Linkuri accesibilitate

Soarta bugetului și împrumuturile externe


Polițiști în fața clădirii Guvernului
Polițiști în fața clădirii Guvernului

Premierul Ion Chicu a atenționat că o eventuală anulare sau suspendare a rectificării bugetare, adoptată joia trecută de majoritatea PSRM-PD, ar face imposibilă utilizarea asistenței financiare de 235 de milioane de dolari de la FMI.

Guvernul susține că s-ar putea confrunta cu mai multe dificultăți, inclusiv la achitarea de pensii și salarii, dacă rectificarea bugetară nu va fi aprobată în Parlament. Deputați din opoziţie spun însă că, deşi au criticat rectificarea bugetară, nu o vor contesta la Curtea Constituţională, chiar dacă ar avea suficiente motive.

Soarta bugetului și împrumuturile externe
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:57 0:00
Link direct



Șeful executivului nu a exclus eventualele încercări ale opoziţiei de a zădărnici rectificarea bugetului în favoarea unor măsuri de sprijin pentru mediul de afaceri, astfel explicându-se viteza cu care legile în cauză au fost promulgate şi publicate în Monitorul Oficial sâmbătă, la două zile de la aprobare. Intrarea rapidă în vigoare a acestor legi permite Guvernului pe parcursul zilei de luni să transfere banii din partea FMI pe conturile bugetului de stat, a precizat premierul.

„Totuşi eu sper că politicienii vor manifesta înţelepciune. Nu vor merge la Curtea Constituţională să mai saboteze sau să pună în pericol rectificarea, pentru că dacă o vor face, deja partea de cheltuieli nu va fi posibil de executat.”


Chicu a deplâns din nou stoparea intrării în vigoare a acordului de împrumut de la Federația Rusă, suspendat de către Curtea Constituțională până la examinarea legalității acestuia. Atât împrumutul de la FMI, cât şi cel din Rusia, în valoare de circa 4 miliarde de lei fiecare, au fost incluse în rectificarea bugetară pentru a acoperi deficitul de peste 16 miliarde de lei, a amintit Ion Chicu.

Grupul parlamentar Pro-Moldova în frunte cu fostul democrat Andrian Candu a fost cel care a anunţat că va sesiza Curtea Constituţională, încă de joi, când deputaţii acestui grup au părăsit în semn de protest sala Parlamentului, înainte de a fi supusă votului legea bugetului rectificat. Precizarea pe care a ţinut să o facă, luni, Andrian Candu, după ce a fost sesizată Înalta Curte, este că nu au cerut anularea legii bugetului, ci doar interpretarea unor proceduri legate de aprobarea acestei legi, printr-un regulament aprobat ad-hoc de majoritate, cu limitarea dreptului deputaţilor de a avansa amendamente, întrebări şi de a lua cuvântul.


„Nu avem nici o intenţie să anulăm bugetul sau să punem în pericol finanţele publice ale ţării. Considerăm încă că tot ceea ce au făcut ei, această guvernare - Chicu şi Dodon, prin legea bugetului -, nu au venit cu nici o soluţie pentru mediul de afaceri sau pentru cetăţeni. Dar îi lăsăm pe ei să se descurce cu prostiile pe care le-au făcut. Cu siguranţă că vor da în bară şi, ca să nu ne învinuiască pe noi, că din cauza noastră nu pot plăti salariile şi pensiile, să-i vedem cu o să se descurce”, a spus Andrian Candu, infirmând totodată că împrumutul din Rusia, ca şi cel din partea FMI ar fi destinate pentru achitarea de pensii şi salarii, aşa cum susține guvernarea.

Fracţiunea Platformei DA se declară şi ea nemulțumită de modul în care a fost adoptată rectificarea bugetară, dar a renunţat la intenţia de a o ataca, pe partea de procedură, la Curtea Constituţională, ne-a spus deputatul Dinu Plîngău:

„Ştim că, în cazul de faţă, în condiţiile de criză, însăşi intenţia de a apăra principiile statului de drept, principiile constituţionale ar putea îngreuna viaţa oamenilor. Chiar cu criticile noastre aduse la legea bugetului prin care nu s-a acordat un ajutor sporit pentru cetăţenii R. Moldova, măcar ceea ce este să poată fi implementat, atât încât să nu prejudicieze interesele oamenilor simpli. Asta ne-a oprit până la momentul de faţă să depunem o sesizare la Curtea Constituţională. Pentru că, în mod normal, la câte încălcări de lege a comis atât Guvernul, cât şi conducerea Parlamentului, în modul de adoptare a acestei legi, probabil prin prisma argumentărilor invocate, aceasta urma să fie declarată neconstituţională.”


Fracţiunea PAS nu a discutat deocamdată despre o eventuală contestare la Curtea Constituţională a legii bugetului, ne-a spus deputatul Dan Perciun.

Toate cele trei forţe din opoziţie - grupul Pro-Moldova, Platforma DA şi PAS -, au contestat separat la Curtea Constituţională acordul de împrumut cu Federaţia Rusă, pe care îl consideră contrar Constituţiei şi intereselor R. Moldova. Opoziţia a mai pus la îndoială legalitatea procesului de negociere, semnare şi aprobare a acestui Acord, suspendat de Curtea Constituţională până la examinarea în fond a contestaţiilor. Curtea a reamintit, luni, că are la dispoziție 10 zile ca să organizeze o eventuală ședință publică în privința creditului din Rusia. Iar opoziţia afirmă că magistraţii Curţii ar fi intimidaţi şi şantajaţi de guvernare.

Previous Next

XS
SM
MD
LG