Linkuri accesibilitate

Nou impuls pentru creșterea inflației, dar și a veniturilor Rusiei: OPEC+ anunță reducerea producție de petrol


Sediul OPEC de la Viena, Austria (foto arhivă)
Sediul OPEC de la Viena, Austria (foto arhivă)

Prețul petrolului a crescut pe 3 aprilie cu peste 8% după ce Arabia Saudită și alți membri OPEC+ au anunțat în mod surprinzător că vor reduce producția de petrol cu peste 1,6 milioane de barili/zi. Consecințele așteptate: creșterea inflației și o nouă majorare a prețului pentru carburanți.

Decizia grupului, luată la inițiativa Arabiei Saudite, ar putea fi o reacție la refuzul administrației americane de a cumpăra petrol saudit pentru rezervele sale strategice, susținând astfel prețul petrolului pe piața internațională la un nivel de peste 80 de dolari/barilul, dorit de saudiți. Cotidianul Financial Times (FT) relatează că administrația Biden ar fi asigurat anterior Arabia Saudită că va face aceste achiziții, dacă prețurile scad.

OPEC+

  • În 2016, Organizația țărilor exportatoare de petrol (OPEC) a format o alianță cu alte națiuni producătoare de petrol pentru a crea OPEC+.
  • Cele 10 țări din OPEC+ includ Rusia, Kazahstan, Azerbaidjan, Mexic și Oman.
  • Decizia de a crea OPEC+ a fost un răspuns la scăderea prețului țițeiului, parțial cauzată de o creștere uriașă a producției de petrol de șist din SUA începând cu 2011.

Inițiativa promovată de Arabia Saudită este neobișnuită, deoarece a fost anunțată în afara unei reuniuni oficiale a OPEC+, sugerând că țările membre se grăbeau, comentează AP. Alături de Arabia Saudită, își reduc producția și Irakul, Emiratele Arabe Unite, Kuweit-ul, Algeria și Oman-ul.

Va dura aproximativ două luni pentru ca decizia OPEC+ să se facă resimțită în economia reală, precizează Jorge León, vicepreședintele firmei de analiză a piețelor energetice „Rystad Energy” dar „cel mai probabil va provoca o nouă creștere a inflației”.

„Este o problemă pentru Europa, deoarece prețurile petrolului sunt foarte relevante pentru inflația generală din Europa”, ca importator net de petrol, a mai spus Jorge Leon, citat de Politico.

Statele OPEC+ au argumentat că vor să prevină o criză. Luna trecută, prețul petrolului a scăzut brusc, după ce banca americană „Silicon Valley Bank” a falimentat iar cea mai mare bancă elvețiană, UBS a fost forțată să-și preia rivala, Credit Suisse, aflată în mari dificultăți financiare.

„Opec+ a decis să reducă preventiv producția pentru a anticipa o potențială reducere a cererii din cauza crizei bancare în desfășurare”, a declarat Amrita Sen, director de cercetare la FT Energy Aspects.

Implicații geopolitice

Rusia, membră în OPEC+, a declarat că extinde, până la sfârșitul anului, decizia de a reduce cu 500 de mii de barili producția zilnică.

Reducerea a fost anunțată inițial de Moscova în martie, ca reacție la eforturile țărilor occidentale de a impune un plafon pe prețul petrolului rusesc exportat pe mare.

În octombrie 2022, Casa Albă a acuzat deja Arabia Saudită că sprijină Rusia, după ce OPEC+ anunțase o reducere a producției.

Și de data aceasta, Washington-ul a fost critic: „Nu credem că reducerile sunt recomandabile, având în vedere incertitudinea pieței în acest moment ”, a declarat un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate. Cu toate acestea, a mai spus el, „vom continua să conlucrăm cu toți producătorii pentru a ne asigura că piețele energetice susțin creșterea economică și prețuri mai mici pentru consumatorii americani”.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG