Linkuri accesibilitate

Nouă luni de la invadarea Ucrainei | Zelenski: Singurul lucru pe care îl pot face este să terorizeze


Populația civilă din Herson merge la gară pentru a-și încărca dispozitivele electronice și a se îmbarca în trenurile de evacuare, Herson, 23 noiembrie 2022
Populația civilă din Herson merge la gară pentru a-și încărca dispozitivele electronice și a se îmbarca în trenurile de evacuare, Herson, 23 noiembrie 2022

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenskiy, a declarat pe 24 noiembrie, în discursul său nocturn, la nouă luni de la invazia pe scară largă a Rusiei, că inamicul „nu a reușit și nu va reuși” să scindeze Ucraina, adăugând că armata ucraineană menține „linii de atac cheie” în toate direcțiile.

Zelenski a făcut sumbrul bilanț al celor nouă luni în condițiile în care o mare parte a Ucrainei este încă cufundată în întuneric și fără rezerve sigure de apă, ca urmare a unei serii susținute de atacuri cu rachete rusești asupra infrastructurii civile, care a întrerupt alimentarea cu energie electrică în toată țara pe 23 noiembrie.

Autoritățile ucrainene spun că milioane de ucraineni, inclusiv din capitala țării, Kiev, se pot confrunta cu întreruperea alimentării cu energie cel puțin până la sfârșitul lui martie 2023 din cauza atacurilor rusești, despre care compania energetică a Ucrainei spune că au cauzat pagube „colosale” rețelei electrice.

Zelenski a mai spus în discursul său din seara zilei trecute că forțele rusești bombardează puternic orașul Herson, pe care forțele de ocupație l-au abandonat la începutul acestei luni. Era singura capitală regională pe care o capturaseră în invazia la scară largă declanșată pe 24 februarie.

Herson, părăsit cu ușurință, atacat cu îndârjire

Volodimir Zelenski anunța pe 12 noiembrie că orașul Herson este „al nostru” după ce trupele speciale ucrainene au intrat în acest oraș strategic din sudul țării în urma retragerii trupelor rusești. Trupele ucrainene avansaseră, de altfel, până pe malul vestic al fluviului Nipru în unele zone din regiunea Herson, în timp ce Moscova a declarat că forțele sale și-au finalizat retragerea pe malul estic în fața contraofensivei puternice a Ucrainei.

Peisajul de după retragere era dezolant. Autoritățile ucrainene spun că rușii au aplicat tactica pământului pârjolit, distrugând ceea ce nu puteau lua cu ei și minând regiunea.

Anchetatorii din regiunea Herson au descoperit 63 de cadavre cu semne de tortură după plecarea forțelor rusești, a declarat ministrul de Interne, Denis Monastirski, într-o intervenție la televiziunea națională.

Un investigator ucrainean de top în domeniul drepturilor omului a publicat joi o înregistrare video a ceea ce susține el ar fi fost o cameră de tortură folosită de forțele rusești în Herson, inclusiv o celulă de mici dimensiuni în care, potrivit acestuia, au fost ținute până la 25 de persoane în același timp.

Bilanț provizoriu și sângeros

Anchetatorii ucraineni estimau zilele trecute că pe 8300 de civili au murit până acum în războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Printre aceștia se află 437 de copii, a declarat procurorul general Andri Kostin. De asemenea, au fost rănite peste 11 000 de persoane.

La începutul acestei luni, Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați afirma că invadarea Ucrainei de către Rusia a alungat aproximativ 14 milioane de ucraineni din casele lor, în „cea mai rapidă și mai mare strămutare de populație din ultimele decenii”.

Iar Hans Kluge, directorul Organizației Mondiale a Sănătății pentru Europa, declara, după o vizită în Ucraina, că „Sistemul medical ucrainean se confruntă cu cele mai negre zile ale sale de până acum în acest război. După ce a suferit peste 700 de atacuri, [sistemul medical ucrainean] este acum și o victimă a crizei energetice”. Kluge avertiza că iarna va îngreuna și mai mult supraviețuirea ucrainenilor care locuiesc în zonele de război și a cerut acțiuni urgente pentru a repara numărul tot mai mare de unități spitalicești distruse de atacurile rusești.

Teroare de la distanță

Dar armata rusă nu vrea să renunțe la Herson și actuala strategie, aici dar și în alte zone populate, pare să fie bombardarea orașului și a utilităților acestuia pentru a distruge rețelele de transport de alimente, apă, căldură și energie electrică.

Președintele ucrainean spune că primește „aproape în fiecare oră” informații despre noi lovituri aeriene rusești asupra orașului, iar șapte persoane au fost ucise și alte 21 rănite acolo la 24 noiembrie, potrivit oficialilor locali.

„Teroarea a început imediat după ce armata rusă a fost forțată să fugă din regiunea Herson. Aceasta este răzbunarea învinșilor", a declarat Zelenski. „Ei nu știu să lupte. Singurul lucru pe care îl pot face deocamdată este să terorizeze. Fie teroare energetică, fie teroare cu artilerie, fie teroare cu rachete – atât de mult s-a degradat Rusia sub conducerea actualilor săi lideri”.

Zelenski a declarat că trupele ucrainene „dețin puncte-cheie în toate direcțiile... și există direcții în care ne pregătim să avansăm". El a spus că partea rusă pare să transfere forțe suplimentare în zonele de luptă.

RFE/RL nu este în măsură să confirme afirmațiile de pe câmpul de luptă și nici informațiile privind victimele de ambele părți în zonele de lupte grele.

Statul Major General al armatei ucrainene a declarat că rușii au „intensificat măsurile de contrasabotaj și de poliție” în zona ocupată Skadovski din regiunea Herson. Conform conducerii militare a Ucrainei trupele rusești securizează, de asemenea, echipamentele de fortificare și asigură sprijin logistic pentru unitățile avansate din zonele Herson, Krivoi Rog și Krivorizka. Statul Major ucrainean mai susține și că rușii își concentrează principalele eforturi asupra ofensivelor din zonele Bahmut și Avdiiv.

Herson, sub focul artileriei ruse: „Ne este frică, dar suntem liberi!”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:54 0:00
XS
SM
MD
LG