Pacea și securitatea euro-atlantică
„Miniștrii de externe ai NATO se vor reuni săptămâna viitoare la București. Vom aborda războiul ilegal al Rusiei din Ucraina, care continuă să amenințe pacea și securitatea euro-atlantică. Președintele Putin eșuează în Ucraina și răspunde cu mai multă brutalitate, cu valuri de atacuri deliberate cu rachete asupra orașelor și infrastructurii civile, privându-i pe ucraineni de căldură, lumină și hrană”, a declarat Stoltenberg în cadrul conferinței de presă de vineri.
Șeful NATO a adăugat că, deși și restul Europei suferă de pe urma războiului, Ucraina e nevoită să verse sânge din cauza agresiunii Rusiei. În acest sens, Stoltenberg a adăugat că este în interesul Occidentului să sprijine Ucraina pentru a preveni victoria lui Putin și a altor regimuri autoritare, care se folosesc de forța brută să își atingă obiectivele.
„Mă aștept că miniștrii de Externe (la reuniunea de la București, n.r.) să intensifice sprijinul non-letal prin pachetul nostru de asistență cuprinzător”, a adăugat secretarul general al NATO.
Afirmațiile lui Stoltenberg au loc în contextul în care miniștrii de externe ai NATO se reunesc săptămâna viitoare, între 29 și 30 noiembrie, la București pentru a aborda sprijinul Alianței pentru Ucraina, eforturile de combatere a terorismului și rivalitatea strategică față de China.
Liderul NATO va sosi la București luni.
Provocarea Chinei
Întrebat de jurnaliști cum va aborda NATO provocarea Chinei, liderul NATO a ținut să precizeze că Beijingul nu este un adversar, „dar își intensifică modernizarea militară, își sporește prezența de la Marea Baltică la Balcanii de Vest, (în domenii precum, n.r.) spațiu și până în mediul cibernetic, încercând să capete controlul asupra infrastructurii noastre critice.”
„Războiul din Ucraina a demonstrat dependența noastră periculoasă față de gazul rusesc. Așa că trebuie să evaluăm dependențele noastre față de alte regimuri autoritare, nu în ultimul rând față de China”, a precizat Jens Stoltengerg.
Pe 21 noiembrie, secretarul general al NATO transmitea în timpul Adunării Parlamentare a alianței că „ar fi o greșeală mare să subestimăm Rusia. Ea deține capacități militare semnificative și un număr mare de trupe. Rusia e dispusă să sufere pierdere substanțiale. Și este dispusă să le cauzeze Ucrainenilor o suferință oribilă. Deci trebuie să fim pregătiți să sprijinim Ucraina pe termen lung”.
20 de ani invitarea României să adere la NATO
La conferință vor participa secretarul de stat american, Antony Blinken, dar și miniștrii de Externe din Bosnia și Herțegovina, Georgia și Republica Moldova. În timpul conferinței de vineri, secretarul general al NATO a declarat că Alianța va continua să ajute guvernele de la Sarajevo, Tbilisi și Chișinău în a-și proteja independența și a putea să se apere pe cont propriu.
Este prima reuniune importantă a NATO de la summit-ul de la Madrid din luna iunie. În urma summit-ului de la Madrid, Alianța Nord-atlantică a adoptat primul concept strategic în care definește zona Mării Negre drept regiune strategică, în condițiile în care aceasta războiul Rusiei în Ucraina a dus la minarea apelor și la blocada porturilor ucrainene, afectând comerțul cu cereale la nivel mondial.
Evenimentul de la București marchează totodată 20 de ani de la summit-ul de la Praga, când România a fost invitată oficial să adere la NATO. Înainte de Reuniunea miniștrilor de Externe ai NATO, autoritățile de București vor găzdui în perioada 27-29 noiembrie Reuniunea Liderilor de la Munchen pentru a discuta provocările actuale ale politicii externe și de securitate ale comunității politice globale.
Conferința de la București este al doilea cel mai mare eveniment NATO găzduit de autoritățile române după summit-ul din 2008, la care au participat liderii NATO, dar și președintele Rusiei, Vladimir Putin.