată pentru a revendica teritoriul ocupat de forțele ruse.

Rusia a lansat peste noapte un nou val de lovituri mortale cu rachete și drone, a transmis armata ucraineană în dimineața zilei de 16 iunie, când a fost declarată o alertă de raid aerian în mai multe regiuni și în capitala Kiev, pe fondul sosirii unei delegații africane într-o misiune de pace care o va duce și în Rusia.

Două persoane au fost ucise și alte două au fost rănite în ultimele 24 de ore în regiunea Herson din cauza bombardamentelor rusești, a scris șeful administrației militare regionale, Oleksandr Prokudin, pe Telegram.

În regiunea Donețk, 10 civili au fost răniți din cauza bombardamentelor rusești, a informat guvernatorul regional Pavlo Kirilenko. În regiunea Zaporojie, un bărbat de 55 de ani a fost rănit în orașul Orihiv, a anunțat guvernatorul regional Iuri Malașka. De asemenea, bombardamentele rusești au provocat daune infrastructurii civile din regiunile Dnipropetrovsk și Harkov, informează oficialii locali.

Apărarea antiaeriană ucraineană a doborât 20 de drone, două dintre ele în regiunea de sud Nikolaev, a transmis Comandamentul armatei ucrainene. Rusia a lansat cinci rachete de croazieră și numeroase salve de la lansatoare de rachete asupra țintelor militare și civile, au mai spus militarii ucraineni. „Din păcate, sunt morți și răniți printre civili; au fost avariate unități industriale din Krivoi Rog, regiunea Dnipropetrovsk și clădiri rezidențiale și elemente de infrastructură din regiunea Herson”, se arată în raport, fără a oferi mai multe detalii.

Statul Major al armatei ucrainene a anunțat în buletinul cotidian de front că forțele ruse continuă să atace pozițiile ucrainene din Donețk, concentrându-și eforturile în zonele Liman, Bahmut, Avdiivka și Mariinka, unde au avut loc peste 30 de ciocniri în ziua trecută.

„Operațiuni ofensive și defensive în diferite direcții”

Raportul Marelui Stat Major nu menționează în mod concret progresul contraofensivei Ucrainei în diferite părți din estul și sud-estul Ucrainei, spunând doar că în regiunile Herson și Zaporojie, forțele ruse se aflau în defensivă. Dar un purtător de cuvânt al armatei a declarat separat, pe 16 iunie, că ofensiva ucraineană este în desfășurare în direcțiile Bahmut, Mariupol și Berdiansk ocupat de ruși, în regiunea Zaporojie, unde au loc lupte grele.

Forțele ucrainene au avut, de asemenea, un oarecare succes în zona Vuhledar din Donețk, a declarat purtătorul de cuvânt Andri Kovalev. „De fapt chiar acum, am primit informații despre ofensiva reușită și respingerea inamicului în zona Vuhledar. Unitățile ucrainene desfășoară operațiuni ofensive de succes în zona de la est de așezarea Stupociki din regiunea Donețk, unde i-au dizlocat pe ocupanții ruși de pe poziții”, a spus Kovalev. Declarațiile lui Kovalev nu au putut fi confirmate din surse independente.

Ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, a declarat la 15 iunie la televiziunea de stat ucraineană că sunt în desfășurare „atât operațiuni ofensive, cât și defensive, în diferite direcții”, fără a oferi detalii. Maliar a spus că Rusia masează trupe de rezervă din alte direcții pentru a-și consolida pozițiile în est. Rusia „încearcă din toate puterile să oprească înaintarea trupelor noastre”, a spus ea.

O delegație africană la nivel înalt condusă de președintele sud-african Cyril Ramaphosa a sosit la Kiev pe 16 iunie într-o misiune de pace. Misiunea de place va ajunge și la Sankt Petersburg pentru discuții cu președintele Vladimir Putin. Continentul african a fost grav afectat de creșterea prețurilor cerealelor și de impactul economic al războiului Rusiei din Ucraina asupra comerțului global.

Înainte ca delegația să ajungă în Rusia, Kremlinul a declarat pe 16 iunie că Putin este „deschis” la discuții. „Președintele Putin a fost și este deschis oricăror contacte pentru a discuta posibile scenarii de rezolvare a problemei ucrainene”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de Interfax.

XS
SM
MD
LG