Linkuri accesibilitate

Moscova acuză Chișinăul de „încă un pas neprietenos față de Rusia” după ce președintele Tatarstanului nu a fost lăsat să intre în R. Moldova


Președintele Tatarstanului, Rustam Minnihanov.
Președintele Tatarstanului, Rustam Minnihanov.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a acuzat autoritățile de la Chișinău de „subminarea relațiilor moldo-ruse”, după ce liderul Republicii Tatarstan din cadrul Federației Ruse nu a fost lăsat să intre în R. Moldova pe 17 aprilie.

„Considerăm decizia autorităților moldovenești drept un alt pas neprietenos nu doar față de Tatarstan și Găgăuzia, dar și față de Rusia”, a comentat Zaharova.

Președintele Tatarstanului, Rustam Minnihanov, s-ar fi pornit în R. Moldova pentru a participa la primul congres internațional al diplomației populare „Prietenia popoarelor 2023”, care a avut loc la Comrat.

El a spus că a fost invitat de Victor Petrov, deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei, care candidează la funcția de bașcan al autonomiei găgăuze la alegerile din 30 aprilie, și de Alexandr Suhodolski, deputat în Parlamentul R. Moldova din fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor.

Autoritățile de la Chișinău susțin că Minnihanov ar fi venit, de fapt, să-l susțină pe candidat și au dezmințit că acesta ar fi fost declarat persoană indezirabilă, așa cum a anunțat Kremlinul.

„Susținerea unui candidat în alegerile locale din R. Moldova nu este un motiv întemeiat și autoritățile au solicitat oficialilor ruși să se abțină de la imixtiuni în treburile interne ale țării noastre”, a explicat Poliția de Frontieră într-un comunicat.

Victor Petrov participă la alegeri cu programul „Găgăuzia visurilor mele” și este susținut de deputatul socialist Vasile Bolea, în pofida deciziei Partidului Socialiștilor de a-l sprijini pe un alt candidat - Grigore Uzun. În campania electorală, Petrov a mers în vizită la Kazan, unde „a discutat despre dezvoltarea parteneriatului economic între Tatarstan și Găgăuzia”.

XS
SM
MD
LG