Linkuri accesibilitate

România | Grevă în educație. Zeci de mii de manifestanți în București


Sindicatele din Educaţie organizează marţi, începând cu ora 11:00, un miting de protest în Piaţa Victoriei, urmat de un marş până la Palatul Cotroceni.

Mii de angajați din sistemul de educație din România participă marți, în Piața Victoriei, la un protest față de refuzul guvernului de a crește salariile din domeniu.

Protestatarii vor mărșălui pe străzile Bucureștiului cu destinația Palatul Cotroceni, unde au cerut o întâlnire cu președintele Klaus Iohannis.

Mitingul a început la ora 11:00 și este urmat de un marş până la Palatul Cotroceni. Potrivit organizatorilor, la protest sunt aşteptaţi în jur de 20.000 de participanţi.

Sindicaliştii au anunţat luni că nu renunţă la greva generală şi i-au cerut preşedintelui României, Klaus Iohannis, să medieze conflictul izbucnit între salariaţii din învăţământ şi Guvernul României.

„Am solicitat suplimentar o întâlnire a birourilor celor trei federaţii cu domnul preşedinte Klaus Iohannis, pentru că repetăm: este obligaţia domniei sale să intervină într-un moment cheie, într-un moment critic şi să medieze în acest conflict care a izbucnit între salariaţii din învăţământ şi Guvernul României”, a spus preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, care a precizat că profesorii sunt dispuși să se întâlnească cu președintele marți ora 16:30.

Solicitarea sindicatelor a fost înregistrată la Administraţia Prezidenţială, care nu a transmis deocamdată vreun răspuns.

Sindicaliştii din Educaţie protestează în Bucureşti.
Sindicaliştii din Educaţie protestează în Bucureşti.

Profesorii spun că nu au obținut nimic concret în privința salariilor

Reprezentanţii sindicatelor au declarat, luni, după discuţiile de la Ministerul Muncii, că au cerut o majorare salarială până la finalul anului şi să li se garanteze că în legea salarizării profesorul debutant va avea salariul cel puţin egal cu salariul mediu pe economie.

Ei au transmis că nu există motive ca protestul programat pentru marţi să nu aibă loc, întrucât nu au obţinut nimic concret.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că la negocierile de luni cu sindicatele din Educaţie a avut „un mandat desprins pe două paliere”: de a discuta ceea ce se întâmplă cu greva şi de a scurta termenul iniţial, de 15 iulie, pentru legea salarizării.

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a precizat că, în acest moment, „nu suntem în situaţia în care să temporizăm în vreun fel calendarul de examene”.

„Termenul pentru încheierea mediilor pentru clasa a XII-a şi clasa a XIII-a, în cazul învăţământului seral, este de 2 iunie. În cazul în care va fi nevoie, vom prelungi acest termen, astfel încât toţi copiii să aibă situaţia şcolară încheiată”, a arătat ea.

Articol preluat de pe pagina Europa Liberă România.

XS
SM
MD
LG