Linkuri accesibilitate

NATO: o rusofilă caută să conducă Adunarea Parlamentară


Joëlle Garriaud-Maylam și Aleksandr Dughin
NATO: o rusofilă caută să conducă Adunarea Parlamentară
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:24 0:00
Link direct

Am mai vorbit săptămâna trecută despre cum următorul secretar general al NATO ar putea fi o femeie și am amintit numele care circulă. Iată însă că și Adunarea Parlamentară a NATO, care reunește parlamentari din cele 30 de țări membre, caută același lucru, iar persoana cea mai bine plasată este actuala vice-președintă, senatoarea franceză Joëlle Garriaud-Maylam.

Aceasta (care este și colonel în rezervă) nu doar că își afișează peste tot rusofilia, dar, invitată în toamna trecută la Sankt-Petersburg la nunta Marelui Duce moștenitor al Romanovilor, ea a sărbătorit la locuința lui Putin și a postat pe Facebook fotografii cu ea și diverse personalități, printre care și cu extremistul Aleksandr Dughin, pe care ea îl numește: „un pasionant politolog” (despre nunta din toamnă a Marelui Duce Romanov am mai scris aici).

Dat fiind că ierarhic ea are toate șanse să devină președintă a Adunării Parlamentare NATO, atât senatul francez cât și serviciile secrete au început să se neliniștească, cum o confirmă site-urile de experți francezi în geopolitică și lumea serviciilor secrete.

Mecanismul prin care ea poate urca pe podiumul Adunării Parlamentare NATO este unul al "alternanței", similar și cu ceea ce se practică în Parlamentul European. Sunt alternate partidele politice și cum actualul președinte al Adunării NATO este un democrat din SUA, Gerald Connolly, cutuma vrea ca rolul să-i revină acum unui conservator din Europa, iar cum Franța are o femeie conservatoare (membră a partidului Les Républicains) ca vicepreședintă a Adunării, iar acest post nu a revenit încă niciodată unei femei, calea pare deja stabilită. Ea este vice-președintă din noiembrie 2020, iar candidatura ei pune deja Parisul în mare încurcătură.

În mod obișnuit, atât Emmanuel Macron cât și guvernul francez ar trebui să o sprijine, postul fiind nu doar prestigios, dar și foarte important în contextul actualelor tensiuni dintre Occident și Rusia. Săptămânalul politico-satiric Le Canard enchaîné scrie însă, în ultimul său număr (doar în ediția pe hârtie), analizând cazul ei, că nu doar prezența ei la masa Romanovilor și a lui Putin la Sankt-Petersburg ridică semne de întrebare, dar faptul, printre altele, că ea îl laudă cu bună știință pe ideologul Aleksandr Dughin, care îndeamnă pe față la anexarea unor țări vecine cu Rusia pentru a reface vechiul spațiu sovietic.

În aprilie anul trecut deja, senatoarea Joëlle Garriaud-Maylam postase pe Twitter laude fără rezerve pentru... poliția rusă și felul în care s-a implicat în manifestațiile de protest după condamnarea opozantului Aleksei Navalnii.

Le Canard scrie că serviciile secrete franceze sunt alertate în legătură cu candidatura ei, dar că pentru moment, din punct de vedere legal, nimic nu pare încă să se opună alegerii ei în fruntea Adunării Parlamentare a celor 30 de țări din NATO. Mandatul actualului președinte american Gerald Connolly expiră în noiembrie.

«Tovarășii de drum» ai Kremlinului în Occident

Am mai scris despre cum mulți conservatori, dar și, în dreapta și stânga, extremele occidentale sunt fascinate de Rusia și de Putin. La fel — despre felul în care justiția italiană anchetează asupra felului în care Rusia lui Putin a putut finanța în parte Lega lui Matteo Salvini.

Tot așa, legăturile dreptei din Austria cu Kremlinul sunt mai vechi, iar Putin a produs senzație, în august 2018, mergând ca musafir la nunta lui Karin Kneissl, pe atunci ministra de externe a Austriei. Ba chiar Putin a dansat atunci, în târgul Gamlitz, cu mireasa, care conducea diplomația țării ei ce tocmai preluase președinția rotativă a UE. Între timp, fosta mireasă îmbujorată din Austria a devenit colaboratoare la Russia Today.

Cum o scrisese atunci la München ddeutsche Zeitung (făcând, fără să-l numească, o aluzie și la fostul cancelar socialist german Gerhard Schröder, numit de Putin în conducerea Gazprom și apoi a Nord Stream 2), iată încă un politician occidental care acceptă să fie întreținut pe banii contribuabililor ruși.

Sigur, Karin Kneissl va putea oricând să pretindă că nu a făcut toate acestea pentru bani, ci din recunoștință pentru darul lui Putin, care la nunta ei i-a adus cu avionul Corul Cazacilor de pe Don.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG