Linkuri accesibilitate

Noile manuale de istorie din Bulgaria elogiază perioada comunistă


Vizita lui Todor Jivkov în România. Cei doi aveau o relație de prietenie specială (așa se explică și semilegalitatea antenelor „de bulgari” cu care erau prinse atât de pasionantele și neînțelesele programe ale televiziunii bulgare)
Vizita lui Todor Jivkov în România. Cei doi aveau o relație de prietenie specială (așa se explică și semilegalitatea antenelor „de bulgari” cu care erau prinse atât de pasionantele și neînțelesele programe ale televiziunii bulgare)

Abordarea temei totalitarismului a provocat nemulțumirea unor oameni de știință, istorici, profesori și politicieni. Unii dintre ei au adresat o scrisoare deschisă sub titlu „Opriți minciuna!”.

„Todor Jivkov se diferențiază de alți liderii comuniști printr-o abordare moderată a actului guvernării, fără represiuni severe. Politica sa are drept scop ridicarea bunăstării populației, fapt ce reduce nemulțumirea fața de lipsa unor drepturi civile.”

Sunt câteva extrase din noile manuale de istorie pentru elevii din clasa a X-a care prezintă perioada comunistă în Bulgaria. Până nu de mult autorii manualelor de istorie au evitat să abordeze aceasta perioada care nu a figurat nici printre temele de bacalaureat.

Cinci edituri oferă, începând cu anul școlar 2019-2020, manuale de istorie nouă. Abordarea temei totalitarismului a provocat nemulțumirea unor oameni de știință, istorici, profesori și politicieni. Unii dintre ei, precum Hristo Hristov și profesorul universitar Evelina Kelbeceva de la Universitatea americană Blagoevgrad, și-au exprimat indignarea într-o scrisoare deschisă sub titlu „Opriți minciuna!”, adresata ministrului Învățământului Krasimir Vâlcev.

Cei doi constată absența unui cadru teoretic și conținut ce explică schimbarea modelelor de civilizație produsă după căderea, în noiembrie 1989, a regimului Jivkov. În noile manuale de istorie tinerii nu află despre valorile sugrumate timp de 45 de ani de regimul comunist.

În unul din cele 5 manuale departamentul 6 al securității (poliția politică) este descris drept un serviciu pentru paza securității interne. În documentele din acea perioada însă acest departament este prezentat drept un mijloc de combatere a diversiunii ideologice. După 1990 istoricii îl numesc poliție politică a regimului.

În acest manual se constată că regimul lui Jivkov și-a atins apogeul în anii 70 datorită legăturilor privilegiate cu URSS și abilitatea lui Jivkov de a selecta cadrele de conducere. Standardul de viață a crescut, iar opozanții sunt puțin ca număr.

Un alt manual (editura „Domino”) constată că Jivkov își îndepărtează opozanții foarte atent, fără represiuni. Activiștii incomozi sunt trimiși ambasadori sau în alte posturi cu salarii bune. Aceasta explică lipsa de nemulțumire în sânul Partidului Comunist.

În 1962 sunt închise taberele de muncă forțată. Se pune capăt unor practici inumane care au distrus mii de destine. Lipsește informația că tabăra de pe insula dunăreană Belene este redeschisă în 1985 pentru turcii care protestează împotrivă campaniei de bulgarizare forțată a numelor.

Într-un alt manual scrie că loialitatea lui Jivkov fața de Moscova a adus beneficii țării – preț redus al petrolului care este revândut în Occident, o enormă piață pentru produsele bulgărești, import de materii prime ieftine pentru industria bulgară

Sănătatea și învățământul sunt gratuite și la un nivel ridicat, constată autorii manualului. Experții caracterizează aceste afirmații drept clișee propagandistice...

Sănătatea și învățământul sunt gratuite și la un nivel ridicat. Se duce o politică socială activă, constată autorii manualului. Experții caracterizează aceste afirmații drept clișee propagandistice.

„În alte manuale este menționată nerespectarea drepturilor omului, dar de fapt aceste drepturi nu există”, declară prof. Kelbeceva. Este omisa analiza economiei care a acumulat datorii de 11 miliarde de dolari. De trei ori în perioada comunistă Bulgaria este adusă în stare de faliment.

În majoritatea manualelor nu poate fi găsită informația despre masacrele comise după intrarea în țara a armatei sovietice, când au fost asasinate între 18 și 30 000 de persoane. Lipsește și informația despre persecuțiile cultelor religioase.

Ministerul Învățământului a promis că manualele de istorie vor fi prelucrate la baza unor recomandări noi.

XS
SM
MD
LG