Linkuri accesibilitate

Nimeni nu a fost pedepsit la trei ani după tragedia de la Colectiv


Comemorarea victimelor incendiului de la clubul Colectiv din București, 30 octombrie 2018.
Comemorarea victimelor incendiului de la clubul Colectiv din București, 30 octombrie 2018.

Absența vinovaților creează un precedent periculos, care poate alimenta o tragedie ulterioară.

Nimeni nu a fost condamnat după tragedia de la Clubul Colectiv din 2015, care se comemorează în această seară: condițiile din sistemul de sănătate nu au fost îmbunătățite, în așa fel încât să facă față unei situații de urgență și multe lucruri grave din această zonă continuă să fie ascunse.

Infecțiile intraspitalicești, de pildă, sunt în continuare subraportate, astfel încât ar rezulta că Germania are mai multe decât România.

Cel puțin 15 dintre tinerii care au murit după incendiul de la Colectiv au fost răpuși de infecțiile nosocomiale. Potrivit definiției, o infecție nosocomială este o infecție luată în spital, deci care nu era prezentă în momentul internării pacientului.

Este vorba despre germeni rezistenți la antibiotice, aflați în spitale și care se dezvoltă fie pe fondul unei igiene îndoielnice, fie din pricină că ani de zile administrațiile spitalelor n-au făcut nimic să le stârpească.

Acum trei ani, Clubul Colectiv din București a luat foc și în urma incendiului au murit 64 de oameni și au fost răniți 200.

Responsabilii din Sănătate de la București au refuzat ajutorul oferit atunci imediat de statele europene, dar ulterior s-a dovedit că sistemul autothton a fost incapabil să rezolve situația de criză creată.

Mulți dintre cei care au scăpat din incendiu au murit cu zile din cauza infecțiilor intraspitalicești, iar alții nu avut condiții optime de recuperare.

Cei care au fost mutați pe cont propriu în spitale din Occident au avut o șansă în plus.

Mulți dintre cei care au suferit arsuri în urmă cu trei ani au rămas cu probleme și continuă să se bată pentru sănătatea lor cu sistemul românesc.

Un incendiu de proporții similare ar face la fel de multe victime ca atunci. Recent ministrul sănătății Sorina Pintea a spus că în România sunt disponibile în acest moment doar 11 paturi pentru „marii arși”, explicând că în cazul unei tragedii, țara ar fi nevoită să apeleze la ajutor extern.

În 2015, anul dramei de la Colectiv, erau 15 astfel de paturi. Tot atunci, România dispunea de rezerve de mii de centimetri pătrați de piele, care s-au terminat între timp.

Practic, banca de piele a fost desființată. La Spitalul de Arși din București, numărul paturilor s-a înjumătățit, bacteriile intraspitalicești nu au fost stârpite, cu toate că între timp scandalul Hexi Pharma a scos la iveală că dezinfectanții folosiți în spitale erau în mare parte contrafăcuți.

Totuși, multe spitale au început să raporteze datele reale legate de infecțiile nosocomiale. Doar așa se poate explica faptul că numărul infecțiilor dobândite în 2017 s-au dublat față de 2005, ajungând la aproape 20.000, de 5 ori mai puține decât în Germania.

Tragedia de la Colectiv a dus la căderea guvernului Victor Ponta sub presiunea străzii, sub sloganul „corupția ucide”, dar dincolo de această demisie, nimeni nu și-a mai asumat nicio răspundere, nimeni nu a plătit pentru cei care au murit cu zile, iar procesul împotriva patronilor clubului care a luat foc trenează.

Nu există, în schimb, niciun proces împotriva responsabililor din minister, care au refuzat în primă instanță ajutorul extern, nici împotriva celor care au guvernat haosul creat atunci.

Absența vinovaților creează însă un precedent periculos, care poate alimenta o tragedie ulterioară.

XS
SM
MD
LG