Linkuri accesibilitate

Nicolae Negru: „Opoziția își linge rănile, dar dramatizează prea mult acest eșec”


Pentru demiterea Guvernului Chicu au votat 46 de deputați ai PAS, Platforma DA, „Pro Moldova” și Partidul „Șor”. Iar inițiatorii moțiunii s-au întrebat retroric cum ar arăta actualul Parlament dacă Platforma DA ar da a lehamite și s-ar limita doar la ceea ce poți face cu 11 mandate de deputați. Unsprezece mandate care în opinia lor au însemnat 46 de voturi. Ce consecințe are eșecul suferit de opoziție luni, când guvernul Chicu a supraviețuit moțiunii de cenzură? Nicolae Negru, editorialistul de la Ziarul Național crede ca este o mică victorie a opoziției parlamentare.

Nicolae Negru: „Opoziția își linge rănile, dar dramatizează prea mult acest eșec”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:10:29 0:00
Link direct

Europa Liberă: Ce consecințe are eșecul suferit de opoziție luni, când cabinetul Chicu a supraviețuit moțiunii de cenzură?

Nicolae Negru: „Am auzit exclamații sau reproșuri, strigăte de durere. Opoziția își linge rănile, dar exagerează prea mult, dramatizează prea mult acest eșec. A fost un exercițiu democratic, pandemia nu anulează democrația și e firesc - atunci când deputații nu sunt satisfăcuți de modul în care își exercită un guvern atribuțiile, pun la vot dacă să mai aibă încredere într-un asemenea guvern sau să nu mai aibă încredere în el. S-a dovedit că nu le-au ajuns voturi și acum trebuie să se gândească opoziția ce să facă în continuare.”

Europa Liberă: Opoziția zice că nu are de gând să dea înapoi și cei care vorbesc de înfrângeri nu au dreptate, și că cel mai probabil ar putea să mai fie inițiată o moțiune de cenzură.

Nicolae Negru: „Dar de ce adică opoziția ar trebui să se liniștească dacă guvernul nu funcționează așa cum se cuvine și, mai ales, dacă ne apropiem de alegeri prezidențiale și acest guvern este, în mod evident, foarte partizan, nu va organiza alegerile liber și corect, așa cum se cuvine, ci le va organiza în folosul unui concurent electoral, în cazul de față, al lui Dodon? Și se vede după modul cum face investiții acest guvern, cum distribuie banii din buget că e, să zicem așa, setat acest guvern pe campania electorală, nu pe problemele importante ale economiei și ale cetățenilor în perioada pandemiei. Pe urmă, Constituția permite o nouă încercare a opoziției în cazul unei moțiuni de cenzură, numai să nu fie lucrul acesta efectuat în aceeași sesiune parlamentară. Sesiunea parlamentară s-a terminat. Prin urmare, la cealaltă sesiune opoziția, deputații pot întreprinde încă o încercare, fiindcă guvernul n-a fost convingător atunci când s-a apărat, să spunem așa, atunci când a încercat să demonstreze că opoziția nu are dreptate. Opoziția a venit cu argumente foarte serioase, dar premierul Ion Chicu le-a respins fără să le ia în serios, deși nu ar trebui să facă lucrul acesta.”

Europa Liberă: Pentru demiterea guvernului au votat 46 de deputați din Partidul Acțiune și Solidaritate, Platforma Demnitate și Adevăr, „Pro Moldova” și Partidul „Șor”. Credeți că, dacă se mai face o tentativă, se vor mai găsi și voturile care nu ajung? Este adevărat că unii deputați din opoziție vorbesc că se vor găsi deputați și nu neapărat care să migreze dintr-o tabără în alta, dar să voteze pentru demiterea acestui guvern. Cât de ușor este să fie găsite voturile care nu ajung?

Nicolae Negru: „Nu e ușor să fie găsite voturile care nu ajung. Se vede că între PSRM și PD există o relație mult mai strânsă decât lasă să se înțeleagă dl Pavel Filip, se vede că unele înțelegeri au fost tăinuite în relația cu opinia publică, dar, iarăși, această moțiune de cenzură sau această acțiune este constituțională și ea folosește nu numai opoziției, ea folosește și puterii.

Și în afară de asta, ea folosește cetățenilor...

Ei ascultă aceste dezbateri și ei pot să înțeleagă unele lucruri pe care în afara acestei moțiuni de cenzură nu prea au ocazia să le audă, fiindcă trebuie să spunem că opoziția nu are acces în suficientă măsură, așa cum au acces reprezentanții puterii la mijloacele de informare în masă, și mă refer chiar și la accesul la alegători, la cetățeni. E un exercițiu democratic, e un exercițiu în folosul democrației și, chiar dacă nu se obține demiterea acestui guvern, puterea nu are cum să nu țină cont de obiecțiile care i se fac și cetățenii trag anumite concluzii. Și aceste concluzii se pot manifesta, să spunem așa, în alegerile viitoare – prezidențiale și parlamentare. Adică niciun efort nu se pierde în zadar, atunci când este vorba de informarea cetățenilor, informarea alegătorilor.”

Europa Liberă: Din tabăra majorității parlamentare s-au făcut auzite voci care au spus că au fost discuții încinse și în cadrul alianței PSRM-PD și că chiar la un moment dat premierul Chicu anunța că își prezintă el demisia. Ce greutate are acest mesaj venit de la Dumitru Diacov?

Nicolae Negru: „E firesc pentru un premier. Atunci când majoritatea parlamentară nu mai cuprindea 51 de deputați, atunci când ei erau mai puțini, era firesc ca premierul să se gândească la demisie.

Pe urmă, Partidul Socialiștilor, instituțiile statului au întreprins ce au întreprins, au acționat într-un stil care nu este caracteristic unui stat democratic și asta, în general, pune un mare semn de întrebare și asupra relațiilor dintre PSRM și PD, și asupra sincerității lui Pavel Filip atunci când el cheamă la o coaliție largă a tuturor partidelor sănătoase și include și PSRM-ul în șirul acestor partide sănătoase și cheamă PAS și PDA să se alieze PSRM-ului. Eu cred că cetățenii ascultă, cetățenii aud toate astea și lor le rămâne să tragă concluzii, chiar dacă, să zicem, deputații din anumite motive poate se tem să-și exprime sincer punctul lor de vedere, poate se tem să nu li se întâmple și lor așa cum i s-a întâmplat lui Ștefan Gațcan. Situația este foarte serioasă și acum se vede că procurorul general, miza pe independența acestui procuror general nu s-a îndreptățit și e un fel de blocaj care se datorează și care într-un fel este cauzat de această lipsă de independență a justiției, de faptul că procuratura nu clarifică, de exemplu, și acele filmulețe cu Dodon acceptând „kulioace”, cum s-a exprimat el, din partea lui Plahotniuc, și acea convorbire telefonică dintre Dodon și Ion Ceban, din care se vede că au fost și ei implicați în anularea rezultatelor alegerilor pentru postul de primar al Chișinăului.

Deci, lucrurile sunt destul de complicate și mie mi se pare că aceste moțiuni de cenzură ajută la limpezirea apelor politice de pe Bâc.”

Europa Liberă: Și dacă opoziția parlamentară spune că nu cedează și că poate avea o nouă moțiune de cenzură împotriva Guvernului Chicu, a doua tentativă ar fi cu mai multe șanse?

Nicolae Negru: „Nu putem să spunem că a doua tentativă va fi cu mai multe șanse, fiindcă parcă nimic nu se schimbă, situația rămâne aceeași și dacă datele problemei sunt aceleași, rezultatele nu pot fi altele decât au fost. Eu mă refer la faptul că cetățenii vor avea totuși de câștigat din această moțiune de cenzură, fiindcă vor afla alte lucruri noi în privința guvernării și eu cred că, aflat sub această sabie a lui Damocles care este moțiunea de cenzură, Guvernul Chicu, chiar dacă respingea cu impertinență și uneori cu cinism obiecțiile, argumentele opoziției, va ține cont oricum de aceste obiecții ca să evite o nouă moțiune de cenzură și desigur că lucrul acesta va fi în beneficiul cetățenilor.

Nu putem să spunem că a doua tentativă va fi cu mai multe șanse...

Chiar dacă, repet, nu există această certitudine, această siguranță că opoziția va aduna noi voturi, dar nu de aceea că puterea are dreptate, dar de aceea că relațiile la noi în cadrul partidelor și poziția, să zicem așa, statutul deputatului, din păcate, nu este acel pe care îl prevede Constituția - deputatul trebuie să fie independent și nu servește unui partid, ci reprezintă interesele poporului și votul deputatului nu poate fi imperativ. La noi situația aceasta, după cazul Gațcan, s-a schimbat și, dacă lucrurile nu vor fi corectate, atunci nu putem spune că mergem spre democrație, ci dimpotrivă, în direcția pe care și-o dorește Dodon, iar Dodon și PSRM-ul imită modelul de guvernare din Rusia. El chiar și prin reprezentantul său, Andrei Neguța, și-a exprimat această dorință de a prelua anumite practici de schimbare a Constituției, a Legii fundamentale de la Rusia, de la Putin. Lucrul acesta este îngrijorător și eu sper poate că aceste argumente, aceste tendințe autoritariste ale lui Dodon să-i trezească pe unii deputați din Partidul Democrat.”

XS
SM
MD
LG