Linkuri accesibilitate

Eleonora Cercavschi: Noul an școlar începe dincolo de Nistru sub semnul provizoratului și nesiguranței


Eleonora Cercavschi, directoarea Liceului „Ștefan cel Mare” din Grigoriopol
Eleonora Cercavschi, directoarea Liceului „Ștefan cel Mare” din Grigoriopol

Care este situația școlilor cu predare în grafia latină din stânga Nistrului la acest început de an școlar atât de complicat?

Elevii din școlile mari din stânga Nistrului vor studia din toamnă în două - trei schimburi. Va fi redus numărul de ore, iar durata acestora va fi scurtată la 35 de minute. În școală se vor preda doar matematica, limba maternă, fizica și chimia. Celelalte materii vor fi predate la distanță. Săptămâna trecută încă, liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, avertiza că situația este „nefavorabilă” și, potrivit Infotag, vorbea despre necesitatea de a „reduce la minimum numărul de treceri a frontierei nerezonabile și nejustificate: ieșirea ar trebui să fie permisă numai în cazuri de extremă necesitate și în conformitate cu toate cerințele de carantină”. Eleonora Cercavschi, directoarea Liceului „Ștefan cel Mare” din Grigoriopol, „refugiat” în liceul de la Doroțcaia, a vorbit la Europa Liberă despre începutul noului an școlar pe partea stângă a Nistrului.

Noul an școlar începe dincolo de Nistru sub semnul provizoratului și nesiguranței
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:26 0:00
Link direct

Europa Liberă: Cum a început anul de studii pentru liceul pe care îl conduceți Dvs.?

Eleonora Cercavschi: „A început ca și în toată țara, dar mai trist ca de obicei.”

Europa Liberă: A sunat clopoțelul?

Eleonora Cercavschi: „Da, a sunat clopoțelul, i-am întâmpinat pe copii cu o melodie frumoasă, dar fără careul mult așteptat, fără atmosfera de sărbătoare, un pic mai trist.”

Europa Liberă: Și cum v-a arăta școala în aceste condiții dificile pe timp de pandemie de COVID-19?

Eleonora Cercavschi: „O să facem tot posibilul să arate bine, copiii să nu simtă această tristețe pe care o avem noi, adulții, în suflet.”

Europa Liberă: Sunteți două licee într-un singur edificiu?

Astăzi am trecut ușor, vom vedea ce o să fie mai apoi

Eleonora Cercavschi: „Da, noi suntem două instituții. Dimineața, în schimbul întâi învață copiii din Doroțcaia, iar în schimbul doi deja venim noi, cei din Grigoriopol și din satele apropiate de orașul Grigoriopol ne îndreptăm spre școală.”

Europa Liberă: Prin punctele de control treceți ușor?

Eleonora Cercavschi: „Astăzi am trecut ușor, vom vedea ce o să fie mai apoi.”

Europa Liberă: Care scenariu l-ați ales din cele șapte propuse de Ministerul Educației?

Evadare din Transnistria: studenta
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:11:57 0:00

Eleonora Cercavschi: „Noi am ales modelul trei – studiere combinată, adică o parte de clasă se află la școală, o altă parte de clasă stă acasă. Și mâine deja invers o să fie – acești care azi sunt la școală, mâine vor avea lecții online, iar cei cu prezența fizică vor în clasă.”

Europa Liberă: Deci se face o rocadă?

Eleonora Cercavschi: „Da.”

Europa Liberă: Ar putea să aibă de suferit calitatea educației?

Eleonora Cercavschi: „Fără doar și poate. Asta o înțelege oricine, calitatea educației nu este aceeași când lecția poate fi de 45 de minute, cu toți elevii împreună, unde poți să faci niște lecții demonstrative, niște lecții bogate. Acum doar ne vom axa pe predarea temelor noi și ne bucurăm și de atâta. Să dea Dumnezeu să putem măcar atâta face.”

Europa Liberă: Toate scenariile pe care Ministerul Educației le are în vedere țin cont de recomandările Ministerul Sănătății, în funcție de situația epidemiologică. La școală o să respectați toate cerințele impuse de Ministerul Sănătății al Republicii Moldova, dar până a ajunge la liceu respectați și condițiile impuse de administrația de la Tiraspol? Cum e cu transportarea copiilor?

Eleonora Cercavschi: „Nu am avut nicio presiune din partea autorităților de la Tiraspol, dar noi ne străduim să respectăm, fiecare autocar este dezinfectat, fiecare autocar are termometru pentru a verifica temperatura corporală a elevului înainte de a urca în autocar, dezinfectant pentru dezinfectarea mâinilor și clar lucru că autocarele sunt încărcate doar la 50%.”

Europa Liberă: Ca să nu fie îmbulzeală, să nu fi aglomerate?

Eleonora Cercavschi: „Da.”

Europa Liberă: Anul acesta v-au lăsat în pace și nu aveți nimic de-a face cu cei de la Tiraspol?

Eleonora Cercavschi: „Sunt imprevizibili, nu se știe ce o să fie mâine, ce o să fie poimâine, depinde care este dispoziția și care este ordinul de mai sus.”

Europa Liberă: Diferă condițiile de pe un mal și celălalt al Nistrului, când e vorba despre respectarea regulilor sanitare, condițiile pe timp de pandemie impuse de autoritățile de la Tiraspol și cele de la Chișinău?

Eleonora Cercavschi: „Nu știu ce au impus autoritățile de la Tiraspol, eu mă supun Ministerului Educației și Ministerului Sănătății de la Chișinău și mă strădui să execut întocmai sarcinile care stau în fața mea ca directoare. Dar nu poate să difere foarte mult, pentru că nenorocirea asta este peste tot una și aceeași.”

Europa Liberă: Dacă, Doamne ferește, se întâmplă un caz de îmbolnăvire, ce consecințe pot să urmeze?

Eleonora Cercavschi: „Exact ceea ce ne recomandă Ministerul Sănătății: izolarea elevului, izolarea clasei, izolarea copiilor în același autocar, dar sperăm să nu fie sau să fie cât mai târziu, să avem măcar un pic de timp ca să pornim instruirea copiilor normal.”

Europa Liberă: Și în scenariul optimist, o parte din copii nu vor ajunge la școală în fiecare zi, toți elevii trebuie să fie dotați cu tablete, cu computer. Dispune fiecare copil de aceste mijloace IT?

Eleonora Cercavschi: „Avem câteva familii care nu dispun, o familie dispune doar de telefon, o familie nu dispune absolut de nimic, sunt dintr-o familie de credincioși, sectanți, dar ne-a promis un învățător din România, din Arad că un calculator o să ajungă în familia aceasta. Așteptăm.”

Europa Liberă: E trist ca tinerii să nu beneficieze de aceste dispozitive care să le permită accesul la lucrul online, așa cum ar trebui.

Eleonora Cercavschi: „Este trist, dar asta este realitatea.”

Europa Liberă: Cu cei de la Ministerul Educației de la Chișinău ați fost în contact permanent. Din câte am înțeles, spunea și vicepremierul pentru reintegrare Cristina Lesnic că ați discutat mult până a demara anul de studii, vi s-au oferit și câte 100 de mii de lei pentru necesitățile instituției.

Eleonora Cercavschi: „Da, exact!”

Europa Liberă: Ce veți face cu acești bani?

Eleonora Cercavschi: „În marea majoritate acești bani au fost direcționați pentru procurarea laptopurilor pentru activitatea educațională.”

Europa Liberă: Dascăli aveți de ajuns?

Eleonora Cercavschi: „Da, avem de ajuns, slavă Domnului!”

Europa Liberă: Împrumutați dascăli și de la liceul din sat sau îi aveți doar pe ai Dvs.?

Eleonora Cercavschi: „Nu, îi avem pe ai noștri.”

Clar lucru că ne așteptăm la orice

Europa Liberă: La ce vă mai așteptați în continuare? S-ar putea să intervină schimbări, din mers să renunțați la un scenariu, să aplicați prevederile altui scenariu?

Eleonora Cercavschi: „Clar lucru că ne așteptăm la orice, și la schimbarea scenariului, orice poate să fie, pentru că e imprevizibil ce poate să fie mâine.”

XS
SM
MD
LG