Un nou fenomen cultural ia amploare în Chișinău – Nocturnele de la Teatrul „Eugène Ionesco” (în continuare – Nocturne T.E.I.), ajunse iată la cea de-a treia ediție. (Aide-memoire: Nocturnele T.E.I. au debutat vineri, 25 martie curent, tema ediției – Eugène Ionesco, evocat de regizorul Mihai Fusu care a fost în casă la Maestru, după ce că un alt regizor basarabean, Mihai Țărnă, ne-a plimbat prin Parisul lui Ionesco, într-un filmuleț documentar de cca 10 minute, iar pe post de invitat special – regizorul ieșean Ion Sapdaru, un fost ionescian; cea de-a doua ediție a avut loc într-o miercuri, 27 aprilie, tema ediției – Dragostea, invitat special cobzarul & cărturarul (nu-i de ici-colea, să ai două doctorate la doar 30 de ani) Bogdan Mihai Simion, de la Lăutarii de mătase, vernisaj Andrei Negură.)
Din ce se compun Nocturnele T.E.I., se vor întreba cei care încă nu au avut șansa de a fi invitați la nicio ediție, iar eu voi răspunde prin a vi le arăta, făcând un rezumat în imagini a celei din 27 mai, fără alte comentarii. Dat fiind tema Nocturnelor T.E.I. din mai – Regalitatea, câteva manechine îmbrăcate în straie regale sunt plasate pe terasa teatrului, iar invitații sunt întâmpinați cu șampanie de pe la 19.15-19.30. La 19.45, se vernisează expoziția pictorului Anatol Danilișin (n. 22 mai 1960), care va rămâne în sediul teatrului timp de o lună, până la Nocturnele din iunie.
Spectacolul propriu-zis începe la 20.00, odată cu intrarea în scenă a Bufonului, jucat de Anatol Guzic, dar cel care dă tonul este Anatol Mahovici interpretând în premieră de unul singur o piesă la pian pentru mâna stângă. Le plat de résistence în ce privește cartea – o componentă sine qua non a Nocturnelor T.E.I. – o constituie dubla lansare a volumelor marelui istoric francez contemporan Michel Pastoureau, O istorie simbolică a Evului Mediu occidental și Regele ucis de-un porc, Editura Cartier 2022, prezentate inspirat de Heraldul de Stat al Republicii Moldova, dr. Silviu Tabac.
Imediat după, actorul Andrei Sochircă recită Mistrețul cu colți de argint, capodopera lui Ștefan Aug. Doinaș, probabil cel mai frumos poem... cinegetic din literatura română.
Răvășitor cu asupra de măsură, și monologul regelui Béranger, din spectacolul ionescian Regele moare, interpretat de (Majestatea Sa) Petru Vutcărău.
La fel, și cântecul de leagăn (versuri Grigore Vieru, muzică Marian Stârcea) interpretat de Ilona Stepan, conducătoarea Capelei „Doina”, pentru aniversarul serii, pianistul Iurie Mahovici.
Pentru mine, punctul culminant al Nocturnelor T.E.I. l-a constituit momentul omagial Iurie Mahovici (n. 18 mai 1962), care a cântat de unul singur (cu mâna stânga), apoi la patru mâini cu Anatol Lapicus, și chiar la șase mâini, cu Anatol Lapicus și Vitalie Gavruc. Dar mai cu seamă ceea ce a povestit, întâmplări din viața sa atât de bogată pe plan uman și artistic, a marcat spiritele – Chapeau, Maestro!
Și sigur, cireașa de pe tort – dansatorul și coregraful kievean Radu Poclitaru (n. 25 martie 1972, la Chișinău), intervievat de scriitorul Constantin Cheianu, după ce că au fost proiectate mai multe secvențe din montările celebre ale Domniei Sale.
Pomenesc, în fuga condeiului (mouse-ului, de fapt), și de rubrica „Chișinăul interbelic”, susținută de scriitorul Alexandru Corduneanu, despre care merită să vorbim mai pe larg (o vom face, cu prima ocazie); la fel, și evoluția interpretei Violeta Botezatu, și câte și mai câte prezențe admirabile, imposibil de cuprins într-o relatare fugară. Bref, un regal marca T.E.I.