Petru Bogatu publică pe deschide.md o analiză pe care o intitulează „Neutralismul autohton, o păcăleală periculoasă”. Punctul de pornire al autorului e recenta conferință în cadrul căreia politicienii și experții au dezbătut statutul de neutralitate al Republicii Moldova şi scrie. „Orice schimb de opinii este bun, firește”, scrie Bogatu. „Dar numai în cazul în care există subiect de discuție. În situația noastră, nu e. Neutraliștii autohtoni se agață de o iluzie. De un simulacru. Neutralitate n-a existat niciodată ca să putem astăzi discuta dacă aceasta fusese bună sau rea”, continuă el. Potrivit lui Bogatu, Republica Moldova în realitate nu a fost vreodată un stat nealiniat, desi motivul pentru care aceasta s-a autoproclamat neutră poate fi înţeles: a încercat astfel să evite intrarea în blocurile militare controlate de Rusia și să creeze temeiuri juridice pentru a cere evacuarea trupelor străine din regiunea separatistă. Numai că, punctează autorul, Moscova nu a luat în serios neutralitatea Republicii Moldova, chit că o invocă ori de câte ori aduce aminte Chișinăului că nu trebuie să intre în vreo alianță cu țările occidentale, iar militarii ruși, dislocați abuziv în Transnistria, calcă vârtos cu cizmele lor grele orice idee de neutralitate. „A stărui asupra neutralității Republicii Moldova după două decenii și jumătate de ilegală prezență militară rusă”, mai scrie Bogatu, „e ca și cum ai bate cuie în cărămidă. Sunt destui însă care nu se lasă nici în dricul verii. Visează cai verzi pe pereți”.
Newsmaker.md dedică un amplu articol programului cetăţeniei prin investiţii promovat de autorităţi şi criticat de observatorii independenţi. Publicaţia descrie cum va funcţiona acesta şi întreabă mai mulţi experţi ce poate da acest program. Roman Chircă, unul din economiştii citaţi, spune că e un proiect util, „un instrument suplimentar pentru atragerea investițiilor, utilizat de majoritatea țărilor din lume”. Programul, a spus el, nu este un panaceu, dar va ajuta la atragerea de fonduri suplimentare la buget. Comentând riscul de spălare a banilor invocat de critici, Chircă spune că pentru asta ar exista metode mai uşoare. „Dacă o persoană dorește să se angajeze în spălarea banilor, va folosi alte instrumente, firme de o zi, interpuşi”. De cealaltă parte, analistul economic Victor Ciobanu crede că programul ar fi o metodă „senzațională” pentru legalizarea capitalului şi o schemă potențială de spălare a miliardului de dolari fraudat din băncile moldovenești. „Această idee este impulsionată de faptul că se creează o companie în cadrul schemei din Dubai, unde se deschide ambasada și unde ni se promite un regim fără vize. Acum totul converge", a spus analistul economic. El nu exclude faptul că „dacă vor exista importuri necontrolate de bani murdari în țară", UE ar putea anula regimul fără vize cu R. Moldova. Experta IDIS Viitorul, Tatiana Lariuşina, consideră că autoritățile ar trebui, întâi de toate, să îmbunătățească climatul investițional și să-l facă atractiv pentru investitorii strategici locali și străini. „De ce veniți cu niște proiecte exotice? În condițiile în care a existat Landromatul, statul nu ar trebui să se aventureze în astfel de legalizări extravagante", a remarcat expert. Ea consideră, de asemenea, că programul de obținere a cetățeniei prin investiții în Moldova este o schemă nu atât pentru atragerea investițiilor străine, cât pentru revenirea în R. Moldova a capitalului moldovenesc exportat în străinătate.
Reacţiei autorităţilor la ameninţările lansate de Ilan Şor la adresa jurnaliştilor îi sunt dedicate ştiri de pe mai multe agenţii, printre ele agora.md. Şefa serviciului de presă al Procuraturii Generale, Maria Vieru, a spus pentru publicaţie că Procuratura examinează conținutul filmulețului postat pe Facebook de primarul de Orhei, în care acesta a amenințat jurnaliștii, menționând că „jigodiile” care scriu „scârboșenii” vor fi pedepsite după ce Șor va accede la guvernare. Jurnaliștii care s-au simțit amenințați, sunt îndemnați de Procuratură să depună plângeri. Agora mai scrie că un jurnalist a expediat deja o sesizare procurorului-șef al municipiului Chișinău, Ștefan Șaptefrați, solicitând inițierea urmării penale pe numele lui Ilan Șor.