Majoritatea parlamentară PSRM-PD mai pierde un deputat. „E timpul să mă retrag din PD. De astăzi sunt în opoziție”, a declarat deputata Ruxanda Glavan care a părăsit fracțiunea democraților. Aseară președintele Igor Dodon a declarat în cadrul emisiunii sale de pe rețelele de socializare că admite că PD ar putea să opteze pentru o altă coaliție de guvernare. În acest sens, el amenință cu anticipatele. „Dacă democrații vor considera că pentru ei sunt mai convenabile alegerile anticipate, atunci vom merge la anticipate”. Europa Liberă l-a întrebat pe comentatorul și editorialistul Nicolae Negru dacă se poate destrama majoritatea din legislativ.
Europa Liberă: Șeful statului susține că alianța de guvernare PSRM-PD are numărul necesar de deputați pentru a continua să guverneze mai departe Republica Moldova, dar a admis că democrații ar putea fi convinși să părăsească această coaliție cu socialiștii și el spune că chiar PD ar fi supus unor presiuni foarte mari din exterior. Ce mesaj transmite acum, în plină pandemie?
Nicolae Negru: „Chiar azi a plecat un deputat din fracțiunea Partidului Democrat spre grupul „Pro-Moldova”. Poate la asta s-a referit dl Dodon? Numărul acestor deputați de la „Pro-Moldova” încet-încet, dar crește, nimeni nu este sigur că mâine-poimâine nu vor mai fi transfugi de acest fel.”
Europa Liberă: Totuși, el își nuanțase declarația și spunea că prima încercare de a rupe coaliția a fost înaintea votului pentru acordul de împrumut cu Federația Rusă?
Nicolae Negru: „Acest vot, într-adevăr, pune Partidul Democrat într-o situație neobișnuită sau, mai bine zis, pune în contradicție cu precedentele declarații sau, în general, cu rațiunea de a fi a acestui Partid Democrat. Partidul Democrat se declara pro-european și a intrat la guvernare Pavel Filip spunând că va menține Republica Moldova pe cursul european, adică nu-i va permite lui Dodon, Partidului Socialiștilor să se abată de la cursul european. Când colo, vedem că votează pentru acest împrumut rusesc care conține condiții deloc avantajoase pentru Republica Moldova și care - are dreptate ambasadorul Statelor Unite - nu concordă cu protejarea suveranității Republicii Moldova. De aici, probabil, aceste apeluri la Partidul Democrat. Și aceste apeluri vin probabil și din exterior, dar și din interiorul Republicii Moldova. Mulți comentatori politici, mulți analiști politici, mulți politicieni, în general, au menționat această ciudată situație în care se află Partidul Democrat.”
Europa Liberă: Admiteți că poate să se producă această ruptură?
Nicolae Negru: „Desigur că admit că se poate produce această ruptură, fiindcă acum cu acest împrumut rusesc s-a produs și ruptura în politica externă a Republicii Moldova, pe care n-o mai putem numi echilibrată, așa cum zicea Partidul Democrat, cum zicea Diacov și cum zicea Pavel Filip. Această politică este evident pro-rusească, se vede în mod clar tactica și strategia dlui Dodon să dea vina sau să facă Occidentul, Uniunea Europeană, după cum s-a mai spus, țap ispășitor în această pandemie, să laude Rusia pentru lucruri pe care nu le-a făcut și să ignore, de exemplu, ce face Occidentul, ce face Uniunea Europeană, ce face România.
Pe urmă, chiar acest împrumut, este foarte suspectă atitudinea dlui Dodon. Și, în general, guvernarea putea să insiste să îndeplinească condițiile pentru accesarea asistenței macrofinanciare din partea Uniunii Europene. Nu s-a făcut acest lucru, s-a mers pe acest împrumut care nu este deloc destinat crizei în care se află Republica Moldova, ci este un credit electoral, care a fost inițiat încă prin noiembrie, încă atunci când despre pandemie nu se auzea. Deci, e normal ca partenerii, dacă nu partenerii, opoziția și, în general, cetățenii Republicii Moldova să-și pună întrebarea: de fapt, ce face Dodon, ce face Partidul Socialiștilor, guvernarea încotro ne duce, vorbește una, iar acțiunile demonstrează altceva?”
Europa Liberă: Dl Negru, dar Dvs. chiar credeți că Igor Dodon ar putea să primească o lovitură înainte de alegerile prezidențiale din toamnă, ținând cont că în spațiul public deja au apărut declarații - și o să fac trimitere la lidera PAS, Maia Sandu, care spunea că ar putea fi reformată coaliția de guvernare, doar că mingea ar fi acum în terenul Partidului Democrat care deține voturile necesare ca aceste forțe de dreapta să învestească un nou executiv? Credeți că socialiștii pot fi trimiși în opoziție?
Partidul Democrat să demonstreze: este un partid pro-european sau un partid demagogic, conjuncturist...
Nicolae Negru: „Da, eu cred că socialiștii pot fi trimiși în opoziție și ei trebuiau demult trimiși în opoziție. Deși se grozăvește Dodon că va declanșa alegeri anticipate, lucrul acesta nu este chiar atât de simplu și el nu are această posibilitate. Și situația spun că s-a schimbat, nu e cea de până acum. Partidul Democrat este pus în fața unui examen, în fața unui test, să demonstreze: este un partid pro-european, se ține de orientarea pro-europeană sau, pur și simplu, este un partid demagogic, conjuncturist, un partid de idioți utili, care vor să rămână cu orice preț la putere și nu contează ce face în timpul acesta guvernarea, ce face Dodon în cazul de față, le-a dat niște posturi, le-a dat niște funcții și nu-i mai interesează pe ei soarta Republicii Moldova. Și o să vedem ce va alege Partidul Democrat - va alege să fie pentru interesele Republicii Moldova sau va alege să fie cu interesele proprii, cu interesele lui Dodon și cu interesele lui Putin.”