Linkuri accesibilitate

Nadia Comăneci: Sportul pregătește copilul pentru când va fi adult. Să cadă și să se ridice. La fel ca în viață


Nadia Comăneci a câștigat la campionatele europene, mondiale și la Jocurile Olimpice 24 de medalii, dintre care 16 de aur. În 1993, a devenit primul sportiv român inclus în memorialul International Gymnastics Hall of Fame.
Nadia Comăneci a câștigat la campionatele europene, mondiale și la Jocurile Olimpice 24 de medalii, dintre care 16 de aur. În 1993, a devenit primul sportiv român inclus în memorialul International Gymnastics Hall of Fame.

Înainte de Jocurile Olimpice de la Paris, Nadia Comăneci, prima gimnastă din lume care a primit nota 10 la Olimpiadă, povestește la Europa Liberă România ce sfaturi le-a dat sportivelor române înainte de competiție.

Multiplă campioană europeană, mondială și olimpică la gimnastică – în anii '70 și '80 – Nadia Comăneci este printre starurile mondiale din lumea sportului care încă pregătesc și motivează generații de copii.

Deși trăiește în Statele Unite de aproape 34 de ani, unde a fugit în noiembrie 1989, cu o lună înainte de căderea regimului comunist, Nadia Comăneci încă poartă la marile competiții internaționale echipamentul echipei naționale.

„Nu știu dacă poți să spui numele meu fără să spui «România»”, spune legenda gimnasticii mondiale într-un interviu la Europa Liberă România.

Înainte de plecarea echipei de gimnastică a României către Jocurile Olimpice, care vor avea loc între 26 iulie și 4 august, la Paris, Nadia Comăneci a vizitat campusul în care s-au pregătit sportivele.

Ana Maria Bărbosu, Sabrina Maneca Voinea, Lilia Cosman, Amalia Ghigoarţă şi Andreea Preda vor reprezenta România la Jocurile Olimpice de la Paris.
Ana Maria Bărbosu, Sabrina Maneca Voinea, Lilia Cosman, Amalia Ghigoarţă şi Andreea Preda vor reprezenta România la Jocurile Olimpice de la Paris.

Echipa de gimnastică a României s-a calificat la Jocurile Olimpice după 12 ani de pauză olimpică.

Nadia Comăneci le-a spus sportivelor secretele stăpânirii emoțiilor în timpul concursului și le-a încurajat.

Gestul Nadiei Comăneci de a vizita echipa olimpică la Complexul Sportiv de la Izvorani este doar unul dintre multe altele prin care ajută gimnastica românească: trimite permanent pachete cu articole sportive junioarelor și senioarelor, iar la clubul sportiv de la Onești, în care s-a pregătit pentru marea performanță, chiar și bani.

Într-unul dintre rarele interviuri pe care le acordă, Nadia Comăneci vorbește despre motivația acestui sprijin, dar și despre cum crede că poate fi revigorat sportul românesc, în condițiile în care România a obținut foarte puține medalii la ultimele ediții ale Jocurilor Olimpice.

La Olimpiada din 1984 de la Los Angeles, de pildă, România a câștigat 53 de medalii, în timp ce la ultimele două ediții ale Jocurilor Olimpice (2016 și 2020 – au avut loc în 2021) sportivii au adus acasă doar câte patru medalii.

Nadia Comăneci, în timpul interviului acordat Europei Libere România, la Izvorani, lângă București
Nadia Comăneci, în timpul interviului acordat Europei Libere România, la Izvorani, lângă București

Sportul îi pregătește pe copii pentru viața de adult

Copiii trebuie să facă sport cât mai mult, spune Nadia Comăneci.

Iar dacă unii dintre ei vor ajunge să facă sport de performanță, cu atât mai bine.

Multipla campioană olimpică a României îi sfătuiește pe părinți să-și îndrume copiii de când sunt mici chiar și către 15 sporturi, pe rând. De ce?

„Copilul care face sport învață anumite lucruri importante pentru viață, de care se va lovi când devine adult. Învață responsabilitate, învață că «trebuie să ajung la timp la ora o8:00, că mă așteaptă colegii mei», trebuie să învețe ce înseamnă greșeala, să înțeleagă că în sport cădem și ne ridicăm și mergem mai departe și iar cădem și ne ridicăm și mergem mai departe, iar viața este identică”, explică Nadia Comăneci.

Lipsa practicării în masă a sportului de către copii face ca baza de selecție pentru sportul de performanță să fie foarte restrânsă.

Nadia Comăneci explică declinul sportului românesc de performanță prin atitudinea generală față de acest domeniu.

„Este o problemă de educație și e o problemă de sprijin. E o problemă de suport. Este o problemă de creativitate, să știi cum să faci ca să aduci copiii să facă mișcare”, mai spune Nadia Comăneci.

Tot ea crede că sportivii trebuie motivați diferit astăzi față de anii '70.

Comunicarea bună între sportiv, antrenor și părinte și a-l convinge pe un sportiv să fie disciplinat și să repete mult și bine pot fi cheile către succes, crede Nadia Comăneci.

Interviul cu Nadia Comăneci a fost realizat pe 12 iunie 2024.

Articol preluat de la Europa Liberă România.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG