Linkuri accesibilitate

Niciun concurs fără scandal: selecția candidaților pentru CEDO


Continuă disputele pentru desemnarea candidaților pentru funcția de judecător la CEDO

Comisia de concurs pentru selectarea candidaţilor la funcţia de judecător la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului din partea R. Moldova a decis să excludă din cursă doi pretendenţi, alţi 11 urmând să susţină miercuri proba interviului. Dar concursul s-a lăsat cu scandal.

Niciun concurs fără scandal: selecția candidaților pentru CEDO
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:32 0:00
Link direct

Mai bine de două ore membrii comisiei s-au contrazis vineri cine reprezintă preşedinţia: judecătorul român Pavel Abraham, delegat de ex-preşedintele socialist Igor Dodon, sau Viorica Puică, înaintată de actuala preşedintă Maia Sandu, după ce l-a retras pe Abraham din cauza unor dubii cu privire la integritatea acestuia. Problema nu a fost tranşată, dar deja ar exista motive să se afirme că această selecţie ar fi compromisă, după părerea mai multor experţi.

Cei doi candidaţi au fost excluși pentru că ar fi prezentat dosare incomplete, spune unul dintre membrii comisiei de concurs, reprezentând parlamentul, deputatul Platformei Demnitate şi Adevăr Dinu Plângău. Unul dintre ei este avocatul Roman Zadoinov, stabilit peste ocean, care nu a făcut referire în CV dacă cunoaşte limba franceză. În mediul experţilor această descalificare a părut stranie, iar Plângău, după ce a afirmat că s-a opus unei asemenea decizii, a concluzionat: „Nu avem noroc de comisii sau concursuri”, enumerând şi alte elemente contradictorii.

În primul rând, nu membrii comisiei trebuie să rezolve disputa politică şi juridică dintre preşedinţie şi guvern, consideră deputatul Dinu Plângău, ci să fie decisă de cele două instituţii. Chiar dacă din punct de vedere legal, ministrul Fadei Nagacevschi are dreptate, din punct de vedere politic, noua şefă a statului are dreptul să delege şi ea un reprezentant, susţine Dinu Plângău. Îngrijorarea parlamentarului e ca rezultatul concursului să nu fie compromis din ajunul desemnării celor trei candidaţi propuşi Curţii de la Strasbourg.

Cred că această dispută va continua şi va îngreuna şi mai departe activitatea comisiei

„Sunt subiecte, din punctul meu de vedere inclusiv, politizate, în legătură cu scandalul legat de componenţa acestei comisii. Orice tip de blocaj ne pune şi pe noi într-o situaţie bizară mai departe, nu doar în prima şedinţă, dar, cu siguranţă, dacă guvernul nu vine cu o poziţie oficială până miercuri, când va avea loc proba interviului, eu cred că această dispută va continua şi va îngreuna şi mai departe activitatea comisiei”.

În mediul juriştilor părerile sunt împărţite. Unii, printre care şi directoarea Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei, Galina Bostan, consideră că ar trebui să fie amânat acest concurs până la instalarea unui nou guvern, astfel încât să poată fi modificată nominal şi comisia de selecţie. Atâta timp cât va exista dualitatea de putere împărțită de un guvern în excerciţiu şi noua preşedintă vor exista neînţelegeri, afirmă Galina Bostan. După părerea expertei, concursurile din ultimii ani din domeniul justiţiei poartă amprenta factorilor politici care au luptat pentru a-şi promova oamenii lor în diferite posturi.

„Sunt mai multe lucruri care într-un fel compromit eventualele candidaturi viitoare care vor fi înaintate pentru postul de judecător. Poate ar fi cazul să se facă un pas înapoi, căci mai este timp în principu. Aşteptăm un guvern plenipotenţiar şi atunci concursul”.

Judecătorul Stanislav Pavlovschi
Judecătorul Stanislav Pavlovschi

Fostul judecător din partea R. Moldova la CEDO între anii 2001 şi 2008, Stanislav Pavlovschi susţine că cineva ar încerca să discrediteze acest concurs din motive politice, iar cele juridice, după părerea lui, nu i se par convingătoare. În mod normal, spune Pavlovschi, guvernele îşi desemnează propunerile, trei la număr, înaintându-le Curţii de la Strasbourg, fără să organizeze concursuri. În R. Moldova s-a ales calea selecției de către o comisiei. Fostul judecător la CEDO pledează pentru avansarea concursului, chiar şi pentru o concurență puternică în acest an. Printre pretendenţii rămaşi în cursă sunt profesori la drept, foşti viceminiştri ai justiţiei, foşti agenţi guvernamentali, „lista e impresionantă”, după cum descrie Stanislav Pavlovschi.

Ce îi motivează pe jurişti să aplice la acest concurs? Galina Bostan spune că pentru orice jurist ajungerea la CEDO ar constitui vârful unei carire profesionale de succes.

Stanislav Pavloschi presupune că fiecare pretendent are motivarea sa: „Sunt şi din cei care au interese politice, cu siguranţă sunt şi din cei care au şi interese de carieră”.

Europa Liberă: Salariul?

„Probabil şi salariul nu este ultimul lucru. Deşi cândva, mulţi ani în urmă, un judecător mi-a spus că: «Eu aici fac mai mult decât tu acolo». Aşa că asta este totul foarte relativ”.

Principalele criterii de selecţie, din punctul de vedere al lui Stanislav Pavlovschi, e că cei aleşi să aibă o reputaţie ireproşabilă, să cunoască drepturile omului, cum se aplică Convenţia europeană pentru drepturile omului, cum funcţionează Curtea Europeană. Şi al treilea criteriu, nu mai puţin important, să cunoască foarte bine limbile engleză şi franceză. Judecătorul selectat să reprezinte R. Moldova la CEDO va examina dosare din diferite ţări, prin urmare trebuie să înţeleagă ce scrie în actele examinate şi să voteze în cunoştinţă de cauză.

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG