Linkuri accesibilitate

Norvegia întărește cu militari paza infrastructurii energetice


Platforma petrolieră norvegiană Sleipner, vizitată recent de premierul Norvegiei, Jonas Gahr Store, 1 noiembrie, 2022
Platforma petrolieră norvegiană Sleipner, vizitată recent de premierul Norvegiei, Jonas Gahr Store, 1 noiembrie, 2022

Norvegia, membră NATO, a trimis soldați pentru a ajuta la paza principalelor fabrici de prelucrare a petrolului și gazelor de pe uscat, a informat armata norvegiană, ca parte a eforturilor de consolidare a securității pe fondul suspiciunii că gazoductele Nord Stream au fost ținta unor acte de sabotaj săptămâna trecută.

Garda Națională Norvegiană, o forță de mobilizare rapidă, a început pe 3 octombrie să trimită trupe la complexele industriale responsabile cu procesarea și exportul de petrol și gaze.

„Scopul este de a ajuta poliția să prevină (...) incidente (...) nedorite din Norvegia”, se arată într-un comunicat.

Săptămâna trecută au fost descoperite patru fisuri pe conductele Nord Stream 1 și 2 în Marea Baltică, în apropiere de Danemarca și Suedia. Deși niciuna dintre aceste conducte nu era în uz în momentul în care au avut loc presupusele explozii, ele erau pline de gaz care a ieșit la suprafața Mării Baltice începând cu 26 septembrie. Între timp, scurgerile de gaze au fost oprite.

Live Briefing | Război în Ucraina

Briefing-ul Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ale ripostei date de ucraineni, dar și reacția internațională.

NATO și Uniunea Europeană spun că scurgerile au fost cauzate de sabotaj, dar s-au abținut până acum să dea vina direct pe Rusia. Moscova a vorbit și ea de sabotaj și a atras atenția că Danemarca și Suedia sunt țări NATO, „dominate de Statele Unite”, preciza la Moscova purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe.

În urma incidentelor de la Nord Stream, Norvegia și-a desfășurat săptămâna trecută marina și forțele aeriene pentru a patrula câmpurile petroliere din larg și a anunțat că va primi asistență din partea Marii Britanii, Germaniei și Franței.

Norvegia este cel mai mare furnizor de gaze din Europa și un important exportator de petrol.

Guvernul norvegian a declarat că a decis să sporească securitatea infrastructurii de petrol și gaze ca măsură suplimentară de siguranță, în ciuda faptului că nu are informații concrete despre vreo amenințare.

Printre instalațiile terestre, protejare acum de militari, alături de poliție, sunt terminalele de export de gaze din Kollsnes și Nyhamna din sud-vestul Norvegiei, precum și uzina de gaz și condensat (gaz ușor) de la Kårstø și rafinăria de petrol din Mongstad.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG