„Un haos, de-atâta că sunt două puteri. Cine a ales aşa frumos? Tot noi, suntem demni de ceea ce avem. Asta e carne de puşcă. Ei vor să ne adune aici ca să ne ciocnim, cap în cap, să fie jertfe şi atunci o să fie da, iată democrație”.
Axenia Taşnic din Mitoc, raionul Orhei, şi soţul ei, Mihail Taşnic, şi-au formulat astfel părerea despre ceea ce se întâmplă în capitală după ce au trecut prin fața Ministerului de Interne, acolo unde susținători ai Partidului Democrat au instalat câteva corturi în semn de protest împotriva guvernului Maiei Sandu nerecunoscut de liderii democraților.
Cei doi soţi au venit pentru o consultație la un medic, dar au ținut neapărat să vadă cu ochii lor ce se petrece în centru Chișinăului.
Acolo l-au întâlnit pe un cetățean din Chişinău la fel de curios să afle care-i situația la zi. El a spus că îl chemă Pavel şi a căutat să dezmintă neapărat impresia ca ar fi membru sau suporter al Partidului Democrat.
„Mie mi-e ruşine. Eu sunt fost lucrător al organelor afacerilor interne, încă pe timpul Uniunii Sovietice. Mie mi-e ruşine ce am văzut azi. Ce fac băbuţele acestea aici? Eu vreau să cred c-o să se termine cu bine. Mata ce cauţi aici?”
„Mă duc la piaţa şi am văzut un cunoscut, şede acolo”.
„Băi, Gheorghe, ascultă-mă pe mine, du-te la piaţă”.
„Eu nu-s Gheorghe, eu am stat în tranșee, eu am fost la Cocieri”.
Europa Liberă: De ce protestează oamenii aceștia aici?
„Păzesc bandiţii, le-au dat câte 100 de lei.”
Europa Liberă: Dar cine conduce azi în ţară, cum înţelegeţi dvs.?
„Nu-i nicio conducere. Eu un haos. Aici ar trebui puşi la dubă Şor, Plaha şi Dodon şi să rezolve toate problemele. Ei vor vărsări de sânge, dar ei n-o să verse sânge, tot noi sub gloanțe o să şedem”.
Locatarii corturilor instalate în faţa Ministerului de Interne, veniți din diferite raioane, au fost mai zgârciți la vorbă.
Ei vor vărsări de sânge...
Puținii care acceptau să răspundă la întrebări refuzau să se prezinte sau să spună de unde vin. Unii insistau că nu fac parte din Partidul Democrat şi că au simțit nevoia cetățenească să participe la evenimentele de la Chișinău. Iată ce au răspuns când i-am întrebat de stau de gardă în corturi a patra zi?
„Noi am venit la mitingul aista care se petrece azi, nu facem parte din nici un partid, pur şi simplu vrem din nou să fie alegeri anticipate, să se hotărască ceva în ţara asta”.
„Nu pot să vă spun nimic, că’ eu cu politica nu ştiu nu mă rasberesc. Ţi-ai găsit şi tu să între pe o baba negramotnaia, ia o femeie culturală care a învățat”.
„Apărăm puterea supremă de stat”.
Europa Liberă: Dar dvs. de unde aţi venit?
„Din Moldova.”
Europa Liberă: Cine e astăzi la putere în Moldova? Pe care putere o considerați legală?
„E dualitate de putere. Puterea care e stabilită prin Constituţie, prin lege”.
Grigore spune că este ţăran din raionul Căuşeni, fără a oferi mai multe amănunte despre el. Zice că protestează de două zile la Chişinău, fiind gata să stea în stradă cât va nevoie. El respinge bănuiala că ar fi plătit pentru a participarea la pichetarea sediului internelor. Îl întreb totuși pentru ce pledează.
„Pentru coaliţie”.
Europa Liberă: Care coaliție?
„Pentru oameni ca să aleagă alţi oameni la putere. De-amu ţăranii nu cred nici în acei cu bani, nici în acei fără bani, nici în bandiţi, nici în nimeni.”
Europa Liberă: Toţi oamenii ăști care stau aici tot sunt de la Căuşeni veniți?
„Aici sunt din toată Moldova”.
Europa Liberă: Ce apără ei?
„Apără dreptul lui, dreptul omului, dreptul care i se ia, dar nimic nu i se dă înapoi. Nimeni nu ştie cât s-a furat, nu-i răspundere. Ei toţi se ascund în spatele nostru”.
Dualitatea puterii care electrizează societatea pune în dificultate şi funcționarii locali. De dimineață zeci de primari au simțit necesitatea să dea publicității mesajele lor de susținere a Guvernului Filip. Edilul de la Ungheni, Alexandru Ambros, bunăoară, a declarat Europei Libere, că acest lucru presupune, din punctul său de vedere, să respecte legea şi instituțiile de stat.
Dualitatea puterii pune în dificultate şi funcționarii locali...
Pe de altă parte, alți aleși locali au declarat că susțin Cabinetul Maiei Sandu. Alexei Busuioc, primar la Capaclia, Cantemir, face parte din categoria acelora care au salutat deblocarea activității legislativului. El crede că cel puțin jumătate din colegii lui din administrația locală ar fi fost obligați să se dea de partea guvernării democrate.
În unele primării consilierii își declară aderența la o tabără, în timp ce primarul se afla de cealaltă parte a baricadei zidite de politicienii din capitală. Unii mi-au spus că nu văd mari deosebiri dintre figuranții conflictului tot mai fierbinte, numai că socoteală trebuie să dea acei care au avut până acum pâinea și cuțitul și în loc să fortifice democrația, au asamblat o făcătură ce nu inspiră mare încredere.