Linkuri accesibilitate

Navalnîi riscă încă 30 de ani de închisoare, într-un nou proces cu ușile închise


Părinții lui Aleksei Navalnîi părăsind tribunalul din colonia penală IK-6 unde se judecă noul proces intentat fiului lor, regiunea Vladimir, 19 iunie 2023
Părinții lui Aleksei Navalnîi părăsind tribunalul din colonia penală IK-6 unde se judecă noul proces intentat fiului lor, regiunea Vladimir, 19 iunie 2023

Aleksei Navalnîi: „Unii colecționează timbre. Eu am o colecție tot mai mare de procese uimitoare”

Politicianul rus de opoziție încarcerat Aleksei Navalnîi riscă încă trei decenii de închisoare în cadrul unui nou proces pentru acuzații de extremism, despre care tribunalul orașului Moscova a decis pe 19 iunie că se va desfășura cu ușile închise.

Navalnîi, care a fost prezent într-o sală de judecată improvizată în închisoarea sa din regiunea Vladimir, la aproximativ 260 de kilometri est de Moscova, a declarat că se apără singur în acest caz, deși era prezentă și o echipă de avocați.

Procesul este considerat ca o altă încercare a Kremlinului de a-l reduce la tăcere pe unul dintre cei mai proeminenți critici ai săi, în contextul în care societatea civilă a fost reprimată la nivel național în timpul războiului neprovocat împotriva Ucrainei.

„Unii oameni colecționează timbre. Unii colecționează monede. Iar eu am o colecție tot mai mare de procese uimitoare”, a declarat Navalnîi la 19 iunie pe Twitter.

Procesul cu ușile închise într-o colonie penală de maximă securitate este o declarație de credință a autorităților ruse. „Într-un fel, aceasta este noua sinceritate. Acum spun deschis: ne este frică de voi. Ne este teamă de ceea ce veți spune. Ne este frică de adevăr”, scrie el pe Twitter.

El i-a încurajat pe ruși „să disemineze adevărul”, despre care a spus că „este cea mai puternică armă împotriva acestui regim de mincinoși, hoți și ipocriți”.

Personalul instanței s-a deplasat la Colonia Penitenciară nr. 6 pentru proces, pe care jurnaliștii l-au putut observa inițial dintr-o cameră separată printr-o legătură video cu un sunet abia audibil. Părinților lui Navalnîi, Anatoli și Liudmila Navalnîi, li s-a permis să fie prezenți la proces.

La începutul procesului, echipa de avocați a lui Navalnîi și a coinculpatului său, Daniel Holodni, care este directorul tehnic al canalului de YouTube Navalnîi LIVE, au solicitat recuzarea judecătorului Andrei Suvorov, afirmând că procesul ar trebui să aibă loc la Moscova, deoarece ambii sunt înregistrați oficial ca rezidenți ai capitalei ruse, iar procesul se referă la acuzații legate de Moscova.

„Cred că, ținând cont de circumstanțele actuale și de dreptul penal, ar trebui să vă retrageți”, a declarat Navalnîi în fața instanței. Judecătorul Suvorov a respins rapid moțiunea.

Acuzații peste acuzații

Navalnîi și Holodni sunt acuzați de crearea unui grup „extremist”, lansarea de apeluri la „extremism”, crearea unei organizații non-profit care încalcă drepturile cetățenilor, finanțarea „extremismului”; implicarea unui minor în activități criminale și reabilitarea nazismului.

La scurt timp după audiere, transmisia audio pentru jurnaliști a fost întreruptă. Reprezentantul serviciului de presă al instanței, Vadim Polejaev, a confirmat că instanța a decis ca procesul să se desfășoare cu ușile închise.

„Fără rușine, fără conștiință, fără onoare”, a spus tatăl lui Navalnîi despre tribunal la ieșirea din sală. Când a vorbit pentru prima dată public despre noul caz, în aprilie, Navalnîi a numit acuzațiile „absurde”. Navalnîi a mai spus că un alt caz în care este acuzat de propagarea terorismului și a nazismului a fost lansat în octombrie din cauza declarațiilor asociaților săi autoexilați pe canalul de YouTube Popular Politics.

Emisiunile transmise pe acest canal îi critică pe președintele rus Vladimir Putin și pe membrii guvernului, condamnând totodată invazia totală neprovocată a Moscovei în Ucraina, lansată în februarie 2022.

În închisoare cu Navalnîi: O machetă arată condițiile din închisoarea rusă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:27 0:00

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a afirmat în aprilie că asociații lui Navalnîi, împreună cu serviciile secrete ucrainene, au fost implicați în asasinarea jurnalistului și propagandistului pro-Kremlin Vladlen Tatarski în cel de-al doilea oraș ca mărime din Rusia, Sankt Petersburg.

Navalnîi se află în închisoare din februarie 2021, după ce fusese arestat cu o lună mai devreme, la întoarcerea sa în Rusia din Germania - unde a urmat un tratament pentru o otrăvire aproape fatală cu un agent neurotoxic de tip Noviciok, despre care spune că a fost ordonată de Putin. El ispășește pedepse care totalizează 11 ani și jumătate.

Kremlinul a negat orice rol în otrăvirea lui Navalnîi, chiar dacă experții spun că la agentul neurotoxic de grad militar nu poate avea acces decât cineva strâns legat de structurile puterii de stat.

La 6 iunie, Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg, Franța, a ordonat Rusiei să-i plătească 40.000 de euro lui Navalnîi pentru că a refuzat să investigheze otrăvirea sa.

XS
SM
MD
LG