Linkuri accesibilitate

„Mai ieftin ca autobuzul”. Premierul Ion Chicu îi îndeamnă pe moldoveni să zboare


Poliția maghiară escortează un grup de muncitori migranți la punctul de trecere Zahony, de la granița cu Ucraina, martie 2020

Peste 200 de cetățeni moldoveni blocați aproape două zile la granița franco-germană au pornit spre vama Albița, până unde s-a angajat transportatorul să-i aducă. Asta după ce diplomații moldoveni au intervenit pe lână colegii lor din Germania și au negociat așa-zisul culoar verde.

Frontiera de la Prut o vor trece pe jos, iar de la Leușeni îi va prelua alte autocare din R. Moldova ale companiei partenere. Premierul Ion Chicu i-a îndemnat din nou pe cei cetățenii din afara țării să nu se pornească la drum fără a se informa din surse oficiale și dacă o fac, mai bine să ia avionul care, a spus el, „e mai ieftin” în această perioadă. Îndemnul vine după ce alți moldoveni au rămas blocați la granița Poloniei cu Ucraina și a fost necesară intervenția Ministerului de Externe.

„Mai ieftin ca autobuzul”. Premierul Ion Chicu îi îndeamnă pe moldoveni să zboare
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:17 0:00
Link directDacă în domeniul transportului avia autoritățile au pus la punct un sistem de coordonări obligatorii, transportul de călători pe cale terestră a fost până nu demult la discreția companiilor private, care porneau la drum cu o minimă certitudine că vor ajunge la destinație. În cazul zborurilor charter, orice cursă cu o anumită destinație este aprobată de Comisia pentru situații excepționale. Asta dacă se adună un anumit număr de cetățeni înregistrați în prealabil pe o listă a Ministerului de Externe. Fiecare cursă este scoasă la un concurs public, cel puțin așa afirmă responsabili din domeniu.

De două săptămâni, de când a devenit obligatorie aprobarea fiecărei curse internaționale de autocar, doar o cursă, de mâine de la București, a trecut prin autorizare și concursul public. Mulți șoferii de autobuze și maxi-taxi-uri s-a strecurat prin punctele vamale funcționale sau deschise preț de câteva ore în urma unor negocieri consulare. Au fost și cazuri când angajați ai misiunilor diplomatice s-au văzut nevoiți să intervină „ca pompierii” după ce zeci de cetățeni s-au pornit de capul lor să traverseze granițe parțial închise. Este și cazul curselor pornite din Franța pe 25 aprilie, organizate de firme de turism implicate în incidente similare la începutul lunii la Praga și Paris, numai că organizând curse charter de avion.


După ce au petrecut mai mult de o zi, într-o parcare de la granița franco-germană, autocarele cu cei circa 200 de călători moldoveni și-au putut continua calea spre Republica Moldova. Într-un comunicat de presă, compania implicată a explicat că reținerea autobuzelor la vamă s-ar datora actelor expirate în cazul unor cetățeni sau încălcării regimului de ședere în Uniunea Europeană. În plus, explică că pe teritoriul comunităților europene nu există interdicții de a efectua curse de autocare, iar fiecărui călător i s-a explicat că va fi adus până la vama Albița.

Premierul Ion Chicu i-a îndemnat pe cetățenii blocați peste hotare să ia avionul în locul curselor de autobuz neautorizate, mai ales că, a spus el, numărul curselor charter a fost dublat în această săptămână.

„Mulți cetățeni de-ai noștri au căzut pradă la unii afaceriști din domeniul transportului cu autocarele și mă refer aici la cazul din Franța și Cehia, înțelegem, sau Polonia, au procurat la firme de turism care nu sunt din Republica Moldova și au nimerit în situații foarte dificile. Diplomații noștri încearcă să le acorde suport, să creeze aceste coridoare, pentru ca să nu stea la hotar. Recomandăm cetățenilor noștri să evite aceste probleme pe cale terestră – ele apar neapărat. Prețul biletelor la avion este mai ieftin decât la autobuz deja”.


Pe undeva e de înțeles felul în care, din disperare, au procedat cetățenii moldoveni rămași fără lucru în Franța sau Polonia, este de părere Boris Rojnevschi, președinte al Federației Sindicatelor Transportatorilor și Drumarilor. Mai puțin explicabil este gestul companiei organizatoare care a încasat un preț de călătorie vizibil majorat față de perioada anterioară și care crede că obligațiunile ei se termină acolo unde sunt stopate autocarele, fără să le restituie banii pasagerilor.

„De fapt, asta este și o consecință a acelei discipline care există în transportul auto de călători, lucrul transportatorilor, în perioada până la epidemie, ilicit, când nu întrebau pe nimeni, își făceau singuri documentele, luau pasagerii și îi duceau unde voiau. Dar în momentul în care au intrat într-un sistem complicat ce necesită să fie controlat epidemiologic, deci acei care vor să facă la urma urmei un bine prin intermediul transportului pe care-l au, ar fi trebuit să se coordoneze cu ambasadele, totuși, să facă o regulă”.

Atunci când majoritatea transportatorilor staționează este mai mult decât surprinzător faptul cum unora le reușește să facă curse din Moscova sau din Praga. Până acum autoritățile nu au fost foarte convingătoare oferind explicații, ceea ce a alimentat suspiciunile de corupție sau de favorizare a unor agenți economici cu brevet de loialitate.

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG