Linkuri accesibilitate

NATO: Cum Biden, spre surpriza UE, continuă politica lui Trump


Talibanii au ocupat luni seara aeroportul din Kabul, simultan cu decolarea ultimului avion militar american, iar astăzi paradează pe aeroport, cum o scrie Le Monde în ediția sa publicată în această după-amiază.

NATO: Cum Biden, spre surpriza UE, continuă politica lui Trump
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:14 0:00
Link direct

Pentru țările europene din NATO, care au investit atât de mult în cele două decenii de misiune în Afganistan, evenimentele petrecute impun acum o serioasă introspecție.

Joe Biden, așadar, spre surpriza generală, n-a făcut decât să continue politica lui Donald Trump, care a fost cel care a încheiat acordul cu talibanii, în 2020. Asta în vreme ce europenii insistau în legătură cu pericolul prin care vor trece civilii, dar și cel pus de inevitabilul val de refugiați.

NATO după Trump

Sigur, Biden a reparat relațiile transatlantice directe, în special cele cu NATO. Trump numise de la începutul mandatului NATO o organizație învechită (obsolete) și a mai spus, împotriva oricărei evidențe, că „muntenegrenii agresivi” ar putea să ne tragă pe toți în al Treilea Război Mondial.

În urma întâlnirii sale cu Putin la Helsinki, în 2018, Trump se întrebase, într-un interviu acordat Fox News, dacă ar merita ca fiul său să meargă să moară pentru Muntenegru (devenit între timp membru în NATO). În felul acesta, Trump a părut că pune în cauză chiar articolul 5 al cartei fondatoare a NATO, cel care asigură apărarea colectivă și reciprocă a membrilor, articolul în virtutea căruia NATO s-a aflat în Afganistan.

Cotidianul New York Times, citând surse guvernamentale, a scris chiar în câteva rânduri că Trump și-a exprimat în mod repetat dorința de a retrage SUA din NATO, ceea ce ar fi fost o lovitură fatală pentru Alianța nord-atlantică.

„Sunt serviciile noastre de informații atât de slabe și ineficiente? A fost atât de proastă percepția noastră asupra adevăratei situații a guvernului afgan? Cunoștințele noastre de pe teren erau atât de inadecvate? ” a spus fosta șefă a guvernului britanic Theresa May, într-un discurs parlamentar săptămâna trecută. „Sau ne-am gândit doar că trebuie să urmăm Statele Unite și să ne rugăm ca totul să fie bine?”

„Pentru țări precum Germania și Marea Britanie, care au investit puternic în Afganistan - capital politic, trupe, fonduri - operațiunea Afganistan a fost legată de angajamentul lor față de NATO și de alianța cu SUA”, a spus Benjamin Haddad, director al Europe Center al Atlantic Council. „De aceea, ceea ce s-a întâmplat în ultimele săptămâni este o adevărată traumă în Berlin și la Londra. Semnalează o schimbare a priorităților pentru SUA, ceva mai profund decât personalitățile la putere și retorica prezidențială".

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG