Linkuri accesibilitate

Normalitate fragilă după primele măsuri de relaxare în Germania


Personaj dintr-un basm al Fraţilor Grimm – cu mască
Personaj dintr-un basm al Fraţilor Grimm – cu mască

Majoritatea populaţiei susţine măsurile restrictive, antiepidemice.

Începând de vineri, 15 mai, au intrat în vigoare măsuri de relaxare a interdicţiilor impuse în urmă cu 10 săptămâni. Redeschiderea restaurantelor şi cafenelelor, însă, nu înseamnă că pericolul contaminării a trecut.

Normalitate fragilă după primele măsuri de relaxare în Germania
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:18 0:00

Tocmai reglementările şi recomandările pentru localurile publice demonstrează că mai e o cale lungă până la instaurarea normalităţii existente înaintea izbucnirii epidemiei. Ospătari cu măşti de protecţie, mese aranjate la o distanţă de cel puţin 1 metru şi jumătate, reţinerea identităţii oaspeţilor sunt măsuri care atrag atenţia asupra faptului că alarma dată la începutul lunii martie încă nu a trecut. Nici publicul nu s-a debarasat de o anumită stare de nelinişte şi nici nu prea să bucură de măsurile de relaxare.

Ospătar cu mască într-un restaurant berlinez
Ospătar cu mască într-un restaurant berlinez

Astfel se explică şi faptul că restaurantele şi terasele nu s-au bucurat de un flux de oaspeţi, iar năvala aşteptată nu s-a produs.

Din sondajele publicate în ultimele zile rezultă că o mare parte a populaţiei din Germania consideră că relaxările actuale s-au luat prea devreme. Dintr-un sondaj dat publicităţii de televiziunea publică ZDF rezultă că 66 la sută dintre cei chestionaţi consideră că măsurile restrictive sînt corecte, 17 la sută cred că ele sînt exagerate şi 15 la sută şi-ar dori reglementări mai stricte. Sondajul s-a făcut săptămâna trecută, înaintea intrării în vigoare a relaxărilor.

O imagine similară se desprinde şi din sondajul difuzat de televiziunea publică ARD: 56 la sută se pronunţă în favoarea restricţiilor anti-corona, iar 40 la sută şi-ar dori o relaxare a măsurilor în vigoare.

Terasa cafenelei vest-berlineze „Potemkin”
Terasa cafenelei vest-berlineze „Potemkin”
În ceea ce priveşte strategia de combatere a epidemiei, părerile sînt împărţite. Astfel, unii experţi pledează pentru reluarea restrânsă a activităţilor în şcoli, grădiniţe şi creşe, dar cu respectarea unor reguli stricte de igienă.

În cele mai multe land-uri federale şcolile au şi fost redeschise. Elevii, însă, sunt obligaţi să respecte distanţa fizică şi să poarte măşti de protecţie la intrare şi în pauze. Numărul elevilor participanţi la ore s-a redus, iar pentru a-i cuprinde pe toţi, cursurile au fost programate după un orar special.

Desfăşurarea cursurilor sub această formă a fost criticată de patru asociaţii medicale: Societatea germană pentru igienă în spitale (Deutsche Gesellschaft für Krankenhaushygiene), Societatea germană de boli infecţioase în domeniul pediatriei (Deutsche Gesellschaft für Pädiatrische Infektiologie), Academia germană de medicină infantilă (Deutsche Akademie für Kinder- und Jugendmedizin) şi Uniunea profesionistă a medicilor pediatri din Germania (Berufsverband der Kinder- und Jugendärzte in Deutschland).

Cele patru asociaţii propun deschiderea tuturor şcolilor, grădiniţelor şi creşelor şi renunţarea la măsurile restrictive actuale. Asociaţiile îndeamnă la renunţarea purtării măştilor de protecţie şi desfăşurarea activităţilor didactice în grupe mici.

Nu copiii sau tinerii sunt categoria principală care generează răspândirea pandemiei. Consecinţele psiho-sociale ale închiderii unităţilor de învăţământ şi a restricţiilor, se mai spune în analiza celor patru asociaţii, sunt cu mult mai primejdioase pentru dezvoltarea tinerilor decât depistarea vreunui caz de infecţie. Dacă se descoperă un copil cu virus, atunci nu trebuie să se închidă automat grădiniţa sau şcoala.

Previous Next

XS
SM
MD
LG