Linkuri accesibilitate

Natalitatea în R. Moldova este într-o continuă scădere: Peste jumătate din familii au un singur copil


Evelina Botnarenco este singurul copil din satul Valea care numără acum doar 11 locuitori. În imagine, Evelina alături de bunicii săi.
Evelina Botnarenco este singurul copil din satul Valea care numără acum doar 11 locuitori. În imagine, Evelina alături de bunicii săi.

În R. Moldova se nasc tot mai puțini copii. Anul trecut natalitatea a scăzut cu 11% față de 2022. Din cei 24.000 de copii născuți în 2023, circa 60% sunt din zona rurală, însă, sunt sate în care ani la rând nu s-a născut niciun copil sau în care anual se nasc doi-trei copii.

Potrivit Biroului Național de Statistică (BNS), anul trecut s-au născut 24.000 de copii, cu 3.000 mai puțin decât în 2022. Cei mai mulți, aproape 60%, s-au născut la sat, iar aproape 10.000 de copii s-au născut în localitățile urbane.

Analiza BNS arată că în orașe sunt mai puține familii cu patru și mai mulți copii. Majoritatea copiilor născuți în familii numeroase le revin mamelor din mediul rural.

În orașe, cele mai multe femei nasc la vârste cuprinse între 25 și 34 ani, iar în sate – între 20 și 29 de ani. Rata nașterilor timpurii, la vârsta de 15-19 ani, a fost de 21,1 născuți la o mie de femei, în scădere cu 1,7% comparativ cu anul 2022 (28,8 născuți la o mie de femei).

În Coșcalia, raionul Căușeni, un sat cu peste 2.000 de locuitori, anul trecut s-au născut doi copii, iar în 2022 – trei.

„Tinerii din satul nostru pleacă peste hotare sau la oraș. N-are cine naște copii la sat. Acum zece ani, anual se nășteau câte 20-30 de copii, acum câte 2-3, cred că în următorii ani nu se va naște niciun copil”, a spus Europei Libere Petru Pântea, secretarul consiliului local din satul Coșcalia, raionul Căușeni.

Satul Sofia, raionul Drochia are aproape 5.000 de locuitori. Primarul localității, Veaceslav Magaleas spune că aici continuă să se nască copii, chiar dacă mai puțini decât acum 10-20 de ani.

„Sofia este un sat mare și natalitatea se menține înaltă, dar ei pleacă împreună cu părinții peste hotare. Familii întregi pleacă. În sat nu au unde munci și pleacă tinerii. Vom rămâne doar cu bătrânii”, spune primarul de la Sofia.

În ultimii 14 ani, în satul Valea, raionul Soroca, nu s-a născut niciun copil. Evelina Botnarenco este ultimul copil din satul care numără acum doar 11 locuitori.

Ultimul copil din sat
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:04:20 0:00

Experții spun că natalitatea este în scădere de trei decenii, iar „mai mult de jumătate din familiile din R. Moldova au un singur copil”.

„R. Moldova este într-o criză demografică profundă. Schimbarea comportamentului demografic a generațiilor noi care au intrat în circuitul demografic de reproducere al țării, migrația excesivă a populației reproductive, cât și căsătoriile tardive, sunt doar câteva cauze”, a explicat Europei Libere, demograful Valeriu Sainsus.

Potrivit expertului, R. Moldova trebuie să se aștepte la o „devastare demografică” în situația în care, timp de aproape 25 de ani, sporul natural este negativ, adică mortalitatea depășește natalitatea.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Eugenia Apostu

    Visul meu a fost să ajung la radio și am ajuns în 2008. Pe parcursul a 15 ani am combinat munca de la radio cu cea de la televiziune, iar în luna mai 2023 am venit la Europa Liberă, unde sunt reporteră pe domeniul drepturilor omului.

XS
SM
MD
LG