Linkuri accesibilitate

Nepotul lui Nazarbaev, judecat la Astana


Rudele lui Nazarbaiev, de la stânga la dreapta: Alia Nazarbaeva (fiică), Bolat Nazarbaev (frate), Darigha Nazarbaeva (fiică ), Qairat Satibaldi (nepot)
Rudele lui Nazarbaiev, de la stânga la dreapta: Alia Nazarbaeva (fiică), Bolat Nazarbaev (frate), Darigha Nazarbaeva (fiică ), Qairat Satibaldi (nepot)

Un nepot al fostului președinte al Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev, este judecat sub acuzația de fraudă și deturnare de fonduri.

Tribunalul districtual Baiqonyr din Astana a deschis procesul lui Qairat Satibaldi la 19 septembrie, după o audiere preliminară în acest caz la 16 septembrie. Satibaldi a fost arestat la începutul lunii martie în timp ce încerca să se îmbarce într-un avion care se îndrepta spre Turcia.

Ancheta lansată împotriva sa face parte dintr-o serie de investigații care vizează rude și aliați ai lui Nazarbaev. Agenția anticorupție din Kazahstan a declarat la sfârșitul lunii trecute că Satibaldi și alte patru persoane anonime sunt suspectate că au deturnat o sumă nespecificată de bani de la companiile Kazakhtelecom și Transport Service Center. De asemenea, agenția a mai spus la acel moment că 500 de milioane de dolari au fost returnate la trezoreria statului și că 29% din acțiunile Kazakhtelecom, care fuseseră controlate de Satibaldi , au fost puse din nou sub controlul statului.

Fosta soție a lui Satibaldi , Gulmira, a fost, de asemenea, arestată în martie sub acuzația de deturnare de fonduri și preluare ilegală a unei afaceri private. După protestele antiguvernamentale fără precedent de la începutul lunii ianuarie, guvernul kazah a început în mod discret să îi ia în vizor pe Nazarbaev, familia sa și alți aliați - mulți dintre aceștia ocupând posturi puternice sau influente în guvern, în agențiile de securitate și în companiile energetice profitabile.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG