Linkuri accesibilitate

Noi acte de „vandalism” în Franța olimpică. Guvernul arată cu degetul spre activiștii de mediu și „extrema stângă”


Protestatari din mișcarea Extinction Rebellion (XR) protestând la aeroportul Schiphol din Amsterdam, sâmbătă, 27 iulie. Ceva mai devreme, colegii lor din Paris fuseseră opriți de poliție să protesteze la Podul Artelor din capitala franceză.
Protestatari din mișcarea Extinction Rebellion (XR) protestând la aeroportul Schiphol din Amsterdam, sâmbătă, 27 iulie. Ceva mai devreme, colegii lor din Paris fuseseră opriți de poliție să protesteze la Podul Artelor din capitala franceză.

Rețeaua de telecomunicații franceză a fost ținta unor acte de vandalism în cursul nopții, a anunțat luni la prânz ministra adjunctă pentru chestiuni digitale de la Paris, Marina Ferrari.

Erau afectate, luni, comunicațiile telefonice mobile și fixe în cel puțin șase departamente, dar nu era clar în ce măsură incidentele afectează sau pot afecta competițiile olimpice. Parisul, unde au loc marea majoritate a competițiilor, nu a fost afectat. Nu se știe cine este autorul noului incident.

Anunțul făcut pe platforma X al oficialei franceze a venit la câteva ore după ce un coleg de-al ei din guvernul de centru-dreapta au dat vina pe grupări de extremă stânga pentru haosul creat în transportul feroviar de mare viteză vinerea trecută.

Ministrul de Interne Gerald Darmanin a repostat luni un articol de presă care relata că un activist de extremă stângă ar fi fost arestat în legătură cu actul de sabotaj asupra rețelei de trenuri TGV de săptămâna trecută.

Reuters observa însă că autoritățile franceze nu au anunțat oficial niciun arest în legătură directă cu incidentul petrecut cu doar câteva ore înaintea ceremoniei deschiderii oficiale a Jocurilor Olimpice de Vară de la Paris.

Darmanin a mai declarat luni, potrivit dpa, că 50 de oameni au fost arestați în Franța pentru că aveau de gând să saboteze Jocurile Olimpice în primele zile de competiție sau să protesteze „în mod radical”.

Un om de bază, în aceste zile: ministrul de Interne Gerald Darmanin (stânga) are în grijă securitatea Jocurilor Olimpice. (În imaginea de arhivă vizitează cu președintele Emmanuel Macron o stație de poliție din Bordeaux, în februarie)
Un om de bază, în aceste zile: ministrul de Interne Gerald Darmanin (stânga) are în grijă securitatea Jocurilor Olimpice. (În imaginea de arhivă vizitează cu președintele Emmanuel Macron o stație de poliție din Bordeaux, în februarie)

Ministrul de Interne a fost destul de vag în privința organizațiilor concrete învinuite de asemenea intenții. Dar ziarul Le Parisien a informat că au fost arestați 45 de membri ai mișcării de mediu Extinction Rebellion, care plănuiau acțiuni de protest ca să atragă atenția asupra impactului ecologic și social negativ al competiției.

Le Figaro a informat că un activist a fost arestat duminică la Oissel, la 120 km nord-vest de Paris și că el ar fi avut acces la „locații tehnice” ale companiei naționale de cale ferată SNCF. Asupra lui s-ar fi găsit foarfeci de tăiat cabluri, un set de chei universale și „tipărituri de extremă-stângă”.

„Ăsta e stilul extremiștilor de stânga”

Ministrul Darmanin a spus că el înclină să creadă că în spatele sabotajului de vineri, când s-au incendiat niște cabluri la liniile de mare viteză, ar fi extrema stângă pentru că „ăsta e stilul lor”.

Luni dimineață toate trenurile circulau normal, dar lucrările de reparații continuau, potrivit ministrului Transporturilor, Patrice Vergiete.

Mișcarea Extinction Rebellion France a spus că „protestul radical” de care o învinuiește șeful Internelor era o ocupare a Podului Artelor, după ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice, în sprijinul „democrației participative”, despre care activiștii spun că este necesară pentru rezolvarea crizei climaterice.

Dar poliția a arestat persoanele care urmau să ia parte, cu câteva minute înaintea acțiunii. Activiștii au spus că protestul ar fi urmat să fie „mai mult vizibil decât disruptiv”, iar mesajul ar fi fost că „democrația noastră arde în vreme ce privim flacăra olimpică”.

Un avocat al grupării, Alexis Baudelin, a spus că mai multe persoane au fost arestate preventiv, dar au fost puse în libertate fără să li se aducă vreo învinuire concretă.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG