Linkuri accesibilitate

Negocierile ruso-ucrainene de la Paris: un schimb „total de prizonieri” și un „armistițiu amplu”


Președintele ucrainean Volodimir Zelenski; gazda reuniunii, președintele Franței, Emmanuel Macron; și președintele rus Vladimir Putin. Paris, 9 decembrie 2019

Președinții Ucrainei și Rusiei, Volodimir Zelenski și Vladimir Putin, au căzut de acord, după discuțiile de luni de la Paris, asupra unui „acord amplu și complet de încetare a focului” în estul Ucrainei. Este vorba în primul rând de un schimb „total” de prizonieri, care, potrivit lui Zelenski, ar urma să aibă loc pe 24 decembrie, și despre crearea a unor puncte, în lungul frontului, din care să se retragă forțele combatante: armata ucraineană și milițiile separatiste, susținute de Rusia. Acest aspect ar urma să fie pus în aplicare până în martie 2020.

Formatul „Normandia” - Ucraina, Rusia, Germania și Franța , summit-ul de la Paris, 9 decembrie 2019
Formatul „Normandia” - Ucraina, Rusia, Germania și Franța , summit-ul de la Paris, 9 decembrie 2019

Zelenski, după discuțiile din 9 decembrie în formatul „Normandia” (Ucraina, Rusia, Franța și Germania), s-a declarat dezamăgit că nu s-au luat decizii mai ample și a precizat că ar vrea ca problema graniței, a controlului total al Ucrainei asupra frontierei sale estice, să fie rezolvată până la alegerile locale de anul viitor.

Atât Zelenski, cât și Putin au declarat însă la Paris, la conferința de presă ținută după miezul nopții, că sunt mulțumiți de faptul că dialogul a fost relansat, după trei ani de blocaj.

Războiul din estul Ucrainei, izbucnit după ce Rusia a anexat abuziv peninsula ucraineană Crimeea în martie 2014, a făcut până acum peste 13 mii de morți. Rusia neagă categoric că s-ar fi amestecat în acest conflict sau că ar sprijini direct milițiile separatiste.

XS
SM
MD
LG