Linkuri accesibilitate

Nicolae Negru: Dacă nu vom stabili vectorul nostru politic, nu vom avea o clasă politică responsabilă


Analistul politic Nicolae Negru
Analistul politic Nicolae Negru

53 de partide și organizații social-politice au dreptul să participe la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Până în prezent, CEC a înregistrat opt concurenți electorali. Este vorba despre Partidul Acasă Construim Europa, Partidul „Congresul Civic”, Blocul electoral „Renato Usatîi”, Partidul Politic „ȘOR”, Partidul Acțiune și Solidaritate, Mișcarea Profesioniștilor „Speranța-Надежда” și Partidul Democrat din Moldova. Autoritatea electorală spune că acestea pot începe campania electorală. Editorialistul Nicolae Negru este de părere că nu numărul partidelor contează, dar calitatea lor.

Nicolae Negru: Dacă nu vom stabili vectorul nostru politic, nu vom avea o clasă politică responsabilă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:15:45 0:00
Link direct

Nicolae Negru: „Nu cred că ar trebui să ne deranjeze numărul lor, problema e în calitatea partidelor, ce fel de partide avem noi, că majoritatea partidelor sunt un fel de SRL-uri sau această migrațiune de deputați. Desigur că nu l-am prins pe nimeni luând bani, dar putem să ne imaginăm că ceva-ceva li s-a dat, când, bunăoară, un deputat azi votează într-un fel, iar mâine votează complet în alt fel. Drept exemplu – deputații PD, când, fiind la guvernare, au votat una și acum cu Dodon, cu Șor au votat complet altceva. Mă refer la miliardul furat, la vârsta de pensionare ș.a.m.d.”

Europa Liberă: Dvs. care cunoașteți foarte bine activitatea partidelor, ce ne puteți spune despre doctrinele lor, despre ideologia pe care o promovează?

Nicolae Negru: „În politică funcționează acest principiu: cerere și ofertă. Orice partid propune ceea ce crede el că se întreabă, ceea ce crede el că va avea rezonanță în mediul electoral și, în felul acesta, unii, într-adevăr, cad în populism, că dacă mă aduceți pe mine la putere, eu vă rezolv totul, de exemplu, aduc miliardul înapoi sau dobor balaurul corupției etc. Despre doctrine, din păcate, la noi nu se discută la modul serios, nu se discută chiar, bunăoară, despre perspectiva geopolitică a Republicii Moldova, se merge la simțurile, la frustrările, la nostalgiile oamenilor, dar nu se așază două echipe, de exemplu, și să vedem care este avantajul integrării în Uniunea Europeană și care este avantajul integrării în Uniunea Euroasiatică, de ce unii se țin cu dinții de Uniunea Euroasiatică din punct de vedere economic, din punct de vedere social, cultural ș.a.m.d. Lucrurile acestea nu se fac.”

Europa Liberă: Dar de când Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană nu este nicio formațiune politică, care s-ar dezice de acest acord politic pe care îl are Republica Moldova cu Uniunea Europeană?

Nicolae Negru: „Cum nu sunt? Nu zicea Dodon în fosta campanie că va anula Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană?”

Europa Liberă: Nu a fost denunțat de nicio formațiune politică.

Nicolae Negru: „Nu, nu a fost denunțat de nicio formațiune politică, fiindcă nu a ajuns să-l denunțe, dar așa cum acționa Partidul Socialiștilor spre asta mergea, fiindcă dacă nu îndeplinești condițiile Acordului de Asociere, unde ajungi până la urmă? Ajungi că acest acord nu mai funcționează și este reziliat.”

Europa Liberă: Bine, dar acum, când s-a produs acest mariaj politic dintre PSRM și PCRM, mulți dintre simpatizanții acestui bloc au să spună că Vladimir Voronin a fost cel care a îmbunătățit relația Republicii Moldova cu Uniunea Europeană?

Nicolae Negru: „Păi, iată un exemplu: țineți minte cu ce lozinci a venit Voronin la putere? Că Partidul Comuniștilor transformă Republica Moldova în Cuba Europei, de exemplu, că intrăm în Uniunea Rusia-Belarus... Și când s-a lovit de problemele reale ale Republicii Moldova, a schimbat macazul, a văzut că, de fapt, pentru ca să rămâi pe linia de plutire, trebuie să ai și niște bani, trebuie să ai și niște investiții, trebuie să ai și niște relații cu Fondul Monetar Internațional, cu Banca Mondială, întrucât, dacă nu ai relațiile respective, nu investește nimeni în economia Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Cum ar fi arătat Republica Moldova, dacă nu ar fi fost asistența din partea Occidentului și în linii mari a Uniunii Europene?

Nicolae Negru: „Păi lasă fiecare să-și imagineze, de exemplu, că nu ar primi pensiile la timp. Despre lucrurile acestea nu se spune, dar Republica Moldova, dacă nu ar fi existat granturile din partea Uniunii Europene, nu ar fi primit salariile și pensiile la timp sau le-ar fi primit mult mai micșorate. Sau să vorbim de sfera socială, să vorbim de educație, să vorbim de irigație, să vorbim de apeducte, drumuri, canalizare ș.a.m.d., eu îmi imaginez ce dezastru ar fi dacă partenerii noștri occidentali nu ar fi investit în drumurile noastre. Iată chiar drumul de la Chișinău încolo spre Bălți, de la Sărăteni dinspre Soroca americanii ni l-au dăruit, practic, și au făcut un drum de bună calitate, care rezistă. Eu cred că fiecare cetățean dacă ar vota rațional, atunci totul ar fi bine, atunci n-am avea această problemă, dar, din păcate, nu numai în Republica Moldova, trebuie să spunem, oamenii nu votează rațional.”

Europa Liberă: La trei decenii de la proclamarea independenței Republicii Moldova, politicienii mai merg la alegători cu problema limbii, problema identității, problema statalității, problema neutralității. Acest amalgam de promisiuni electorale cum îl ajută pe alegător să ia o decizie corectă?

E și vina alegătorului, fiindcă el înghite tot ce i se dă, înghite această momeală

Nicolae Negru: „Nu îl ajută în niciun fel, dar e și vina alegătorului, fiindcă el înghite tot ce i se dă, înghite această momeală. Iată acum, de exemplu, socialiștii strigă că statul Republica Moldova e în pericol, că cineva o să conducă din afară Republica Moldova, deși, dacă ne referim la Partidul Socialiștilor, am văzut că veneau multe indicații sau multe lucruri din afară, de la Moscova. D-apoi când s-au dus 35 de deputați ai Partidului Socialiștilor la Moscova, unde s-a mai văzut așa ceva? E pur și simplu o lipsă completă de demnitate, în cazul de față.”

Europa Liberă: Da, merge la Moscova, dar tot dă din deget că dușmanul este Occidentul, că se vinde interesul statului Vestului?

Nicolae Negru: „Fiindcă mesajul acesta îl transmite și Putin și o parte din alegătorii noștri acceptă acest mesaj, le place acest mesaj, cred în acest mesaj și acest mesaj este transmis și prin mass-media care vine din Rusia. S-a pus o anumită stavilă, dar ei au înlăturat-o. Apropo, vorbim de Dodon, vorbim de Partidul Socialiștilor.”

Europa Liberă: Ceea ce mai aud de la omul de la firul ierbii e că de această dată vor lua în calcul calitatea listei electorale a partidelor.

Nicolae Negru: „E bine, într-un fel, dar e cam târzior, fiindcă pe parcursul acestor 30 de ani s-au perindat cam aceleași fețe, dacă stăm să ne uităm mai bine. Și m-am uitat prin unele liste, politicienii noi cam sunt cei vechi, reciclați din alte partide. Pe de altă parte, e și o explicație obiectivă a acestui fenomen, o bună parte din cetățenii Republicii Moldova sunt plecați peste hotare, partea cea mai activă, cea care se implică și aici rămân cei care n-au avut posibilitate să plece și dintre cei care au rămas nu toți sunt activi.”

Europa Liberă: Remitențele de la cei plecați sunt în creștere, asta arată și datele statistice, iar pe de altă parte, am auzit și voci din mediul experților care spun că, pentru prima dată în 30 de ani de independență, diaspora ar putea decide cine să guverneze Republica Moldova. Dvs. ce ziceți?

Nicolae Negru: „Da, lucrurile spre asta merg, dar totuși majoritatea populației se află aici. Ei ar putea înclina balanța într-o parte sau în alta, dar ca număr nu sunt mai mulți decât numărul alegătorilor de aici.”

Europa Liberă: Peste 90 de mii din cetățenii cu drept de vot din străinătate s-au înregistrat deja în prealabil pe liste...

Nicolae Negru: „E adevărat, las’ să voteze 200 de mii și 250 de mii sau chiar 300 de mii...”

Europa Liberă: 253 de mii au votat la prezidențiale.

Nicolae Negru: „Da, e o cifră impunătoare, dar oricum nu e mai mare decât numărul cetățenilor care se află acasă, să spunem așa. Și dacă acești 200 și ceva sau 300 de mii de oameni vor vota pentru un singur candidat, desigur atunci vom putea spune că ei au hotărât, ei au înclinat balanța spre un candidat sau spre altul.”

Europa Liberă: Despre numărul mare al celor nehotărâți, ce ne puteți spune, pentru că și astăzi, dacă discuți cu mulți oameni, încă nu sunt deciși pentru cine să-și dea votul sau spun că n-au să mai meargă la scrutin, pentru că nu au încredere în nimeni?

Nicolae Negru: „Aici e rezultatul activității partidelor, a politicienilor noștri, deși iarăși trebuie să fim obiectivi și să spunem că e un fenomen care se mai observă și prin alte părți această scădere a activității cetățenilor, dar în anumite momente critice, atunci când pe cântar se află foarte mult, atunci când destinul lor depinde de aceste alegeri, eu cred că ei se vor mobiliza și vor veni în număr mai mare la vot. Dar la o parte li s-a făcut lehamite de aceleași mesaje din partea unor politicieni, aceleași fețe, desigur că ei vor fețe noi, fețe mai tinere, oneste, cinstite, integre, necorupte.”

Europa Liberă: Cu excepția vectorului politicii externe, care ar fi direcția corectă pe care să se îndrepte Republica Moldova, ca să se recâștige încrederea pierdută în clasa politică, în instituțiile statului?

Nicolae Negru: „Din păcate, noi nu putem face abstracție de geopolitică, fiindcă geopolitica se manifestă nu numai în ceea ce vedem, direcția spre Est sau direcția spre Vest, geopolitica se manifestă și în calitatea politicienilor, în numele politicienilor care sunt susținuți de o anumită categorie de mass-media, de exemplu, sunt mituiți, sunt finanțați de anumite partide și se fac investiții în anumite persoane.

Și toate lucrurile acestea dezechilibrează climatul politic din Republica Moldova și eu cred că, atâta timp cât nu va exista soluționarea acestei probleme geopolitice, nu va fi echilibru în Republica Moldova. Și lupta cu corupția nu este posibilă fără o clarificare a vectorului geopolitic, fiindcă se investesc foarte mulți bani din afara Republicii Moldova, același exemplu cu „kuliokul” e puțin. Dar ce spunea Dodon înainte de asta? Că el primește până la un milion de euro. E o sumă imensă lunar pentru întreținerea partidului. Unde se duc banii aceștia? Pentru coruperea anumitor cetățeni, pentru coruperea anumitor persoane și dacă nu rezolvăm lucrul acesta, nu cred că reușim în celelalte. Adică vom alege oameni noi, completamente noi, dar unde e garanția că mâine ei nu vor fi corupți? Eu, de exemplu, cred că principala problemă este această orientare și cetățenii noștri trebuie să conștientizeze acest lucru.”

Europa Liberă: Cât de justificată este critica care li se aduce forțelor de pe segmentul de centru-dreapta că nu au reușit să se unească și că doar pe stânga se observă deocamdată că se încearcă să nu fie risipit niciun vot?

Nicolae Negru: „Dacă acolo s-au unit și dincolo nu s-au unit, înseamnă că cineva are nevoie de asta. Această lozincă a unității, a consolidării a răsunat și de partea dreaptă...”

Europa Liberă: Doar la nivel declarativ, dar mai mult nu s-a făcut aproape nimic.

Nicolae Negru: „La nivel declarativ, da. E irațional, dar mă gândesc că poate că scopul acestor partide nu e participarea, ci simularea participării la alegeri, cineva poate este interesat ca ele să nu participe, dar numai să simuleze, în așa fel încât voturile pe segmentul proeuropean, unionist al Republicii Moldova să fie irosite, risipite, consumate în van. Probabil acesta e interesul cuiva, fiindcă eu cred că s-ar găsi modalități de a-i uni, dacă ar fi interesat cineva.”

Europa Liberă: Până la 11 iulie la anumite surprize ne mai putem aștepta?

Nicolae Negru: „Ne mai putem aștepta la surprize în funcție de cum va decurge campania electorală și ce vor arăta sondajele. Au apărut niște jucători relativ noi sau chiar noi, e adevărat, unele cu lideri mai vechi. Să vedem dacă ei vor reuși prin mesajele lor să rupă din turta partidelor mai mari și dacă vor reuși, atunci desigur se vor schimba și unele mesaje, vom vedea poate și unele regrupări de forțe.”

Europa Liberă: Atacul la persoană și discursul de ură cât de păgubos este pentru ca această campanie electorală să decurgă în albia normalității?

Nicolae Negru: „Atacul la persoană și compromiterea adversarului e o practică generală. Știrile de acest fel se citesc mult mai bine decât știrile care vorbesc despre ceva concret realizat și pe urmă patimile, emoțiile, resentimentele sunt foarte puternice și unii pur și simplu nu se pot abține, iar alte partide tocmai acest rol și l-au asumat. Ele sunt intrate în politică nu pentru a obține o victorie, nu pentru a intra în parlament, dar pentru a-i împiedica pe alții să intre în parlament.”

Europa Liberă: Dar asta nu face ca să se ateste și o degradare mai mare în societate, și nu o ridicare a culturii politice?

Nicolae Negru: „Evident că asta degradează climatul, asta murdărește totul, nu mai putem vorbi despre o cultură politică.”

Europa Liberă: Dar la 30 de ani de independență Republica Moldova are nevoie de o clasă politică care ar câștiga încrederea cetățenilor.

Nicolae Negru: „Demult avea nevoie, de la bun început avea nevoie, dar atâta timp cât nu vom fixa și nu vom stabili care este vectorul nostru politic, nu vom avea o asemenea clasă politică. Să luăm exemplu de la alte state. Hai să luăm exemplu de la Țările Baltice, atunci când au hotărât, și ele au hotărât de la bun început, lucrurile lor au mers bine. Hai să ne uităm chiar în România, ce era până în 2007, până la intrarea României în Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: A existat acea înțelegere de la Snagov, unde toate forțele politice au căzut de acord ca România urmează să se îndrepte pe o singură cale.

Nicolae Negru: „Dar uitați-vă chiar, desigur că nu-i strălucit, dar creșterea PIB-ului măcar să luăm în România de la 40 și ceva de miliarde la sub 300 de miliarde de euro. E o creștere spectaculoasă, chiar dacă, desigur, cetățenii României nu sunt mulțumiți și în mod justificat au pretenții față de clasa politică de acolo, dar noi, nu știu de ce, nu luăm aceste exemple, ne lăsăm foarte ușor înșelați de niște sirene din altă parte și eu cred că atâta timp cât noi nu vom vota rațional, să vedem unde este, într-adevăr, viitorul Republicii Moldova, dacă există acest viitor, să nu ne lăsăm ademeniți de niște mușchi sau de niște chemări mai vechi, care răsună de 30 de ani și care nu ne-au adus acolo unde trebuia să ne ducă, ne duc înapoi. Adică, ce fel de viitor poate să aibă Republica Moldova, dacă noi vom merge uitându-ne tot timpul înapoi? Ne vom împiedica și vom cădea, asta se întâmplă cu noi.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG