Linkuri accesibilitate

Nou atac al SUA și al Marii Britanii asupra unor obiective Houthi din Yemen. Misiune militară UE în Marea Roșie


O imagine oferită de Ministerul Apărării din Marea Britanie, arată un avion de atac al Forțelor Aeriene Regale care decolează pentru a ataca ținte militare Houthi din Yemen. Luni, 22 ianuarie 2024.
O imagine oferită de Ministerul Apărării din Marea Britanie, arată un avion de atac al Forțelor Aeriene Regale care decolează pentru a ataca ținte militare Houthi din Yemen. Luni, 22 ianuarie 2024.

SUA şi Marea Britanie au lansat a doua operațiune comună de lovituri în Yemen asupra grupării Houthi. Potrivit Pentagonului, au fost vizate un depozit subteran Houthi, precum și rachete și capacități de supraveghere folosite de grupul susținut de Iran pentru a ataca vase comerciale din Marea Roșie.

„Loviturile de astăzi au vizat în mod special un sit subteran de depozitare al houthi şi situri de rachete şi de supraveghere aeriană ale houthi”, precizează un comunicat comun transmis de autoritățile militare americane și britanice.

Comunicatul mai precizează că au fost vizate opt ținte, iar atacurile vin ca răspuns la atacurile grupării Houthi împotriva navelor comerciale din Marea Roșie, transmite AFP.

Acțiunea militară comună vine după ce președintele american Joe Biden şi premierul britanic Rishi Sunak au avut o discuție, luni, în care au vorbit inclusiv despre atacurile rebelilor Houthi din Marea Roşie, notează BBC.

În total, SUA au efectuat opt runde de lovituri aeriene, inclusiv cea de luni, împotriva țintelor Houthi, ca represalii la atacurile continue ale grupării asupra transportului maritim comercial.

Militanții Houthis, susținuți de Iran, au lansat peste 30 de atacuri pe rutele de transport maritim comercial din Marea Roșie, începând din noiembrie. Deși nimeni nu a fost rănit grav, atacurile au determinat unele companii de transport maritim să îşi redirecționeze navele pe rute care să le ţină departe de Marea Roşie.

Luni, militanţii Houthi au anunțat că au lovit un cargo militar american în zona Golfului Aden.

În weekend, SUA au lovit rachete Houthi în timp ce acestea erau pregătite pentru lansare, potrivit Comandamentului Central al SUA. Aceste două lovituri au făcut parte dintr-o serie de cinci atacuri preventiveale SUA de săptămâna trecută.

Mișcarea Houthi a început să lanseze atacuri asupra navelor comerciale ca gest de solidaritate cu palestinienii atacați de Israel în Gaza. Cu toate acestea, multe dintre navele pe care le-au vizat nu aveau nicio legătură cu Israelul sau cu războiul din Israel, potrivit oficialilor americani.

Atacurile Houthi au perturbat transportul maritim global și au alimentat temerile legate de o creștere globală a prețurilor.

12% din comerțul maritim global se desfășoară prim Marea Roșie, principala rută dintre Europa și Asia.

Marile companii de transport maritim au amânat sau au deviat cursele care treceau prin Marea Roșie din cauza atacurilor Houthi. Ruta alternativă, care ocolește Africa pe la Capul Bunei Speranțe din Africa de Sud, este mult mai lungă și mai costisitoare.

Reuters relatează că oficiali militari americani spun că loviturile au afectat semnificativ capacitatea rebelilor Houthi de a realiza atacuri complexe, însă nu au dat detalii despre numărul de rachete, radare, drone sau alte capacități militare distruse până acum.

Ministrul britanic al apărării, Grant Shapps, a afirmat că cele mai recente lovituri au fost efectuate în legitimă apărare.

„Această acțiune va da o nouă lovitură stocurilor lor limitate și capacității de a amenința comerțul global”, a spus Grant Shapps.

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat săptămâna trecută că atacurile aeriene vor continua, chiar dacă a recunoscut că s-ar putea ca acestea să nu oprească atacurile Houthi.

Săptămâna trecută, rebelii Houthi au lansat două rachete balistice anti-navă asupra unei nave-cisternă deținute de SUA, care au lovit apa din apropierea navei și nu a provocat victime sau pagube.

În ciuda atacurilor asupra rebelilor Houthi, scrie Reuters, strategia SUA rămâne cea de prevenirea unui conflict mai larg în Orientul Apropiat.

Misiune militară europeană în Marea Roșie

Luni, miniştrii de externe din Uniunea Europeană au ajuns la un acord de principiu pentru lansarea unei operaţiuni militare pentru a proteja vasele comerciale ce navighează în Marea Roşie, a anunţat şeful diplomaţiei europene Josep Borrell.

Propunerea a fost făcută de Franţa, Italia şi Germania şi vizează securizarea navelor comerciale de atacurile rebelilor Houthi din Yemen, transmite Agerpres.

Șeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a anunțat că miniştrii de Externe din Uniunea Europeană au ajuns la un acord de principiu pentru lansarea unei operaţiuni militare care să protejeze vasele comerciale ce navighează în Marea Roşie.
Șeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a anunțat că miniştrii de Externe din Uniunea Europeană au ajuns la un acord de principiu pentru lansarea unei operaţiuni militare care să protejeze vasele comerciale ce navighează în Marea Roşie.

Josep Borrell a precizat că rămâne ca UE să lucreze pentru a obţine unanimitatea statelor membre în legătură cu data exactă a lansării acestei misiuni.

Potrivit planurilor actuale, misiunea UE va implica desfăşurarea de nave de război şi sisteme de avertizare timpurie pentru a proteja navele cargo din regiune, dar fără a exista intenţia de a participa la atacurile lansate de SUA asupra poziţiilor rebelilor houthi din Yemen.

Articol preluat de la Europa Liberă România.

XS
SM
MD
LG