Linkuri accesibilitate

Moscova: audierile pentru închiderea organizației „Memorial” se amână


Tribunalul din Moscova le-a acordat procurorilor mai mult timp pentru a răspunde la obiecțiile apărării în cadrul unei ședințe preliminare în vederea închiderii Centrului Memorial pentru Drepturile Omului, una dintre cele mai vechi organizații pentru drepturile omului din Rusia.

Potrivit Memorial, la scurt timp după deschiderea audierii, instanța a amânat procedura până pe 29 noiembrie, după ce procurorii nu au putut răspunde la toate întrebările adresate de echipa de avocați ai organizației Memorial, condusă de Ilya Novikov.

La începutul acestei luni, procurorii de la Moscova au cerut instanței să dispună închiderea Centrului Memorial pentru Drepturile Omului, în timp ce procurorii federali au cerut Curții Supreme să dispună închiderea organizației „Memorial International”, organizația umbrelă a grupului. Inițiativele au provocat reacții critice vehemente, în Rusia și în străinătate.

Audierea de la Curtea Supremă cu privire la soarta organizației umbrelă „Memorial Internațional” este programată pentru 25 noiembrie.

Angajații de la „Memorial” au depus documente prin care solicită ca audierile să fie deschise publicului, invocând ceea ce ei au numit „importanța audierilor pentru societate”.

Audierea din 23 noiembrie a avut loc cu ușile închise, din motive „sanitare”, legate de pandemia de Covid-19, au susținut autoritățile.

Zeci de oameni se adunaseră în fața clădirii tribunalului pentru a-și exprima sprijinul pentru organizația Memorial, cea mai veche de acest fel din Rusia post sovietică, fiind înființată încă sub regimul Gorbaciov.

XS
SM
MD
LG