Linkuri accesibilitate

Negocieri americano-ruse, la Viena, privind controlul asupra armelor nucleare


Lansarea unei rachete de croazieră, despre care preşedintele rus Vladimir Putin a spus, în martie 2018, că are o „rază de acţiune nelimitată”
Lansarea unei rachete de croazieră, despre care preşedintele rus Vladimir Putin a spus, în martie 2018, că are o „rază de acţiune nelimitată”

Negociatori americani și ruși au început marți, la Viena, trei zile de tratative în chestiunea controlului asupra armelor nucleare. Convorbirile au loc după ce grupuri de lucru tehnice din Statele Unite și Rusia urmau să analizeze, timp de peste o lună, posibilitatea înlocuirii tratatului noul START, care rămâne singura înțelegere bilaterală de control asupra armelor nucleare, dar care expiră în luna februarie.

Crearea grupurilor de lucru a fost convenită de emisarul american special pentru controlul armelor, Marshall Billingslea, după o primă rundă de dialog cu ministrul adjunct al apărării din Rusia, Serghei Riabkov, pe 22-23 iunie. Rusia dorește extinderea cu încă cinci ani a noului Tratat privind reducerea armelor strategice.

Acesta datează din 2010 și limitează numărul numărul focoaselor nucleare cu rază lungă de acțiune și al sistemelor balistice care pot fi desfășurate de cele două părți. Statele Unite vor ca un nou tratat să acopere toate armele nucleare, inclusiv cu rază de acțiune medie și scurtă și să mai includă China.

XS
SM
MD
LG