Săptămâna aceasta, martori importanți s-au succedat în fața comisiei Camerei care investighează punerea sub acuzare a președintelui Trump pentru un presupus troc cu Ucraina în schimbul anchetării familiei Biden. Ce au adus nou audierile de ieri? E întrebarea pusă corespondentului Europei Libere la Washington?
Poate că principala concluzie a audierilor este că cele două părți au rămas neclintite în legătură cu vinovăția, respectiv nevinovăția președintelui Trump. Republicani din Camera Reprezentanților continuă să susțină că acesta nu a făcut nimic rău sau cel puțin nimic care să justifice punerea sub acuzare.
Asta în ciuda avertismentului lansat de unul dintre martori, fostul consilier pentru securitate națională Fiona Hill, care i-a îndemnat să nu propage neadevăruri politice care ar putea avansa interesele Rusiei. Ea s-a referit la tendința unor republicani de a porni de la premiza că Ucraina, și nu Rusia, s-ar fi amestecat în alegerile din 2016 și că familia Biden ar fi fost coruptă pentru a acoperi acțiunile președintelui.
Cei mai mulți republicani s-au opus punerii sub acuzare a președintelui de la bun început, lor alăturându-li-se și Will Hurd, deputat de Texas, care nu va mai candida anul viitor. În depoziția de ieri, Hill a relatat că i-a spus ambasadorului american la Uniunea Europeană, Gordon Sondland, că este frustrată, din cauza faptului că Sondland nu coordona acțiunile sale cu Consiliul pentru Securitate Națională. Ea a adăugat că acesta nu o făcea pentru că avea o agendă politică internă, avertizându-l, la vremea respectivă, că ceea ce face poate avea consecințe negative.
Hill a spus că nu crede că ambasadorul la Uniunea Europeană nu știa despre conexiunea dintre firma pe care Trump o viza – Burisma – și fiul vicepreședintelui Biden, care era membru în consiliul director.
Fiona Hill s-a plâns că republicani au părăsit sala de audiere după ce au rostit alocuțiuni fără să stea să asculte mărturia. În câteva audieri, în ultimele două săptămâni, republicani au întrebat martori dacă cred că Trump a comis un delict – mită sau încercarea de a obține avantaje necuvenite, prin exercitarea de presiuni. Hill a ținut să sublinieze că depoziția ei este factuală și că nu a venit în fața Congresului să exprime o opinie.