Linkuri accesibilitate

Nicolae Negru: „Maia Sandu cred că va aduce voturi suplimentare de pe partea dreaptă și din centru”


Nicolae Negru în studioul Europei Libere de la Chișinău
Nicolae Negru în studioul Europei Libere de la Chișinău

Partidul Comuniștilor din Moldova a anunțat săptamina trecută că liderul său, Vladimir Voronin, va negocia cu cel al Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, crearea unui bloc electoral comun, în ciuda animozităților cunoscute dintre cei doi. Dodon a părăsit Partidul Comuniștilor, în 2011, iar Voronin l-a numit ulterior „trădător”, l-a acuzat că ar fi primit bani și a spus că nu-i va ierta „trădarea”. Comuniștii susțin că decizia lor este dictată de „pericolul” ca puterea să fie câștigată la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie de „forțele unioniste de dreapta”. Sondajele de opinie sugerează că PCRM nu are șanse să intre în parlament în mod independent și că popularitatea PSRM a scăzut, după ce Dodon și-a încheiat mandatul de șef al statului, în luna decembrie a anului trecut. Despre noi reașezări in lumea politica din Moldova inainte de alegerile anticipate din aceasta vara o convorbire cu analistul politic Nicolae Negru.

Nicolae Negru: „Maia Sandu cred că va aduce voturi suplimentare de pe partea dreaptă și din centru”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:14:29 0:00
Link direct

Nicolae Negru: „E o oarecare incertitudine, pe care vrea s-o inspire Igor Dodon și poate chiar unele persoane din anturajul său și poate chiar unele persoane care se află la butoane, privitor că vor avea aceste alegeri sau nu vor avea aceste alegeri, chiar Maia Sandu s-ar putea să amâne aceste alegeri din cauza Covidului, din cauza pandemiei și tot Dodon cheamă oamenii la diferite manifestații, unde s-ar putea infecta. Încă nu e clară nici finanțarea acestui scrutin. Cei de la CEC zic că e nevoie de 125 de milioane de lei. L-am auzit pe dl Aurel Ciocoi, prim-ministru interimar, care a zis că suma e prea mare, că sunt numai 98 de milioane în fondul de rezervă al guvernului.”

Europa Liberă: Și că doar 80 de milioane pot fi virate către CEC.

Nicolae Negru: „Da. Și această incertitudine desigur că are un anumit impact asupra partidelor politice, a cetățenilor, dar, oricum, toți se pregătesc de alegeri anticipate. Vedem pe partea stângă niște manevre surprinzătoare, mă refer la propunerea lui Dodon de a constitui un bloc electoral, lui Voronin adresată această propunere, și Voronin aproape că a acceptat.”

Europa Liberă: Îi avantajează pe cei doi lideri politici crearea acestui bloc?

Nicolae Negru: „Formarea acestui bloc e umilitoare pentru Voronin din două considerente, deoarece el acceptă astfel să meargă în căruța electorală a lui Dodon, înseamnă o recunoaștere indirectă a faptului că el nu poate intra în parlament. Și după atâtea cuvinte, pe care i le-a adresat lui Dodon până acum, desigur că acest accept al lui Voronin este, într-un fel, rușinos. Dar Dodon nu de viață bună, să spunem așa, a făcut acest pas. El a fost nevoit să-i întindă mâna lui Voronin și, iarăși, e o recunoaștere că Partidul Socialiștilor fără alegătorii Partidului comuniștilor ar pierde în fața alegătorilor Maiei Sandu. Și sondajele arată acest declin al Partidului Socialiștilor, generat, de fapt, de înfrângerea rușinoasă a lui Dodon în alegerile prezidențiale. S-a pus în mișcare, pe partea stângă, deja, și Renato Usatîi.”

Europa Liberă: El și-a făcut deja un bloc electoral.

Nicolae Negru: „E un pseudo bloc. El și l-a făcut cu el însuși, că tot el era cel care dirija. E un partid de rezervă, pe care l-a folosit data trecută.”

Europa Liberă: Pe stânga mai există Congresul Civic, în frunte cu Mark Tkaciuk, Iurie Munteanu. Au șanse?

Nicolae Negru: „Există, da, și văd că a aterizat pe rețelele de socializare, dar nu știu dacă dispun ei de resurse suficiente, fiindcă fără bani nu a izbutit nimeni deocamdată să treacă pragul electoral și mă îndoiesc că va izbucni acest Congres, doar dacă ei dispun de resurse de care noi încă nu știm. Deocamdată șansele lor sunt mici. Dacă ar manifesta Rusia interes pentru ei, dar Rusia nu manifestă, pentru că asta ar însemna să trimită o parte din alegătorii socialiștilor, să-i trimită spre Congresul Civic, o divizare, să zicem așa, o pulverizare a forțelor, ceea ce nu e în interesul Moscovei. Moscova dorește o majoritate parlamentară pro-rusă, pe care au avut-o în acest parlament, și-o dorește în continuare.”

Europa Liberă: Și poziționarea pe eșichierul de dreapta, de centru-dreapta, de dreapta, cum vedeți Dvs. această poziționare a actorilor politici?

Sondajele arată bine pentru PAS

Nicolae Negru: „Observ o mișcare a PAS-ului dinspre dreapta spre stânga, spre centru, să spunem așa. Și ea atentează, într-un fel, la alegătorii Partidului Democrat și la o parte din alegătorii Partidului Socialist, care data trecută nu au votat cu Voronin, dar au votat cu Renato Usatîi și, în turul doi, au votat cu Maia Sandu. S-ar putea că de data aceasta ei să nu voteze cu PAS-ul. Prin urmare, atunci când se face trimitere la rezultatul prezidențialelor, nu este atât de corect lucrul acesta, fiindcă s-a votat uneori nu atât pentru Maia Sandu, cât împotriva lui Dodon. Și, mai cu seamă, partidele unioniste, Partidul Demnitate și adevăr, alegătorii acestor partide, mai bine zis, de data aceasta, sigur că vor vota cu partidele respective, prin urmare, va trebui să se scadă din rezultatele PAS-ului. Dar sondajele arată bine pentru PAS, Maia Sandu cred că va aduce voturi suplimentare de pe partea dreaptă și din centru. Fiindcă la alegerile prezidențiale, o parte din alegători, chiar foarte mulți, un număr foarte mare de alegători, a stat acasă, poate de data aceasta Maia Sandu îi va convinge. Prin urmare, rezerve există pentru PAS, chiar dacă alegătorii lui Renato nu vor fi cu Maia Sandu sau alegătorii celorlalte partide.”

Europa Liberă: PAS se declară deschis spre colaborare, consideră prematur să formeze un bloc electoral și mai degrabă insistă pe ideea că trebuie să meargă de unii singuri în această campanie electorală.

Nicolae Negru: „Ar face bine PAS dacă ar lua exemplu de la socialiști, de la Dodon, în cazul de față. Dodon, desigur, ar putea merge de-sine-stătător în parlament, fiindcă sondajele arată un procentaj destul de bun, dar nu suficient de bun. Dodon sau poate cineva din spatele lui Dodon nu vrea să se piardă o parte din alegătorii pro-estici, o parte din alegătorii de stânga. Fiindcă, dacă nu va intra Partidul Comuniștilor de-sine-stătător în parlament, voturile lor, cel puțin o parte din ele, sigur că vor trece pentru Maia Sandu. În cazul de față, sigur că există riscul ca voturile partidelor mici, partidelor care nu vor intra în parlament, să se piardă. E convenabil pentru Maia Sandu lucrul acesta? Dacă ea dorește să obțină o victorie convingătoare, să fie o majoritate absolută, eu cred că ea ar trebui să formeze cu unele partide care ar aduce voturi și eu cred că acest bloc, dacă l-ar forma, ar atrage și alegătorii altor partide, mai mici. Desigur că ar funcționa în cazul acesta principiul votului util și majoritatea alegătorilor de dreapta ar merge cu acest bloc. Dar vom vedea ce va ieși după alegeri.”

Europa Liberă: Și pe segmentul unionist cum vi se pare atmosfera? Pentru că, deocamdată, unioniștii arată că rămân divizați.

Nicolae Negru: „Da, unioniștii sunt ca cizmarii fără cizme, unioniști fără unire, fără coeziune, fără solidaritate. Cea mai mare concurență, cum se arată acum, va fi între PUN și între AUR, care a anunțat că va participa la alegeri, că va constitui o listă națională. Vom avea două liste naționale. Dar am impresia că vor exista și alte partide, mai mici. Și dacă vor adera, așa cum am înțeles eu că există această posibilitate, dacă vor adera, de exemplu unele partide din Mișcarea Politică Unirea, PL, de exemplu, sau Uniunea „Salvați Basarabia”, atunci da, aceste șanse sunt. Și, iarăși, depinde ce listă vor propune cei de la AUR. Concurența va fi destul de mare, fiindcă în echipa PUN sunt persoane pe care eu le agreez, care cred că vor face treabă bună în parlament. De aceea eu propuneam ca, totuși, aceste partide să formeze un bloc electoral. Acest bloc electoral ar trece pragul electoral, poate ar lua cu mult mai multe voturi și ar intra în parlament, dar spiritul de unire, din păcate, le lipsește. Și desigur că există și aici un oarecare risc, fiindcă și PUN-ul are dincolo de Prut un partid-părinte. Există acest risc ca lupta electorală de dincolo de Prut să fie transferată pe partea aceasta a Prutului, ceea ce va fi regretabil și-i va dezorienta pe alegători și ar putea să producă lehamite și lumea să nu voteze.”

Europa Liberă: Și pe segmentul centrist ce se întâmplă. Mai multe formațiuni politice se consideră de centru, inclusiv formațiunile nou-apărute. Și Ilan Șor pretinde că el are un veritabil partid de centru.

Dacă mâine vine iar cineva, cu alt sac de bani, și formează un partid, va fi acceptat acest lucru?

Nicolae Negru: „Partidul lui Șor nu știu dacă este de centru sau de stânga. Nu promitea el să facă un Monaco sau să reînvie colhozurile? El cum a câștigat alegerile? Prin pomeni electorale și eu cred că și prin faptul că CEC, Curtea Constituțională nu au taxat acest comportament inacceptabil în cadrul unor alegeri care se numesc democratice, corecte și care trebuie să ofere șanse egale tuturor. Iese acum că oricine are un sac cu bani, pe care nu se știe de unde l-a luat, poate intra în alegeri. Partidul Șor construiește drumuri, face lumină în unele sate, deschide magazine sociale. E bine, într-un fel, că face aceste lucruri, dar din ce surse face el lucrurile astea? Și dacă mâine vine iar cineva, cu alt sac de bani, și formează un partid, va fi acceptat acest lucru? Prin urmare, trebuie să decidă CEC și, în general, politicienii noștri cum se organizează aceste alegeri. Și se vorbea mai înainte de finanțarea partidelor, de unde sunt finanțate aceste partide, de unde se iau banii? Dacă aceste lucruri nu vor fi rezolvate, de fapt, și Maia Sandu a pus această problemă, a finanțării partidelor; dacă această problemă nu va fi rezolvată, noi nu vom putea spune că avem alegeri democratice, libere și corecte, în cazul de față. Alte partide într-adevăr au apărut și parcă ar fi de centru, dar potențialul lor deocamdată nu îl cunoaștem și în condițiile acestei polarizări pe care o avem și pe care o anticipăm că se va adânci, eu cred că aceste au puține șanse, că se numesc ele de centru sau că se numesc de centru-dreapta, de centru-stânga. Jucătorii mari au fost identificați, așa arată sondajele, au fost identificați de alegători și acum cei mai mici jucători dispun de anumite șanse ca să se adreseze alegătorilor indeciși. Și e un număr destul de mare. Vor reuși ei sau nu vor reuși, vom trăi și vom vedea.”

Europa Liberă: Și vă referiți și la partidul lui Chicu, și la partidul lui Ștefan Gligor, și la partidul lui Ruslan Codreanu?

Nicolae Negru: „Da, desigur, în cazul de față, la ei m-am referit, când am zis că jucătorii mari au fost identificați și șansele lor sunt minime. Ei se vor adresa celor indeciși – îi vor convinge să iasă la votare sau nu, de asta va depinde rezultatul lor. Dar eu sunt sceptic în această privință. Poate unii dintre ei au banii lui Șor, iarăși vom vedea. Ceea ce spun eu acuma, pornesc de la situația de astăzi, mâine lucrurile se pot schimba. Mai ales dacă vine cineva nu cu un sac, dar cu doi saci de bani și poate face „minuni”. Fiindcă ceea ce face Șor e un fel de „minune”. El chiar a fost condamnat, însă oamenii l-au votat, l-au ales primar, l-au ales deputat. Dar, repet, toate lucrurile astea nu sunt corecte. Sursele sale de finanțare trebuiesc elucidate și trebuie de pus punct acestui dezmăț oligarhic, când unii oameni încearcă, cu bani, nu numai să influențeze pârghiile de putere, dar să influențeze și alegătorii. Și e rușinos faptul că lui i se permite așa ceva. Și lui Dodon, care, iarăși, nu se știe de unde este finanțat.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG