Linkuri accesibilitate

„N-o să spun că regret, pentru că nu regret” – fosta cancelară Merkel despre politica față de Rusia


Președintele rus Vladimir Putin, cancelara germană Angela Merkel, președintele Franței Francois Hollande și președintele ucrainean Petro Poroșenko negociind, în formatul Normandia, încetarea luptelor din estul Ucrainei, Minsk, Belarus, 11 februarie 2015.
Președintele rus Vladimir Putin, cancelara germană Angela Merkel, președintele Franței Francois Hollande și președintele ucrainean Petro Poroșenko negociind, în formatul Normandia, încetarea luptelor din estul Ucrainei, Minsk, Belarus, 11 februarie 2015.

Faptul că acordurile de la Minsk au fost un eșec și nu au putut împiedica, șapte ani mai târziu, invazia rusă în Ucraina nu înseamnă că în relația cu Rusia nu trebuie încercată calea diplomației, a declarat fosta cancelară germană Angela Merkel. Totodată a apărat și decizia guvernului ei de a importa masiv gaz din Rusia.

„Aș fi preferat să importăm gaz din Marea Britanie și Norvegia, cum făcusem și înainte, sau din Olanda. Dar nu mai era disponibil. Aveam de ales: gaz lichefiat scump, cu o treime mai scump, sau gaz mai ieftin din Rusia”, declara recent fosta cancelară germană Angela Merkel, într-un interviu în care a încercat să explice raționamentul în spatele multor decizii pe care le-a luat în decursul celor 16 ani la șefia guvernului, cu privire la politica față de Moscova.

Războiul din Ucraina, provocat de invazia Rusiei în februarie 2022, a aruncat o cu totul altă lumină, mult mai critică, asupra politicii lui Merkel față de Moscova dar până acum, fosta cancelară nu s-a distanța vreodată de deciziile luate în trecut. Maximum a declarat, ca și în cel mai recent interviu dat la Târgul de carte de la Leipzig, că regretele nu aduc nimic. „Nu știu ce valoarea ar avea dacă acum aș declara că regret ceva ce nu regret, numai pentru a mulțumi publicul” a replicat Merkel, după ce redactorul șef al săptămânalului „Die Zeit”, Giovanni de Lorenzo a insistat să o întrebe dacă nu a greșit că a pus Germania într-o situație de dependență aproape totală de gazul ruse.

Întrebată despre invazia Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, Merkel a spus: „Am încercat să previn această situație cu ceea ce aveam la dispoziție. Faptul că nu a funcționat nu este dovada că nu a fost ceea ce trebuia încercat”, adică diplomația.

Merkel, care și-a încheiat ultimul mandat în decembrie 2021, a spus că și astăzi crede că a fost corect să insiste pe diplomație și negocieri după ce în 2014, Rusia a anexat abuziv peninsula ucraineană Crimeea și a început să sprijine activ milițiile separatiste din Donbas. Așa s-au născut acordurile de la Minsk, mediate de Germania și Franța.

„Mi se pare important, cel puțin mie așa mi se pare, să rămânem deschiși”, când vine vorba de posibile negocieri cu Rusia care ar putea duce la încheierea luptelor din Ucraina, a mai spus fosta cancelară. Pentru că războiul se va încheia într-o zi, iar cei care astăzi pledează pentru dialog, cum este Wolfgang Ischinger, fostul șef al Conferinței pentru securitate de la München, nu trebuie catalogați imediat de „oamenii lui Putin”.

Angela Merkel acordă rareori interviuri de când s-a retras dar în primul ei inteviu, din vara lui 2022, a mărturisit că de la bun început a fost convinsă că țelul președintelui rus Vladimir Putin era de a distruge Uniunea Europeană. Așa că întreaga ei politică în raport cu Rusia, spunea atunci Merkel, a fost ghidată de dorința de a zădărnici acest plan.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG